ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση Ρουμανίας-Ρωσίας για τις επιθέσεις στο Δούναβη – Η Πολωνία μετακινεί δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία

Ένταση μεταξύ Ρουμανίας και Ρωσίας καθώς ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις αντέδρασε με οργή στις ρωσικές επιθέσεις κατά λιμενικών υποδομών στον Δούναβη, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας με τη Μολδαβία, υπενθυμίζοντας πως η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα η Πολωνία φαίνεται να συγκεντρώνει δυνάμεις της κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία σε ένα εφιαλτικό σκηνικό το οποίο μπορεί να εμπλέξει και το ίδιο το ΝΑΤΟ.

«Καταδικάζω σθεναρά τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών πολιτικών υποδομών στον Δούναβη, πολύ κοντά στη Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ», έγραψε ο Γιοχάνις στο Twitter.

Νωρίτερα σήμερα, ένας Ρουμάνος διέδωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που δείχνουν μια έκρηξη ακριβώς από την απέναντι πλευρά ενός ποταμού, ενώ το ουκρανικό λιμάνι Ρένι στον Δούναβη φαινόταν να έχει πληγεί.

Οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για μια επίθεση διάρκειας τεσσάρων ωρών από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον λιμενικών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η ουκρανική πόλη-λιμάνι Ρένι, απέναντι από τη Ρουμανία, συνορεύει επίσης με τη Μολδαβία.

«Αυτή η πρόσφατη κλιμάκωση επηρεάζει επίσης τη διαμετακόμιση ουκρανικών σιτηρών και ως εκ τούτου την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος Γιοχάνις.

Η περιφέρεια της Οδησσού, στρατηγικής σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές, τίθεται τακτικά στο στόχαστρο ρωσικών πληγμάτων.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα μετά τη λήξη την περασμένη Δευτέρα μιας συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά, κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια καθώς επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας με τη Δύση όμως να αρνείται να άρει κυρώσεις κατά της Ρωσίας θεωρώντας ότι είναι περίπου υποχρέωση της Μόσχας να υφίσταται και κυρώσεις και να επιτρέπει ταυτόχρονα και την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών συνιστούσαν το 9% του ουκρανικού ΑΕΠ το 2022.

Αφότου η Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ένα μεγάλο μέρος των ουκρανικών σιτηρών μεταφέρονται μέσω του Δούναβη και του ρουμανικού λιμανιού της Κωστάντζας, στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια ώρα η Πολωνία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με την Λευκορωσία μετά τις δηλώσεις του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο για τη Wagner.

Ο πρόεδρος Λουκασένκο είχε πει ότι η Λευκορωσία αυτή τη στιγμή «κρατά» Ρώσους μισθοφόρους της Wagner εντός των συνόρων της και συγκεκριμένα στην κεντρική Λευκορωσία.

Υποστήριξε δε, ότι το Μινσκ διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης που αφορά τους διαβόητους μαχητές. Ο Λουκασένκο αποκάλυψε ότι οι μισθοφόροι έχουν εκφράσει την επιθυμία να ταξιδέψουν δυτικά στη Βαρσοβία και στο Ρζέσζοφ, ζητώντας την άδειά του για το ταξίδι.

Ωστόσο, ο ίδιος επέμεινε ότι η συμφωνία ήταν να τους κρατήσει περιορισμένους στην κεντρική Λευκορωσία, μια απόφαση που αντιμετωπίστηκε με μια αίσθηση ανακούφισης. «Τους λέω, γιατί πρέπει να πάτε στη Δύση; και απαντάνε Λοιπόν, θέλουμε να πάμε μια περιοδεία στη Βαρσοβία και στο Ρζεσζόφ».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact