ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά: Ετοιμάζουν πόλεμο που ομολογούν ότι θα χάσουν – «Βλέπουν νέο Ναυαρίνο»

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο οι Τούρκοι με παραβιάσεις και υπερπτήσεις την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας ακούγονται πολεμικές ιαχές με τους ψυχραιμότερους να ομολογούν την ήττα τους σε περίπτωση εμπλοκής.

Χαρακτηριστικό είναι πως σήμερα, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, τουρκικό μη επανδρωμένο UAV πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσας στα 19.000 πόδια.

Η Τουρκία πραγματοποιεί πλέον επί καθημερινής βάσης, παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι και χθες Κυριακή (18/9) ένα τουρκικό μη επανδρωμένο UAV πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την ίδια νήσο στα 19.000 πόδια.

Σημειώνεται ότι και το πρωί του Σαββάτου, ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε πάνω από την Κίναρο, στα 19.000 πόδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΑ, μέχρι και χθες καταγράφηκαν 6.783 παραβιάσεις ενώ στο σύνολο του 2021 ήταν 2.744 σαφώς μειωμένες από το 2022 με 4.605. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2020 ήταν το θερμό καλοκαίρι με το Όρουτς Ρέις.

Όσον αφορά τις υπερπτήσεις έχουν καταγραφεί 172 έως σήμερα για το 2022 έναντι μόλις 48 το 2021.

Παράλληλα έχουν καταγραφεί 179 αερομαχίες έναντι 145 το 2021. Αξιοσημείωτο είναι πως οι παραβιάσεις τους γίνονται απλά για να καταγραφούν και αποφεύγουν να παραμείνουν στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η Αθήνα προχωρά με την δοκιμή του αντι – drone συστήματος με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά και μένει να ληφθεί η πολιτική απόφαση που θα σημάνει και την καθήλωση των μη επανδρωμένων της Τουρκίας.

Βλέπουν νέο Ναυαρίνο

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, σε ακραία σενάρια για άλλη μια φορά αναφέρονται αναλυτές στα τουρκικά ΜΜΕ. Τούρκος Αντιπτέραρχος ε.α σχολίασε πως αν οι ΗΠΑ βοηθήσουν την Ελλάδα σε πολεμική σύγκρουση στο Αιγαίο, τότε θα σημειωθεί επανάληψη της ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

Στα πολεμικά σενάρια αναφέρθηκε συγκεκριμένα, ο Τούρκος Αντιπτέραρχος ε.α Χακί Πεκίν ο οποίος χαρακτηριστικά ανάφερε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα υπάρξει επανάληψη της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, κάνοντας λόγο για συντριβή του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο.

Όπως εξηγεί οι ΗΠΑ και η Ελλάδα δεν έχουν την ισχύ πραγματοποιήσουν μια χερσαία επιχείρηση όμως ο τουρκικός στόλος και η αεροπορία θα υποστούν ολική καταστροφή.

Aναλυτικά δήλωσε: «Να σας πως oι ΗΠΑ και η Ελλάδα δεν μπορούν να εισβάλουν στην Τουρκία από ξηράς. Oι ισχύς τους δεν είναι αρκετή.

Αλλά μπορούν να ξεκινήσουν μια σύγκρουση στο Αιγαίο και να καταστρέψουν το ναυτικό μας, όταν αυτό ξεκινήσει από την βάση του στο Γκιόλτζουκ μαζί με τις ΗΠΑ, όπως έκαναν και στο Ναβαρίνο. Θα μπορούσαν να καταστρέψουν την Αεροπορία μας λόγω της αδυναμίας της αεροπορίας μας.

Σήμερα δεν είναι αδύναμη αλλά στο μέλλον δεν ξέρουμε. Εάν αφήσετε αυτήν την Τουρκία χωρίς Αεροπορία, ανεπαρκή Αεροπορία και κατεστραμμένο Ναυτικό, τότε η Τουρκία θα επιστρέψει στα παλιά και θα προσπαθήσει να φτιάξει ξανά Ναυτικό».

Έντονη ανησυχία στον τουρκικό τύπο φαίνεται πως προκάλεσε και το δημοσίευμα της «Καθημερινής» για τα αμερικανικά σχέδια στην Αλεξανδρούπολη. Στην γειτονική χώρα κάνουν λόγο για «δεύτερη Σούδα»

«Τα σχέδια του Δεδεαγάτς», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος τουρκικής εφημερίδας και κάνει λόγο για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε μια ναυτική βάση. «Χτίζουν στους Έλληνες μια νέα Σούδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα η Hurriyet σχολιάζει πως μπορεί να προσεγγίζουν και τα αντιτορπιλικά των ΗΠΑ ενώ τονίζει ότι η Αλεξανδρούπολη απέχει μόλις 40 χιλ. από την Τουρκία.

Τουρκική ανησυχία υπάρχει και για την Κρήτη, όπου το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα χτιστούν οι κατάλληλες βάσεις προσγείωσης για τα F-35 στο νησί.

Η ενόχληση στη γειτονική χώρα πάντως είναι έκδηλη με το θέμα έχει λάβει μεγάλη έκταση και στα τηλεοπτικά ΜΜΕ, που το παρουσίασαν σε δελτία ειδήσεων.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact