ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένσταση συνταγματικότητας κατέθεσε για το ν/σ για τα κανάλια ο Βενιζέλος

«Το σχέδιο νόμου λειτουργεί ως όχημα αντι-διαφάνειας και διαπλοκής»

Θέμα αντισυνταγματικότητας -η οποία τελικώς απορρίφθηκε- για άρθρα του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ έθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, την οποία υποστήριξε και η ΝΔ, με την έναρξη της συνεδρίασης στην ολομέλεια.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ψευδεπίγραφο, αφού -όπως είπε- ενώ διακηρύσσει ότι θα αντιμετωπίσει τη διαπλοκή, διαμορφώνει τις νομοθετικές προϋποθέσεις να δημιουργηθούν νέα τζάκια στα ΜΜΕ, με άγνωστα επιχειρηματικά συμφέροντα, που μπορούν να συναλλάσσονται με την κυβέρνηση χωρίς έλεγχο. «Ενώ περιμέναμε ένα νομοσχέδιο που θα κάνει πάταγο, τελικά λειτουργεί ως όχημα αντι-διαφάνειας και διαπλοκής» είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που παρέχουν υπερεξουσίες στον υπουργό Επικρατείας και αφαιρούν αρμοδιότητες από το ΕΣΡ, για την «δήθεν ονομαστικοποίηση» μετοχών, όπου εισάγονται «ένα σωρό εξαιρέσεις, για τον περιορισμένο αριθμό αδειών και τον καθορισμό δημοπρασίας ανά άδεια». Ακόμη, ανέφερε ότι ενώ σήμερα υπάρχουν έξι εθνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις οι οποίες και απειλούνται.

Την ένσταση υποστήριξε εκ μέρους της ΝΔ ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ειδικώς δε αναφέρθηκε στο θέμα των υπεραρμοδιοτήτων -όπως είπε- του αρμόδιου υπουργού.

«Ερχόμαστε να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγείου» και να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή, αντέτεινε, ως αντιλέγων εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος προσέθεσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μπει τάξη στο ασύδοτο πεδίο, αλλά με σεβασμό στο Σύνταγμα, γι’ αυτό ήρθε αυτό το νομοσχέδιο τώρα και με ενδεχόμενο να καταλογιστεί στην κυβέρνηση καθυστέρηση. Έκανε δε λόγο για προχειρότητα υποβολής της ένστασης, η οποία πάσχει σε όλα τα σημεία της, ενώ ειδικώς για το θέμα της ονομαστικοποίησης των μετοχών είπε πως όχι απλώς υπάρχει φροντίδα για τις εγχώριες εταιρείες αλλά και τις αλλοδαπές.

«Η άποψη για τις συχνότητες, ότι αυτά θα τα κρίνει η αγορά, είναι ακραία νεοφιλελεύθερη. Η συχνότητα είναι δημόσιος πόρος, γιατί να μην πληρώσουν, γιατί να χαρίζουμε εκατομμύρια όπως χαρίζονταν τόσα χρόνια;» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σχετικώς με τις αρμοδιότητες του υπουργού, είπε πως του αφήνεται μόνο η εκκίνηση σχετικής διαδικασίας, ενώ δεν του παραχωρείται ελεγκτική αρμοδιότητα.

Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για ονομαστικοποίηση των μετοχών, ανέφερε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελος, προσθέτοντας ότι δεν περιορίζεται ο αριθμός των αδειών, ούτε οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Και προσέθεσε πως αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για την αντικειμενική πληροφόρηση, αφού αφέθηκε ανεξέλεγκτο τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα τα κανάλια να χειραγωγούν την κοινή γνώμη.

Επίσης, εκ μέρους της Δημοκρατικής συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα που εκχωρείται στον αρμόδιο υπουργό να αποφασίζει για την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, τον αριθμό των αδειών και τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Αμφισβήτησε δε και την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης για την ονομαστικοποίηση των μετοχών, επισημαίνοντας πως ούτε η μεταβίβαση των μετοχών του αδειούχου προστατεύεται από θεσμούς διαφάνειας. «Σκοπός είναι να δημαγωγείτε και να διαχωρίζετε σε καλούς και κακούς, σε έντιμους και ανέντιμους, και να κρατήσετε τα ΜΜΕ σε ομηρία, εφόσον για την πλήρη εφαρμογή του νόμου, θα απαιτηθούν τέσσερα έως πέντε χρόνια», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Ο Χρήστος Παππάς, από την Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι το κόμμα του δεν λαμβάνει μέρος στην διαδικασία αυτή για λόγους «ηθικής τάξεως».

Από το Ποτάμι, ο Σπύρος Δανέλλης, εξέφρασε τη θέση πως δεν υπάρχει μεν ζήτημα αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως όταν δεν είναι ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό είναι και σωστό και καταλόγισε στην κυβέρνηση «ολοκληρωτική αντίληψη».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, αφού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν λαμβάνει μέρος στη συγκεκριμένα ψηφοφορία περί αντισυνταγματικότητας, εξέφρασε τη θέση ότι πρόκειται για επιμέρους πολιτικές διαφωνίες και όχι για διαφορές στρατηγικής, τονίζοντας πως «ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση και ποιος στην αντιπολίτευση εγείρει θέμα συνταγματικότητας».

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου, χαρακτήρισε την ένσταση του Ευ. Βενιζέλου «προσχηματική και αβάσιμη» υποστηρίζοντας πως προσπαθεί, μέσα από τυπικές διαδικασίες, να αιτιολογήσει γιατί ανθίσταται σε ένα νομοσχέδιο που «χτυπάει» τη διαπλοκή.

«Πρόωρη» χαρακτήρισε την ένσταση συνταγματικότητας ο Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, της Ένωσης Κεντρώων, αιτιολογώντας πως επιχειρείται να μπει μια τάξη στο άναρχο τοπίο με το νομοσχέδιο -με τις όποιες ατέλειες κι αν έχει. Είπε, ωστόσο, ότι υπάρχει ζήτημα ως προς την ονομαστικοποίηση των μετοχών και πρέπει να συμπληρωθεί η διάταξη, ενώ εκτίμησε πως θα υπάρξει πρόβλημα με την εφαρμογή του νομοσχεδίου αν δεν συγκροτηθούν νόμιμα το ΕΣΡ και η ΕΕΤΤ.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε κατόπιν ψηφοφορίας δια εγέρσεως των βουλευτών.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact