ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Η έκπτωση για τα ξενοίκιαστα «κλείδωσε», αλλά οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν κανονικά -Τα προβλήματα εφαρμογής

Με έκπτωση στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που δεν θα ξεπερνά το 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία με τις διορθώσεις στον νέο φόρο ακινήτων.

Στη χθεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του κ. Γκ. Χαρδούβελη, του κ. Γ. Μαυραγάνη και της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κ. Κ. Σαββαΐδου, αποφασίστηκε το ποσοστό της έκπτωσης, γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ικανοποιήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε μικρές εκπτώσεις, δεδομένου ότι δεν γνωρίζει ακριβώς πόσα ακίνητα είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Ετσι, περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες κενών και χωρίς ρεύμα ακινήτων θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να δουν την έκπτωση φόρου στα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και αφορούν στον ακριβή καθορισμό αλλά και στον εντοπισμό των κτισμάτων που θα τύχουν της συγκεκριμένης έκπτωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανόν στη διάταξη για τα κενά και μη ηλεκτροδροτούμενα ακίνητα να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του 2013 τα οποία έχουν δηλωθεί στο Ε9 και το έντυπο Ε2. Σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να αδικηθούν όσοι έχουν ξενοίκιαστα διαμερίσματα κατά το τρέχον έτος. Πάντως, μέχρι χθες το βράδυ δεν ήταν έτοιμη η σχετική διάταξη, κάτι που δείχνει ότι εξετάζονται όλες οι δυνατότητες ώστε να ικανοποιηθούν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Θα πληρώνουν κανονικά οι ιδιοκτήτες των ξενοίκιαστων μέχρι να εφαρμοστεί η διάταξη

Έτσι λόγω των προβλημάτων αυτών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η διάταξη αυτή να μην εφαρμοστεί άμεσα, αλλά εκ των υστέρων. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που κατέχουν αυτά τα ακίνητα θα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του φόρου (η πρώτη θα καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου) και αργότερα με την επανεκκαθάριση του φόρου που θα γίνει για την έκπτωση των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα αφαιρεθεί το σχετικό ποσό από τις τελευταίες δόσεις (π.χ. τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2015).

Πάντως ακόμη και με την έκπτωση φόρου οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα φορολογηθούν αυστηρά καθώς τα τελευταία χρόνια με το «χαράτσι» ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρο.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο εντοπισμός των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι δύσκολη διαδικασία, αφού τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο αφορούν μόνο κτίσματα τα οποία παρέμειναν κενά το προηγούμενο έτος (2013) για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, αλλά δεν υπάρχει η πληροφορία για το εάν αυτά τα ακίνητα είναι και μη ηλεκτροδοτούμενα. Τα δεδομένα αυτά υπάρχουν μόνο στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΔΕΗ.

Πάντως, ακόμη και αν αποσταλούν από τη ΔΕΗ μέχρι να αξιοποιηθούν, θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, θα ζητηθούν τα στοιχεία από τη ΔΕΗ προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διασταυρώσεις. Οπως όλα δείχνουν, στα τέλη Σεπτεμβρίου και αφού έχουν αναρτηθεί τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών και συμπληρωματικών δηλώσεων, προκειμένου όχι μόνο να δηλωθεί ότι το ακίνητο είναι κενό, αλλά και για λάθη στα οποία έχουν υποπέσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η σχετική έκπτωση θα δοθεί πριν από την ολοκλήρωση της εξόφλησης του φόρου, δηλαδή πριν από τον Φεβρουάριο του 2015.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact