ΕΛΛΑΔΑ

Έπεσαν οι υπογραφές για τα F-16

Προχωράει και με τη… βούλα η αναβάθμιση των 85 μαχητικών τύπου F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, καθώς όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών υπογράφτηκε σήμερα η σχετική σύμβαση με τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών:

«Σε εφαρμογή απόφασης του ΚΥΣΕΑ και κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του κ. ΥΕΘΑ ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ υπέγραψε την 30η Απριλίου 2018 την επιστολή προσφοράς & αποδοχής (Letter of Offer & Acceptance) που αφορά την σύμβαση με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε F-16V». Οι συζητήσεις για την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησαν το 2008. Από τότε χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια και οκτώ Υπουργοί Εθνικής Άμυνας για να φθάσουμε στη τελική απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Λίγη ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι από τη 1 έως τις 3 Μαΐου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο διμερών επαφών με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford US Marine Corps.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, θα συναντηθεί με Υπηρεσιακούς Παράγοντες του Υπουργείου Άμυνας και θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του «Center for Strategic and International Studies».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των 85 F-16 σε «VIPER», ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, το οποίο συνεδρίασε το πρωί του περασμένου Σαββάτου εκτάκτως υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών.

Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο υπουργός Άμυνας την περασμένη Τετάρτη, αναφέρθηκε πως υπάρχει ζήτημα με την καταβολή των χρημάτων προς τις ΗΠΑ. «Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για κόστος 1,2 δις ευσταθούν, αλλά υπάρχουν πάντοτε και σχετικές εκπτώσεις, οπότε το τελικό κόστος είναι στα συμφωνηθέντα πλαίσια του 1,1 δις.

Το ζήτημα που έχει προκύψει έχει να κάνει με τις καταβολές προς τις ΗΠΑ και εκεί είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας, καθώς κανένας δεν μπορεί να εκπονήσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τη χώρα να έχει συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις μέχρι το 2021», είχε δηλώσει ο Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας πως το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 φτάνει μέχρι το 2028 και ότι σε περίπτωση συμφωνίας το πρώτο αεροσκάφος η χώρα μας θα το παραλάβει σε δύο χρόνια.

Η ολοκλήρωση των εργασίων προβλέπεται για το 2028.

Η αναβάθμιση σε VIPER περιλαμβάνει κυρίως βελτιώσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα και στα ραντάρ, όπως και στον τρόπο συλλογής δεδομένων. Θα παραδοθεί επίσης ένας εξομοιωτής πτήσης για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Στις ΗΠΑ θα αναβαθμιστεί το πρώτο αεροσκάφος και όλα τα υπόλοιπα στη χώρα μας, με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό να παρέχεται από τις ΗΠΑ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact