ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενίσχυση της συνεργασίας για ΑΟΖ, ασφάλεια και ενέργεια στην τριμερή

Τι σηματοδοτεί η συνάντηση Τσίπρα, Σίσι και Αναστασιάδη για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο – Η στάση της Τουρκίας και του Ισράηλ

Εξαιρετικής σημασίας κρίνεται η σημερινή τριμερής συνάντηση για την περαιτέρω ανάπτυξη των γεωστρατηγικής, ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου που λαμβάνει σήμερα χώρα στην Αθήνα, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας, Αλ Σίσι.

Η τρίτη τριμερής συνάντηση πραγματοποιείται σε μία χρονική στιγμή που ολόκληρη η νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου μοιάζει καζάνι που βράζει, με τα βλέμματα όλων στραμμένα στην διαρκώς κλιμακούμενη πολεμική σύρραξη στη Συρία, το προσφυγικό και τα ζητήματα ασφαλείας που έχουν μπει στην κορυφή της ατζέντας, ειδικά μετά τα τζιχαντιστικά χτυπήματα στο Παρίσι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η συμμαχία που συνάφθηκε αρχικά επί κυβέρνησης Σαμαρά αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα στην πλήρως αποσταθεροποιημένη ανατολική Μεσόγειο και για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τη διοργάνωση της τρίτης τριμερούς στην Αθήνα, σε μία προσπάθεια να υπογραμμίσει τη διάρκεια και διαχρονικότητά της, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

Το βασικό ζητούμενο της τριμερούς παραμένει κατά πόσο Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος θα προχωρήσουν στην οριοθέτηση της μεταξύ τους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς Σίσι, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μόρσι που ήταν δεμένος στο άρμα της Άγκυρας, έχει δεχθεί να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Ελλάδα, που συνιστά πλήρη αναγνώριση της επήρειας του Καστελόριζου, κάτι το οποίο αμφισβητεί η Τουρκία.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τον Αλ Σίσι προανήγγειλε σύντομα εξελίξεις, υπογραμμίζοντας πως η Αθήνα δεν φοβάται τυχόν αντιδράσεις από την Άγκυρα.

Την ίδια ώρα στραμμένο στην σημερινή τριμερή είναι και το βλέμμα του Ισραήλ, με τις σχέσεις του με τις τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου του καθεστώτος Σίσι, να διανύουν μία περίοδο διαρκούς βελτίωσης. Ενδεικτικό είναι τόσο το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ, το οποίο αποτιμήθηκε πολύ θετικά, όσο και η επικοινωνία που είχε την Τρίτη ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη για τη σημερινή τριμερή.

Πέραν της ΑΟΖ, στην ατζέντα των τριών θα βρεθούν ζητήματα που αφορούν στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων από τη Μεσόγειο και τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και η διεύρυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των τριών κρατών.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact