ΚΟΣΜΟΣ

Έπεσαν οι υπογραφές για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό

Μέσα στους επόμενους μήνες ξεκινάει η κατασκευή του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα που είχε προαναγγείλει για το χτίσιμο τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Το χτίσιμο του τείχους υπήρξε βασική υπόσχεση του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Μάλιστα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ABC ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι το Μεξικό θα αποζημιώσει «100%» τις ΗΠΑ για το τείχος, κάτι που η κυβέρνηση του Μεξικού έχει αρνηθεί ότι θα κάνει. Στην ίδια συνέντευξη, ο Τραμπ σημείωσε ότι η ανέγερση του τείχους θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

«Μιλήσαμε για αυτό από την αρχή» είπε την ώρα που υπέγραφε τα διατάγματα σε τελετή στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή των διαταγμάτων, ο Τραμπ είπε ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο του Μεξικού και θα συνεργαστεί με τη χώρα για να βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλείας και η εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω μιας κρίσης στα νότια σύνορά της. «Ένα έθνος χωρίς σύνορα δεν είναι έθνος» είπε και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανακτήσουν τον έλεγχο των συνόρων τους «ξεκινώντας σήμερα».

Τάχθηκε υπέρ της πρόσληψης 5.000 συνοριοφυλάκων και τον τριπλασιασμό των υπαλλήλων στα Τελωνεία. Σημείωσε ότι η ανέγερση του τείχους θα ξεκινήσει άμεσα. Επίσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός γραφείου για τη «στήριξη θυμάτων εγκλημάτων από παράτυπους μετανάστες».

«Η κατασκευή αυτού του τείχους ήταν κάτι περισσότερο από μια προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινής λογικής για να διασφαλίσουμε στ’ αλήθεια τα διάτρητα σύνορα μας» τόνισε αργά σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ. «Αυτό θα περιορίσει την ροή ναρκωτικών, εγκλήματος και παράτυπων μεταναστών εντός της επικράτειας των ΗΠΑ», σημείωσε.

Ο Τραμπ υπέγραψε, επίσης, διάταγμα για να αφαιρεθεί χρηματοδότηση από τις πόλεις που θεωρεί «καταφύγια» μη καταγεγραμμένων μεταναστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο αρνούνται να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές Αρχές και να αναλάβουν δράση κατά μεταναστών.

«Ο αμερικανικός λαός δεν θα χρειάζεται πια να αναγκάζεται να παρέχει επιχορήγηση σε αυτή την παραβίαση των κανόνων μας» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναμένεται επίσης να προβεί τις επόμενες μέρες σε βήματα για τον περιορισμό της μετανάστευσης με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων, αλλά και την απαγόρευση έκδοσης βίζας για πολίτες από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Συρία, το Σουδάν, η Σομαλία, το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη και η Υεμένη.

Επίσης, ο Τραμπ σκοπεύει να βάλει τέλος στην πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που συλλαμβάνονται ως παράτυποι μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την ακρόαση τους από δικαστή.

Εξετάζεται και η επαναλειτουργία των μυστικών φυλακών της CIA

Κατά άλλες πληροφορίες, ο Τραμπ προετοιμάζει ένα διάταγμα που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την επαναλειτουργία των αμφιλεγόμενων μυστικών φυλακών της CIA στο εξωτερικό, τις οποίες είχε κλείσει ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως έγραψαν οι εφημερίδες New York Times και Washington Post.

Την ίδια ώρα, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Τραμπ αναμένεται να εκδώσει διάταγμα που θα οδηγούσε στην επαναφορά του προγράμματος της CIA που προβλέπει την ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές φυλακές στο εξωτερικό με την χρήση τεχνικών που έχουν καταδικαστεί διότι συνιστούν βασανιστήρια.

Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει το διάταγμα με τίτλο: «Κράτηση και Ανάκριση των Εχθρικών Μαχητών» τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τους New York Times, το προσχέδιο του διατάγματος, έκτασης τριών σελίδων, θα ανακαλεί την ισχύ των διαταγμάτων που είχε υπογράψει ο προκάτοχος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, τον Ιανουάριο του 2009, τα οποία προέβλεπαν το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο (το οποίο εμπόδισε το Κογκρέσο) και των «μυστικών φυλακών» της CIA εκτός των αμερικανικών συνόρων. Επιπλέον, διέτασσε την πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε όλους τους κρατούμενους των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο και τον τερματισμό των τεχνικών ανάκρισης με την χρήση βασανιστηρίων.

Αυτό το προσχέδιο διατάγματος του Τραμπ, που δεν επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος, δεν θα μπορούσε να σημάνει από μόνο του την ενεργοποίηση και την επαναλειτουργία των φυλακών της CIA. Ωστόσο, ανοίγει τη δικαστική οδό για την επαναλειτουργία τους.

Αν και το διάταγμα αναμένεται να επαναλαμβάνει την απαγόρευση κάθε χρήσης βασανιστηρίων, τάσσεται υπέρ του να εξεταστεί η τροποποίηση των μεθόδων ανάκρισης τον οποίο χρησιμοποιούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και η CIA.

Αναφορικά με το Γκουαντάναμο, σύμφωνα με τους New York Times, το κείμενο θα προτρέπει το Πεντάγωνο να συνεχίσει να στέλνει εκεί τους κρατούμενους που ανήκουν στην Αλ Κάιντα ή την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Αυτή τη στιγμή παραμένουν εκεί έγκλειστοι 41 κρατούμενοι.

Η απαγόρευση των βασανιστηρίων είναι κατοχυρωμένη στο αμερικανικό δίκαιο, με νόμο που ψηφίστηκε το 2015 από το Κογκρέσο με εισηγητή τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον Μακέιν. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προσφεύγουν παρά σε τεχνικές που καθορίζονται στο εγχειρίδιο του στρατού. Ένα διάταγμα δεν μπορεί να αλλάξει αυτόν τον νόμο.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact