ΚΟΣΜΟΣ

Ενιαίο μέτωπο Δαμασκού, SDF και Κούρδων κατά της Τουρκίας

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, θα συντονιστούν με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις της Δαμασκού για να αποκρούσουν οποιαδήποτε τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο διοικητής των SDF, υπογραμμίζοντας ότι η Δαμασκός πρέπει να χρησιμοποιήσει τα συστήματα αεράμυνάς της εναντίον τουρκικών αεροπλάνων.

Η Άγκυρα έχει απειλήσει με μια νέα επίθεση σε περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τους SDF, μια συμμαχία υπό την ηγεσία των Κούρδων, της οποίας ηγούνται οι Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι νέες απειλές έχουν αναδείξει την πολυπλοκότητα των συμμαχιών και των σχέσεων στη βόρεια Συρία: ενώ η Τουρκία θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση, οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον και έχουν επίσης συντονιστεί με την κυβέρνηση της Συρίας και τη σύμμαχό της Ρωσία.

Ο επικεφαλής των SDF, Μάζλουμ Άμπντι, δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του είναι «ανοιχτές» να συνεργαστούν με τον συριακό στρατό για να πολεμήσουν την Τουρκία, αλλά ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη αποστολής επιπλέον δυνάμεων.

«Το βασικό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο συριακός στρατός για να υπερασπιστεί το συριακό έδαφος θα ήταν να χρησιμοποιήσει συστήματα αεράμυνας εναντίον τουρκικών αεροπλάνων», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη από μια άγνωστη τοποθεσία στη βόρεια Συρία.

Η Συρία βλέπει την Τουρκία ως μια κατοχική δύναμη στο βόρειο τμήμα της και το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι θα θεωρούσε οποιαδήποτε νέα τουρκική εισβολή ως «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η Τουρκία έχει υποστηρίξει ομάδες ανταρτών σε συγκρούσεις κατά των δυνάμεων του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, και των SDF. Έχει χρησιμοποιήσει πολεμικά μαχητικά και ολοένα και περισσότερα drones, για να στοχεύσει εδάφη που κατέχουν οι SDF, όπου οι αρχές των Κούρδων της Συρίας έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα διακυβέρνησης ξεχωριστό από τη Δαμασκό.

Ο Άμπντι δήλωσε ότι ένας μεγαλύτερος στρατιωτικός συντονισμός με τη Δαμασκό δεν θα απειλούσε αυτή την ημιαυτόνομη διακυβέρνηση.

«Προτεραιότητά μας είναι η υπεράσπιση της συριακής επικράτειας και κανείς δεν πρέπει να σκεφτεί να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση για να πετύχει κέρδη στο πεδίο», ξεκαθάρισε.

Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να καταλάβει τις πόλεις Ταλ Ριφάατ και Μανζίμπ, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των SDF στη βόρεια επαρχία Χαλέπι της Συρίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Οι τουρκικές εισβολές τα προηγούμενα χρόνια έχουν εκδιώξει τους SDF από τον βορειοδυτικό θύλακα της Αφρίν και μια σειρά από συνοριακές πόλεις πιο ανατολικά.

Ο Άμπντι τόνισε ότι μια νέα επίθεση θα εκτοπίσει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα οδηγήσει σε «ευρύτερες» ζώνες μάχης, αλλά δεν είπε εάν οι SDF θα απαντούσαν με επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος.

Προειδοποίησε ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), τζιχαντιστές του οποίου έδιωξαν οι SDF από τμήματα εδάφους στη βόρεια και ανατολική Συρία, με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Οι μαχητές των SDF φρουρούν στρατόπεδα και φυλακές, όπου κρατούνται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οικογένειες που συνδέονται με το ΙΚ, και η εκ νέου ανάπτυξη αυτών των φρουρών για να πολεμήσουν την Τουρκία θα μπορούσε να αφήσει κενά ασφαλείας.

«Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε σε δύο μέτωπα», είπε ο διοικητής των SDF.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι μια επικείμενη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση, αλλά τόνισε ότι μια οποιαδήποτε διευθέτηση σε διαπραγματεύσεις πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό των τουρκικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βόρεια Συρία.

«Αυτό θα ήταν ένα από τα βασικά αιτήματά μας», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact