ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχείρηση διάσωσης: Πέφτει χρήμα στην αγορά απο τέλη Νοεμβρίου

Στο οικονομικό επιτελείο δεν τρέφουν αυταπάτες.

Το μηνιαίο ΑΕΠ του Νοεμβρίου θα συρρικνωθεί πάνω από 15%, ενδεχομένως να χαθεί και το 20% της παραγωγής του μήνα. Επίσης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επέκτασης των περιοριστικών μέτρων και μέσα στον Δεκέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι θα χτυπηθεί ο καλύτερος μήνας (πολλές φορές δεύτερος καλύτερος μετά τον Αύγουστο) μήνας τόσο για το εμπόριο όσο και για τη συνολική οικονομία.

Ποιο επιλέχτηκε να είναι το φάρμακο για να μετριαστούν οι συνέπειες; Συνεχείς ενέσεις ρευστότητας στην αγορά. Αυτό και θα γίνει.

Από το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου και μετά, θα πέσουν στην αγορά άφθονες ποσότητες χρήματος οι οποίες αναμένεται να προσεγγίσουν ή και να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι μεγάλο και αντιστοιχεί σε ένα σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ που θα χαθεί αυτό το δίμηνο. Μένει μόνο να φανεί αν το χρήμα θα φτάσει στην αγορά ή αν για μια ακόμη φορά, ένα μέρος του θα «αποθηκευτεί» στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων λόγω αβεβαιότητας.

Ιδού λοιπόν οι ενέσεις ρευστότητας με χρονική σειρά:

1. Όπως ανακοινώθηκε οι πληρωμές των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού (δηλαδή οι αναλογίες επί των 800 ευρώ ανάλογα με τις ημέρες της αναστολής) θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα. Ειδικά για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων, οι πληρωμές προγραμματίζεται να γίνουν από τις 27/11/2020 έως και τις 3/12/2020. Για τους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνία ωστόσο αναμένεται ότι μέσα στον Δεκέμβριο, θα έχουν πληρωθεί όλοι.

2. Από τα μέσα Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται τα δύο επιπλέον επιδόματα ανεργίας που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Δικαιούχοι είναι όσοι χάνουν το επίδομα ανεργίας μέσα στους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αναμένονται οι ημερομηνίες καταβολής από τον ΟΑΕΔ αλλά το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν πληρωθεί όλοι.

3. Προς το τέλος Νοεμβρίου, θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Θα μοιραστεί ένα δις. ευρώ. Οι κλειστές επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν να κάνουν αιτήσεις μέσα στον μήνα και θα πάρουν 50% επιδότηση και 50% δάνειο χωρίς κριτήριο μείωσης τζίρου. Οι υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις χρειάζονται κριτήριο τζίρου. Πρέπει δηλαδή να εμφανίζουν μείωση εσόδων τουλάχιστον 20%. Μέσα στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, θα αρχίσουν οι πληρωμές.

4. Προς τα τέλη Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν και οι καταβολές του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ σε όσους δικαιούνται επιδότηση για το στεγαστικό τους δάνειο. Η επιδότηση φτάνει σε ποσοστό ακόμη και 90% και η πληρωμή μπορεί να γίνει και αναδρομικά. Δηλαδή, οι δικαιούχοι να πληρωθούν ταυτόχρονα και για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο ώστε το συνολικό ποσό να ξεπεράσει τα 150-200 εκατ. ευρώ. Οι αιτούντες έφτασαν στους 160.000.

5. Αρχές Δεκεμβρίου θα γίνουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης. Τα τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονται, θα δοθούν υπό μορφή επιδότησης. Δικαιούχοι και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο και υγραέριο πέραν του πετρελαίου θέρμανσης.

6. Προς το τέλος του χρόνου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις και για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολή V”, η οποία θα αφορά στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση εσόδων (ή τις κλειστές) κατά τον μήνα Νοέμβριο. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο προϋπολογισμός της 5ης φάσης ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ.

Πηγή: liberal.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact