ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνες στη Βρετανία: Πώς από το Grexit βρέθηκαν στο Brexit

Στη Βρετανία υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα Ελλήνων, η οποία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έγινε τα τελευταία χρόνια ακόμα μεγαλύτερη.

Εξάλλου η Βρετανία ήταν πάντα ένας αγαπημένος προορισμός των νέων από την Ελλάδα για σπουδές και δουλειά. Πολλοί από αυτούς όπως γλίτωσαν από το Grexit το οποίο ακουγόταν όλη την περσινή και χρονιά και ξαφνικά βρίσκονται αντιμέτωποι με το Brexit.

H Deutsche Welle μίλησε με Ελληνες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Άμεσες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις
«Το Brexit επηρεάζει τις ζωές μας διότι εισάγουμε προϊόντα από την Ελλάδα, η οποία είναι στην ΕΕ, και με την πτώση της στερλίνας είναι πιο ακριβά από όσο ήταν στο παρελθόν» λέει ο Άνθιμος Πατσιούρας μιλώντας στην DW.
Οι δυο συνεταίροι διαθέτουν ήδη δυο εστιατόρια στο κέντρο του Λονδίνου. «Ήρθα εδώ γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις και πιστεύω πως αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να μοιραστείς τον ελληνικό πολιτισμό, το φαγητό και έτσι με ένα ωραίο ντιζάιν φτιάξαμε το The Life Goddess» λέει ο Άνθιμος.
Ο Κωσταντίνος Μουστακίδης, ο οποίος εργάζεται στο μπαρ του εστιατορίου, μετακόμισε στο Λονδίνο τρεις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Ελπίζει να καταφέρει να αποταμιεύσει αρκετά χρήματα δουλεύοντας για να μπορέσει να πληρώσει τις σπουδές για το μάστερ που κάνει. Οι γονείς του ανησυχούσαν όταν έφυγε και τον ρωτούσαν που θα πάει τώρα και πως θα είναι οι συνθήκες. Δηλώνει όμως αισιόδοξος και πιστεύει πως κάθε αρχή και δύσκολη αλλά η ζωή συνεχίζεται.

Άγνωστες ακόμα οι συνέπειες του Brexit
Ένα από τα σημαντικά θέματα του δημοψηφίσματος ήταν ότι πάρα πολλοί ξένοι από την ΕΕ μετακόμισαν τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και πράγματι ήταν πολλοί. Γύρω στα 5,4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες μετακόμισαν, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 8,4% του πληθυσμού.
Οι Έλληνες νέοι πάντως αγαπούσαν ανέκαθεν το Λονδίνο είτε για σπουδές είτε για δουλειά. Η Στέλλα Χριστοδουλοπούλου ασχολείται με το θέατρο και δηλώνει πως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις συνέπειες του Brexit. «Είναι ακόμα νωρίς να βγάλει κανείς συμπεράσματα» λέει. Και δεν έχει άδικο. Αυτή τη στιγμή η Βρετανία εξετάζει τα μέτρα αναφορικά με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο μεταναστευτικό. Η χώρα ως γνωστόν δεν έχει ακόμα κάνει επίσημα χρήση του άρθρου 50 για έξοδό της από την ΕΕ. Υπολογίζεται όμως ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η βρετανική κυβέρνηση ίσως καταθέσει σχετική αίτηση.

Πηγή: Deutsche Welle 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact