ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργοποιείται για πρώτη φορά η δύναμη ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

Για πρώτη φορά στην ιστορία συμβαίνει αυτό στην Ευρώπη!

Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, έστειλε όπλα στην Ουκρανία, παρότι η Μόσχα έχει διασαφηνίσει πως η Δυτική Συμμαχία δεν πρέπει να εμπλακεί.

Μένει να φανεί πως θα εκλάβει την κίνηση αυτή το Κρεμλίνο.

Παράλληλα και το Βέλγιο είναι έτοιμο να στείλει όπλα στην Ουκρανία σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Σοφί Βιλμές. Συγκεκριμένα ζήτησε από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας να καταρτίσει έναν κατάλογο με τα όπλα που θα μπορούσε να στείλει το Βέλγιο στην Ουκρανία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι χώρες – μέλη της Συμμαχίας αποφάσισαν να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και αντιαεροπορικά συστήματα.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη εν μέσω της ρωσικής επίθεση στην Ουκρανία, αλλά και ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, θα αναπτύξουν στην Ευρώπη την ΔΥΝΑΜΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ από στεριά, θάλασσα και αέρα.

Συγκεκριμένα, ενώπιον της «μεγαλύτερης απειλής για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», ενεργοποιείται η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, βάσει απόφασης που ελήφθη κατά την έκτακτη διάσκεψη κορυφής της Συμμαχίας ενόσω βομβαρδίζεται το έδαφος της Ουκρανίας.

Ποια είναι η δύναμη ταχείας αντίδρασης που ενεργοποιείται για πρώτη φορά

Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) είναι μια προηγμένη τεχνολογικά πολυεθνική δύναμη που περιλαμβάνει χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες μονάδες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όπου χρειαστεί. Πέρα από τον ρόλο της στο πεδίο της μάχης, η NRF μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις αυξημένων απαιτήσεων, να παρέχει υποστήριξη στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στη βέλτιστοποίηση σε ό, τι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας.

Ειδικότερα,

  • Η NRF μπορεί να αντιδράσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, από τη διαχείριση κρίσεων έως τη συλλογική άμυνα.
  • Το 2014, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ενισχύσουν τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης δημιουργώντας μια «δύναμη αιχμής του δόρατος» μέσα σε αυτή, με το όνομα Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).
  • Αυτή η ενισχυμένη NRF αποτελεί ένα από τα μέτρα του Σχεδίου Δράσης Ετοιμότητας (RAP), το οποίο στοχεύει στην απόκριση σε ενδεχόμενες μεταβολές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας.
  • Διοικητής της NRF είναι ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR).

Τον Αύγουστο του 2021, μονάδες της NRF συμμετείχαν στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν.

Φωτογραφία: AP / Andreea Alexandru

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact