ΚΟΣΜΟΣ

Ενα resort «φάντασμα» που το θέλουν Κύπριοι και Τούρκοι [εικόνες]

Τη δεκαετία του ’60 ήταν το θέρετρο που επέλεγαν ονομαστές σταρ του σινεμά, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό και η Ελίσαμπεθ Τέιλορ. Τώρα, το Beach Resort στην Αμμόχωστο μοιάζει με περιοχή «φάντασμα».

Εγκαταλελειμμένα αμάξια, δωμάτια που έχουν παραμείνει στην κατάσταση που τα άφησαν οι τελευταίοι επισκέπτες τους, ερειπωμένα ξενοδοχεία με τα παράθυρά τους σπασμένα. Αυτή τη θλιβερή εικόνα αντικρίζει όποιος επισκέπτεται σήμερα το κάποτε ονομαστό resort στο κατεχόμενο Βαρώσι – πολύ κοντά στην Αμμόχωστο.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, επί 41 χρόνια το συγκεκριμένο συγκρότημα ξενοδοχείων έχει παραμείνει σε φάση εγκατάλειψης, καθώς οι μόνοι που το «επισκέπτονταν» ήταν ο στρατός κατοχής των Τούρκων και έτσι πλέον μοιάζει με παγωμένη εικόνα ενός παρελθόντος που φέρνει στο νου μόνο άσχημες μνήμες.

Αυτή η άσχημη κατάσταση μπορεί να αλλάξει και μαζί με αυτήν και η προοπτική για μια επίλυση της διαφοράς στην Κύπρο. Οι Financial Times αναφέρουν πως η ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στις προεδρικές εκλογές του ψευδοκράτους, ενδέχεται να επιταχύνει τις εξελίξεις. Ο Ακιντζί είναι υπέρ της άποψης να παραχωρηθεί το Βαρώσι στη νόμιμη κυβέρνηση του νησιού (βλ. Κυπριακή κυβέρνηση) ως μια πράξη καλής πίστης εν όψει μιας συνολικής διευθέτησης.

Μέχρι την εκλογή του Ακιντζί, ακόμη και εκείνοι οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες που είχαν ταχθεί υπέρ μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ήταν απρόθυμοι να παραδώσουν το Βαρώσι, εκτός και αν ήταν μέρος μιας ανταλλαγής πριν από την τελική λύση στο ζήτημα της Κύπρου. Ο άποψη του νέου Προέδρου είναι διαφορετική. Επί 14 χρόνια χρόνια, ως δήμαρχος του κατεχόμενου μέρους της Λευκωσίας, είχε εργαστεί επιμελώς για να πάρουν σάρκα και οστά τα σχέδια μιας πρακτικής συνεργασίας με τους Ελληνοκύπριους.

Θερμή υποδοχή

Η εφημερίδα σημειώνει πως δεν είναι τυχαίο το θερμό καλωσόρισμα του Νίκου Αναστασιάδη μετά την εκλογή του Ακιντζί, ενώ οι δύο ηγέτες είαν τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες. Αυτές οι συνομιλίες θα είναι το προοίμιο για την επίσημη επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, οι οποίες είχαν ανασταλεί τον Οκτώβριο του 2014, λόγω της έντασης μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την εκμετάλλευση της ΑΟΖ.

Βέβαια, το να βρεθεί μια λύση στην Κύπρο είναι εύκολο να λέγεται, αλλά δύσκολα πραγματοποιείται και όπως είχε πει κάποτε ο πρώην ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ: «Είναι εύκολο να λες υπέρ μιας λύσης στην Κύπρο. Μπορείς να εκπαιδεύσεις έναν παπαγάλο να το λέει συνέχεια».

Ωστόσο, όπως δήλωσε και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί, πολύ σύντομα θα ανακοινώσουν τα μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Υπάρχει μια πιθανότητα, έστω και όχι άμεσα, να υπάρξει μια απόφαση της Κύπρου να επιτρέψει μια σειρά διεθνών αεροπορικών εταιριών να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο του Ερκάν στην τουρκοκυπριακή ζώνη. Αυτό θα βοηθήσει τον τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Από την μεριά τους, οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία, για γεωπολιτικούς λόγους, ενδιαφέρονται να υπάρξει άμεσα πρόοδος στη συνεργασία Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Τι θα κάνει ο Ερντογάν

Λιγότερο βέβαιη είναι η στάση του Ερντογάν που είναι αντίθετος με τις απόψεις του Ακιντζί ότι πρέπει να γίνουν ισότιμες οι σχέσεις Τουρκοκυπρίων και Τούρκων. Κάπου εδώ βρίσκεται και το νέο σημείο τριβής το οποίο, παρά τη δεδομένη δυσπιστία μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί, μπορεί να αποδειχθεί ως το πραγματικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνία σε ό,τι έχει να κάνει με το Βαρώσι.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact