ΚΟΣΜΟΣ

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ CHARLIE HEBDO ΣΤΗ Β.ΓΑΛΛΙΑ

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ CHARLIE HEBDO ΣΤΗ Β.ΓΑΛΛΙΑ

Στην Πικαρδία, στη βόρεια Γαλλία, εντοπίστηκαν το πρωί της Πέμπτης οι δύο ύποπτοι ως δράστες της φονικής επίθεσης στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα δύο αδέλφια, Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, που σκόρπισαν τον θάνατο χθες στην «καρδιά» του Παρισιού αναγνωρίστηκαν από τον διευθυντή ενός πρατήριου καυσίμων κοντά στο Βιλιέ-Κοτερέ, ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές.

Ακόμη, όπως μεταδίδει η Le Figaro, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες φορούν κουκούλες, επιβαίνουν σε ένα γκρι Renault Clio και είναι βαριά οπλισμένοι με καλάσνικοφ καιεκτοξετήρες ρουκετών.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση των γαλλικών αρχών για τη σύλληψη των δραστών η ταυτότητα ενός εκ των δυο βρέθηκε χθες στο αυτοκίνητο που είχαν εγκαταλείψει μετά την επίθεση στην εφημερίδα.

Ο φερόμενος ως συνεργός τους που παραδόθηκε τη νύχτα στην αστυνομία στη βορειο-ανατολική Γαλλία, ο 18χρονος Μουράντ Χαμίντ είναι ο κουνιάδος του Σερίφ Κουασί και θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε τους δύο σκοπευτές.

Ο Χαμίντ παραδόθηκε στην αστυνομία της πόλης Σαρλβίλ-Μεζιέρ, αφού είδε το όνομά του να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως εξήγησε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Πάντως, χρήστες του Διαδικτύου που παρουσιάζονταν ως συμμαθητές του Χαμίντ είχαν δηλώσει νωρίτερα σε μηνύματά τους στο Twitter ότι ο Μουράντ Χαμίντ ήταν στην ώρα του μαθήματος μαζί τους στο λύκειο, την ώρα της επίθεσης χρησιμοποιώντας τη λέξη κλειδί «ΜουράντΧαμίντΑθώος».

Γνωστός στη γαλλική αντιτρομοκρατική ο Σερίφ Κουασί

Πάντως, ο 32χρονος Σερίφ Κουασί, είναι γνωστός στη γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία και είχε καταδικαστεί πρώτη φορά το 2008 γιατί συμμετείχε σε αποστολή μαχητών στο Ιράκ.

Γεννημένος στις 28 Νοεμβρίου του 1982 στο Παρίσι, γαλλικής εθνικότητας και, με το υποκοριστικό Αμπού Ισέν, ο Σερίφ Κουασί ανήκε σε αυτό που ονομαζόταν “το δίκτυο του Μπιτ-Σομόν (Buttes-Chaumont)”. Υπό την ηγεσία του εμίρη Φαρίντ Μπενγετού, το δίκτυο αυτό αναλάμβανε την αποστολή τζιχαντιστών στο Ιράκ για να καταταγούν στις τάξεις της ιρακινής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, της οποίας ηγείτο τότε ο Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Είχε συλληφθεί μόλις πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για τη Συρία, στη συνέχεια για το Ιράκ, είχε δικαστεί το 2008 και καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, από τα οποία 18 μήνες με αναστολή.

Δύο χρόνια αργότερα, το όνομά του είχε ακουστεί σε ένα σχέδιο απόπειρας απόδρασης του ισλαμιστή Σμαΐν Αΐτ Αλί Μπελκασέμ, πρώην μέλους της ένοπλης αλγερινής ισλαμικής οργάνωσης GIA, που είχε καταδικαστεί το 2002 σε ισόβια κάθειρξη για την επίθεση που διέπραξε σε σταθμό του μετρό στο Παρίσι (στάση: Μουσείο Ορσέ) τον Οκτώβριο του 1995 κατά την οποία τραυματίστηκαν 30 άνθρωποι.

Οι γαλλικές αρχές θεωρούν τον Σερίφ Κουασί ύποπτο ως προσκείμενο ενός προσώπου του ριζοσπαστικού γαλλικού Ισλάμ, του Τζαμέλ Μπεγκάλ που εξέτισε δεκαετή κάθειρξη για την προετοιμασία επιθέσεων. Ο Σερίφ Κουασί θεωρείται ύποπτος για τη συμμετοχή του μαζί με τον Μπεγκάλ στην εκπαίδευση.

Όμως, ενώ του απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην υπόθεση αυτή, επωφελήθηκε ενός απαλλακτικού βουλεύματος.

Πρόσωπο οβάλ, κεφάλι ξυρισμένο και αραιό μούσι σύμφωνα με τη φωτογραφία που η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο Κουασί είναι πιθανόν “ένοπλος και επικίνδυνος” όπως ο αδελφός του Σαΐντ, που γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1980, επίσης στο Παρίσι. Ο τελευταίος, επίσης γαλλικής υπηκοότητας, σύμφωνα με μαρτυρίες έχει καστανά μάτια, κοντά καστανά μαλλιά και μικρή γενειάδα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact