ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εμφύλιος» στη ΝΔ μετά το φιάσκο

Απόλυτο κίνδυνο διάλυσης διατρέχει πλέον η Νέα Δημοκρατία, αν δεν καταλήξει σήμερα το μεσημέρι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) σε συγκεκριμένη ημερομηνία και τρόπο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 6η Δεκέμβρη με δεύτερη, αλλά λιγότερο πιθανή, την 13η Δεκέμβρη. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο πώς θα διεξαχθεί η διαδικασία μετά το φιάσκο της περασμένης Κυριακής.

Οι βασικές επιλογές είναι δύο: Είτε θα επιλεγεί νέα εταιρεία και θα ξεκινήσει από την αρχή η οργάνωση των εκλογών είτε θα χρησιμοποιηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι του υπουργείου Εσωτερικών για να διευκολυνθεί η διαδικασία, δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων.

Σημειώνεται ότι ο Β. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από τη θέση του μεταβατικού προέδρου και κάλεσε τους συνυποψήφιούς του να κάνουν το ίδιο από τις θέσεις που κατέχουν, ενώ και ο Α. Γεωργιάδης παραιτήθηκε από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Αίσθηση προκαλεί και η επίθεση Μεϊμαράκη στον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι γνώριζε και εγγυήθηκε για την εταιρεία που είχε αναλάβει τη διαδικασία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας εντός της εβδομάδας, πιθανόν ακόμη και την Τρίτη.

Βαριά ατμόσφαιρα στο κόμμα

Την ίδια στιγμή, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε συνομιλία που είχε με πολλά κορυφαία στελέχη που τον αναζήτησαν εμφανίζεται πάρα πολύ προβληματισμένος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ζητεί από όλους ψυχραιμία και να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να παραμείνει το κόμμα ενωμένο.

Και αυτό διότι από το μεσημέρι της Κυριακής άρχισαν να συζητούνται τα σενάρια περί ανακοίνωσης ίδρυσης νέου κόμματος από τον υποψήφιο αρχηγό Απόστολο Τζιτζικώστα, στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη παράταση του χρόνου εκλογής του νέου αρχηγού. Η ένταση είναι κυρίαρχη σε όλο το φάσμα της ΝΔ, με τους άλλους υποψηφίους, Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη να ασκούν σκληρή κριτική στον έτερο υποψήφιο Βαγγέλη Μεϊμαράκη που κυριολεκτικά είναι εξαφανισμένος από το πρωί της Κυριακής και δεν έχει κάνει ούτε μια τυπική γραπτή δήλωση, αν και πρόεδρος του κόμματος και διεκδικητής της εξουσίας.

Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει εάν αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει θρυαλλίδα για έντονες εσωκομματικές εξελίξεις, αν και οι διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ήδη εκτοξεύονται πυρά εκατέρωθεν, ενισχύοντας το επιχείρημα πολλών, ότι σε αυτό το κόμμα πλέον δεν μπορούν να συνυπάρξουν όλοι.

Ως εκ τούτου ο φόβος της διάσπασης είναι προ των πυλών και ειδικά σε μια χρονική περίοδο που υπάρχει κλίμα αποσταθεροποίησης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και υπάρχουν μπροστά κρίσιμα νομοσχέδια. Παράλληλα, το πλήγμα στη Ν.Δ. είναι ισχυρό και το κύρος της έχει τρωθεί στον υπέρτατο βαθμό, καθώς αν και κόμμα εξουσίας που επιδιώκει να κυβερνήσει δεν μπορεί να διεξάγει εσωκομματικές εκλογές.

Στο παρασκήνιο, είναι ισχυρό από μεγάλη ομάδα βουλευτών το αίτημα για άμεση σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ αρκετοί ζητούν και τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου και ταυτόχρονα μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών για τις αρχές του 2016.

Τι ζητούν Μητσοτάκης, Γεωργιάδης, Τζιτζικώστας

Οι Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας δεν συζητάνε το σενάριο της μετάθεσης των εκλογών και θέλουν να γίνουν οι εκλογές σε δυο με τρεις εβδομάδες, ενώ και η πλευρά του Βαγγ. Μεϊμαράκη για να μην θεωρηθεί ότι ζητεί παράταση είναι στην ίδια γραμμή.

Όλα είναι στον αέρα και θα φανεί εάν το μεσημέρι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στην συνεδρίασή της, η οποία ξεκινάει στη μια το μεσημέρι στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού, θα καταφέρει να συμφωνήσει ότι πρέπει να γίνουν οι εκλογές σύντομα, εάν θα ανατεθεί το έργο της μηχανοργάνωσης σε άλλη εταιρεία (σ.σ. ήδη η ΝΔ ζητεί από την εταιρεία Ιnfosolution που είχε αναλάβει τις εκλογές, 1,5 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για το φιάσκο) ή θα υπάρξει συντονισμένη κίνηση να παρακαμφθεί το καταστατικό και να εκλεγεί η νέα ηγεσία μέσα από συνέδριο.

Τα σενάρια για μεταβατικό πρόεδρο

Δεν θέλουν αλλαγή των όρων του παιχνιδιού οι Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας που επιμένουν ότι δεν μπορεί να εκλεγεί αρχηγός από ένα κλειστό σύστημα κομματικών παραγόντων, αλλά πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία από τη βάση. Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι εάν θα επιμείνουν οι Κυρ. Μητσοτάκης και Απ. Τζιτζικώστας να θέτουν θέμα παραίτησης του Βαγγ. Μεϊμαράκη από την προεδρία του κόμματος, από τη στιγμή που είναι και υποψήφιος πρόεδρος.

Ο ίδιος δεν δείχνει διάθεση παραίτησης, αλλά το αντίθετο, ενώ κάποιοι άρχισαν ήδη να συζητούν ονόματα για να αναλάβουν τη θέση του μεταβατικού προέδρου. Ενδεικτικά συζητούνται τα ονόματα της Μαριέττας Γιαννάκου, του Σταύρου Δήμα, του Δημήτρη Σιούφα και του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, για να αποφορτιστεί το κλίμα και να σηκώσουν το φορτίο να διοργανωθούν εκλογές για να επανέλθει η ηρεμία στη Ν.Δ.

Όμως, επειδή δεν είναι βουλευτές, έντονα συζητείται από το μεσημέρι της Κυριακής και το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη για να αναλάβει τη θέση της μεταβατικής προέδρου, να εκπροσωπήσει το κόμμα στη Βουλή και να εγγυηθεί η ίδια τις διαδικασίες για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Μόνο που και αυτό το σενάριο φαίνεται ότι δεν το δέχονται αρκετοί, αν και όλα είναι ανοικτά…

Το κλίμα είναι πολεμικό, η αγωνία κυριαρχεί και οι συσκέψεις ήταν συνεχείς έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής στα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών, ενώ υπήρχε και υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ των σημαντικών κέντρων λήψης των αποφάσεων στη ΝΔ, καθώς ο φόβος της διάσπασης είναι κυρίαρχος.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact