ΕΛΛΑΔΑ

Ενας Ελληνας μαθητής θα δει από… κοντά την πρώτη απόπειρα προσεδάφισης σε κομήτη [βίντεο]

Την τύχη να δει την ιστορία να γράφεται μπροστά στα μάτια του θα έχει ένας μικρός Ελληνας μαθητής. Ο Δημήτρης Γρύλλης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την πρώτη προσπάθεια προσεδάφισης σε κομήτη, που έχει γίνει ποτέ.

Η επιχείρηση θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου και ο μικρός Δημήτρης θα είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων. Ο μαθητής της έκτης τάξης του Δημοτικού θα ταξιδέψει στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, για να παρακολουθήσει ζωντανά τη διαδικασία από το Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA.

Εκείνη την ημέρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα κάνει την απόπειρα προσεδάφισης σε κομήτη. Συγκεκριμένα, το διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» θα απελευθερώσει το όχημα προσεδάφισης «Philae» σε απόσταση 22,5 χιλιομέτρων από το κέντρο του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο. Αν όλα πάνε καλά -πράγμα όχι δεδομένο- η προγραμματισμένη προσεδάφιση θα συμβεί περίπου επτά ώρες αργότερα, στην τοποθεσία Αγκιλκία του κομήτη.

Ο μικρός Δημήτρης θα ταξιδέψει στη Γερμανία συνοδευόμενος από τον καθηγητή Φυσικής, Σπύρο Κόσκο, εκπροσωπώντας το Δημοτικό Σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής, που κέρδισε στον διαγωνισμό «Ξύπνα Ροζέτα».

Το βιντεάκι «αφύπνισης» που δημιούργησαν οι μαθητές του σχολείου με τη συμβολή των καθηγητών τους, βοήθησε τους επιστήμονες να «ξυπνήσουν» με επιτυχία τη «Ροζέτα» από την μακρόχρονη κατάσταση αδρανοποίησης διάρκειας 31 μηνών.

Ο Δημήτρης επιλέχθηκε μετά από κλήρωση ανάμεσα στα πέντε παιδιά. Πέρυσι, που έγινε ο διαγωνισμός, συμμετείχε σε ομαδική διαθεματική εργασία της τάξης του για την μελέτη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή καταφυγίου για τον Αρη. Η εργασία της ομάδας (Δ. Γρύλλης, Λ. Μόσχου, Ρ. Μουλαβασίλη, Τ. Παλαιολόγου, Κ. Παπαπολύζου) πήρε την πρώτη θέση μετά από εξωτερική αξιολόγηση από Ελληνες επιστήμονες.

See video

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact