ΚΟΣΜΟΣ

«ΕΠΑΚΟΥΜΒΗΣΗ»

Στις 12 Φεβρουαρίου 1988, κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δύο αμερικανικά πλοία, το καταδρομικό USS Yorktown και το αντιτορπιλικό USS Caron θέλησαν να ασκήσουν το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης μέσα από θαλάσσιες περιοχές που ανήκαν στην ΕΣΣΔ, στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ΕΣΣΔ αναγνώριζε το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης μέσα από συγκεκριμένες θαλάσσιες γραμμές που είχε οριοθετήσει.

Οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι το Δίκαιο της Θάλασσας στην αγγλική εκδοχή του-το οποίο δεν είχαν οι ίδιες επικυρώσει- και η αμερικανορωσική συμφωνία του 1972, δεν επέτρεπαν σε ένα παράκτιο κράτος να ρυθμίζει την αβλαβή διέλευση.

Το αποτέλεσμα ήταν η κινητοποίηση των σοβιετικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων.

Τα δύο αμερικανικά πλοία είχαν επιχειρήσει και το 1986 να ακολουθήσουν την ίδια πορεία, με αποτέλεσμα να τεθεί σε επιφυλακή ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας και να δημιουργηθούν διπλωματικές εντάσεις.

Οι φρεγάτες Bezzavetny και SKR-6 ανέλαβαν την ανάσχεση της πορείας των αμερικανικών πλοίων μέσα στα σοβιετικά χωρικά ύδατα. Την επιχείρηση συντόνιζε ο ελληνικής καταγωγής, διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Μιχαήλ Χρονόπουλος. Η μέθοδος που προτιμήθηκε ήταν αυτή της επακούμβησης.

Η φρεγάτα Bezzavetny επακούμβησε το USS Yorktown και η φρεγάτα SKR-6 το USS Caron. Τα ρωσικά πλοία ήταν πολύ μικρά σε σύγκριση με τα αμερικανικά για να τους αλλάξουν πορεία, αλλά η επιχείρηση έγινε. Μετά από λίγο, τα αμερικανικά πλοία επέστρεψαν στα διεθνή ύδατα και η κρίση αποκλιμακώθηκε.

Αξιοσημείωτες ζημιές δεν υπήρξαν.

Τον Οκτώβριο 2021, εξελίχθηκε ένα παρόμοιο περιστατικό στην ίδια περίπου περιοχή με το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Chaffee, χωρίς όμως τελικά να υπάρξει εμπλοκή με το ρωσικό πλοίο που το παρακολουθούσε.

Η περιοχή εξακολουθεί να θεωρείται θερμή λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Με την ευκαιρία, να θυμηθούμε την τελευταία επακούμβηση που είχαμε, στην Ελλάδα, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που ήταν τον Αύγουστο 2020, όταν η φρεγάτα Λήμνος επακούμβησε την τουρκική φρεγάτα Kemal Reis.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact