ΚΟΣΜΟΣ

Ενισχύεται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ

Στόχος να ενισχυθεί η ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις φυσικές καταστροφές

To Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα σημαντικές βελτιώσεις του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Δεξαμενής Δυνατοτήτων (RescEU), προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις φυσικές καταστροφές.

Ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε λόγο για το πλέον «φιλόδοξο» σύστημα πολιτικής προστασίας που έχει υπάρξει ποτέ στην Ευρώπη. «Σήμερα χαράσσουμε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη. Μιλάμε για μια Ευρώπη που προστατεύει. Αυτό το οφείλουμε στους πολίτες μας», δήλωσε ο Χ. Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι όταν πριν δυο χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Δεξαμενής Δυνατοτήτων, το RescEU, υπήρχε μεγάλη απροθυμία από πολλά κράτη-μέλη, όμως σήμερα, είπε, η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη είναι απτή και πολύ πιο αποτελεσματική.

Λαμβάνοντας τον λόγο, η Eλιζαμπέτα Γκαρντίνι (EΛΚ, Ιταλία), εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Πορτογαλία και την Ελλάδα όπου χάθηκαν πολλές ζωές, αποδεικνύει ότι η ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας είναι απαραίτητη, διότι οι φυσικές καταστροφές ή τα ατυχήματα πολλές φορές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Η Ιταλίδα ευρωβουλευτής μίλησε και για το RescEU, λέγοντας ότι είναι ένα νέο μέσο με πρόσθετους πόρους, σε σχέση με τους προϋπάρχοντες, το οποίο θα βοηθάει τα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν άμεσα όταν αντιμετωπίζουν μια καταστροφή.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ως μέλος της διαπραγματευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Συμβούλιο, ο οποίος τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. «Σήμερα η ανθρωπιά, η στήριξη των λιγότερο δυνατών και η περιβαλλοντική ηθική είναι νικητές. Η αφορμή για την συγκεκριμένη πρόταση ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, μία νέα τραγωδία θα έπληττε την Ευρώπη, αυτή τη φορά στο Μάτι, λίγο έξω από την Αθήνα, με πάνω από 100 νεκρούς. Τα γεγονότα αυτά κατέστησαν σαφές σε όλους ότι πρέπει να προσφέρουμε μία ουσιαστική απάντηση στις ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών», ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι «όλοι μαζί, με περισσότερη οργάνωση μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα απ’ ότι ο καθένας μόνος του».

Σημειώνεται ότι η νέα νομοθεσία, στην οποία έχει ήδη συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το Δεκέμβριο, προβλέπει την ενίσχυση των κρατών μελών για την πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση σε καταστροφές, καθώς και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Δεξαμενής “RescEU”, η οποία θα διαθέτει πυροσβεστικά αεροπλάνα, αντλίες υψηλής χωρητικότητας, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης σε ετοιμότητα για κάθε είδους περιστατικό. Το «RescEU» θα αναλαμβάνει δράση όταν τα κράτη μέλη δεν έχουν αρκετούς πόρους για να αντιμετωπίσουν μια καταστροφή.

Ο Επίτροπος Χ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη-μέλη για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, η μεταβατική φάση του RescEU, oύτως ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ήδη από φέτος το καλοκαίρι.

To Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, με 620 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 35 αποχές. Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ μετά την τελική έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ το Μάρτιο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Όταν ο Τσίπρας δήλωνε «άθεος» και αρνιόταν πεισματικά να μπει σε Εκκλησία

Με κατανυκτικό ύφος παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας…

Ρόδος: Το μασάζ 49χρονου σε 19χρονη κατέληξε σε… ασέλγεια

H κατάσταση ξέφυγε όταν ο 49χρονος… άπλωσε χέρι…

Τι διαπραγματεύθηκε ο Α.Τσίπρας

Η πέραν της ώρας διαπραγμάτευση Α.Τσίπρα και Ρ.Τ.Ερντογάν…

Βάρκιζα:Tα πέταξε όλα και έκανε στριπτιζ πάνω στο καπό ενός αυτοκινήτου

Άγνωστος έστειλε ένα απίστευτο βίντεο που δείχνει μία…

Παντού ανεπιθύμητοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Εξοργισμένο πλήθος διώχνει τους Μάρδα & Μπγιάλα

Ο βουλευτής Δημήτρης Μάρδας, που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις…

Παγκόσμια πρωτοτυπία: Βουλευτές σε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες

Στην εποχή της «πρώτης φοράς Αριστεράς» το είδαμε…

Η φωτογραφία-Ντοκουμέντο που δείχνει ότι το ελικόπτερο δέχθηκε ΠΥΡΑ στα Ιμια

Σκοτεινή και ανεξιχνίαστη, τουλάχιστον επισήμως, γιατί ανεπισήμως οι…

Ζευγάρι «βρικολάκων» βρήκαν μόνιμη σύντροφο για να της πίνουν το αίμα

Ένα παντρεμένο ζευγάρι αυτοπροσδιορίζονται ως «βασιλιάς και βασίλισσα…
contact