ΚΟΣΜΟΣ

Εμπρησμός σε αραβο-ισραηλινό σχολείο στην Ιερουσαλήμ

«Εβραίοι εξτρεμιστές είναι οι βασικοί ύποπτοι» για την φωτιά που ξέσπασε σε αίθουσα ενός αραβο-εβραϊκού σχολείου στην Ιερουσαλήμ, πραγματοποιώντας μια επίθεση εναντίον ενός συμβόλου συνύπαρξης σε μια πόλη στην οποία επικρατεί ένταση έπειτα από μια πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Το κτίριο του σχολείου «Χέρι με Χέρι», όπου μικροί Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί σπουδάζουν μαζί στα εβραϊκά και τα αραβικά, ήταν άδειο αργά το βράδυ του Σαββάτου, όταν οι δράστες πυρπόλησαν μια αίθουσα μαθημάτων.

«Θάνατος στους Άραβες» ήταν γραμμένο στη σχολική αυλή. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ είπε πως το σύνθημα φανερώνει «εθνικιστικά κίνητρα», κάτι που σημαίνει πως για την επίθεση θεωρούνται ύποπτοι ακροδεξιοί εβραίοι.

Περισσότεροι από 600 μαθητές φοιτούν στο σχολείο «Χέρι με Χέρι», το οποίο ιδρύθηκε το 1998 για να προωθήσει τη δίγλωσση εκπαίδευση και τη συνύπαρξη. Από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, οι μαθητές του είναι εξίσου μοιρασμένοι ανάμεσα σε εβραίους και Άραβες. Στο Ισραήλ υπάρχουν άλλα τέσσερα τέτοια σχολεία του δικτύου «Χέρι με Χέρι».

Η οσμή του καπνού εξακολουθούσε να είναι έντονη όταν τα παιδιά έφθασαν στο σχολείο σήμερα, πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας στο Ισραήλ. Αστυνομικοί της σήμανσης εργάζονταν στην καμένη αίθουσα, όπου καμένα βιβλία ήταν σκορπισμένα στο πάτωμα.

Μητέρες άφηναν δακρυσμένες τα παιδιά τους στο σχολείο και περίπου 150 άνθρωποι πραγματοποίησαν απ’ έξω διαδήλωση εναντίον της βίας.

«Υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο και αυτό μας κάνει δυνατότερους», είπε η Μίμι Φκία, μια αράβισσα νηπιαγωγός, ενώ την αγκάλιαζε η Βίντα, η ισραηλινή συνάδελφός της.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται επεισόδια κοντά στο σχολείο, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται στόχος το εσωτερικό του σχολείου», δήλωσε η παλαιστίνια διευθύντριά του Νάντια Κνάνι.

«Οι δράστες έβαλαν φωτιά σε βιβλία και τετράδια τα οποία είχαν σωριάσει μέσα στην τάξη», διευκρίνισε η Κνάνι μιλώντας στο ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοσταθμό. «Επιχείρησαν επίσης να βάλουν φωτιά και σε μια δεύτερη τάξη», πρόσθεσε.

«Θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή εναντίον των διακρίσεων και του ρατσισμού», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι στη διάρκεια επίσκεψης που πργματοποίησε στο σχολείο.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε επίσης τον εμπρησμό του σχολείου. «Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη και την ηρεμία στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Μπράιαν Κάλαν, πατέρας ενός από τα παιδιά η τάξη των οποίων κάηκε, κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση ότι «ενθαρρύνει, υποκινεί και νομιμοποιεί αυτή τη συμπεριφορά μέσω λαϊκιστικής, ρατσιστικής νομοθεσίας».

Ο Νετανιάχου επικρίνεται επειδή προωθεί ένα νέο νομοσχέδιο που θα ανακηρύξει το Ισραήλ πατρίδα μόνο του εβραϊκού λαού, κάτι που οι επικριτές λένε πως θα αποξενώσει περαιτέρω την αραβική μειονότητα της χώρας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact