ΚΟΣΜΟΣ

Ενταση στην Ουκρανία – Τι συμφώνησαν Πουτίν – Ποροσένκο


Ρωσικά τεθωρακισμένα επελαύνουν στο Ντόνετσκ – Σε ετοιμότητα το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της Ρωσίας

Τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, την ώρα που η ένταση στην ανατολική Ουκρανία κορυφώνεται, έπειτα και από τον θάνατο ενός Ρώσου δημοσιογράφου στην χώρα.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης, το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του προέδρου Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος είχε μια «θετική» τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο.

Σύμφωνα με την αποτίμηση του Κρεμλίνου, οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ως προς το τι χρειάζεται να γίνει για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση.

Ωστόσο, την ώρα που η Ρωσία κάνει λόγο για θετικές εξελίξεις προχωρά, παράλληλα, σε μία ακόμη επίδειξη ισχύος ανακοινώνοντας μεγάλη στρατιωτική άσκηση κι ενώ ρωσικές μεραρχίες τεθωρακισμένων επελαύνουν στο Ντόνετσκ και οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται για νέες μάχες στη Μαριούπολη κατά των αυτονομιστών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA, το υπουργείο Άμυνας θα προχωρήσει σε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις το Σεπτέμβριο αναπτύσσοντας τα πυραυλικά της συστήματα. Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες και 400 τεχνικές μονάδες.

Σήμερα οι κυρώσεις;

Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΕ σχετικά με τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Χθες, η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και διάδοχος της Κάθριν Άστον, Φεντερίκα Μογκερίν, είπε πως θα έχει οριστικοποιηθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή το τέταρτο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. μέχρι την Παρασκευή, ωστόσο, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι θα ανακοινωθούν σήμερα, Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν από τις Βρυξέλλες, καμβάς των νέων μέτρων θα είναι η απαγόρευση άντλησης κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές αγορές τόσο για το ρωσικό δημόσιο (μέσω ομολόγων) όσο και για το σύνολο των κρατικών επιχειρήσεων, χρηματοοικονομικών και μη.

Παράλληλα, θα διευρυνθεί ο κατάλογος των προσώπων στους οποίους θα απαγορευθεί να ταξιδεύουν στην Ε.Ε., ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να περιληφθεί σε αυτόν και το όνομα του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Φωτογράφος ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, το θάνατο του Ρώσου φωτογράφου Αντρέι Στένιν στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Η εξαφάνισή του, στις 5 Αυγούστου, είχε προκαλέσει ισχυρή κινητοποίηση της ρωσικής δημοσιογραφικής κοινότητας και το πορτρέτο του, με το σύνθημα «Απελευθερώστε τον Αντρέι» υπήρχε σε όλα τα ρωσικά δίκτυα ενημέρωσης.

Η Ρωσία είχε αρχίσει στα μέσα Αυγούστου έρευνα για την εξαφάνισή του και προέκρινε ως τώρα το σενάριο της απαγωγής του δημοσιογράφου από την ουκρανική εθνική φρουρά.

Ηλικίας 33 ετών, ο φωτογράφος Αντρέι Στένιν είχε από τις 13 Μαΐου ως βάση την Ουκρανία και εργαζόταν για το προσκείμενο στην εξουσία πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, το οποίο ανήκει στο πρακτορείο Ροσίγια Σεγκόντνια («Η Ρωσία Σήμερα»).

Είχε πραγματοποιήσει πολυάριθμα φωτορεπορτάζ στο Κίεβο, αλλά και στα προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, το Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact