ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για αιτήσεις – πληρωμές

Μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθεί εκτός απρόοπτου η υπουργική απόφαση που θα ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν για το επίδομα θέρμανσης.

Αυτό που έχει ήδη αποφασιστεί είναι ότι όσοι έλαβαν και πέρυσι το επίδομα θα πληρωθούν προκαταβολικά το σύνολο του επιδόματος που τους καταβλήθηκε και πέρυσι και μετά θα ακολουθήσει η εκκαθάριση με βάση τα φετινά τους στοιχεία.

Έτσι οι χιλιάδες δικαιούχοι που θα υποβάλουν εγκαίρως την αίτηση τους, θα δουν τα χρήματα που δικαιούνται να τα λαμβάνουν άμεσα.

Αναλυτικά οι «κρίσιμες» ημερομηνίες για τους δικαιούχους:

Έως το τέλος του Νοεμβρίου θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων.

Μέχρι τις 30 του ίδιου μήνα οι περσινοί δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την υποβολή των αιτήσεων τους προκειμένου να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Έως τις 10 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβληθεί στο λογαριασμό των δικαιούχων η προκαταβολή του επιδόματος, σε όσους έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης.

Έπειτα στις 15 Δεκεμβρίου 2022 λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο myθέρμανση για όλους τους δικαιούχους.

Έως 30 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβληθεί η δόση για τους νέους δικαιούχους για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 θα γίνουν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

Έως τις 28 Απριλίου 2023 θα πραγματοποιηθούν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2023.

Αναλυτικά τα ποσά του επιδόματος ανά δικαιούχο

Καμία αλλαγή δεν αναμένεται στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος. Οι συντελεστές επιδότησης, με τις λεγόμενες βαθμο-ημέρες, οι οποίες είναι ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής θα παραμείνουν ως έχουν, με εξαίρεση όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη και αυτά διορθωθούν.

Αντίθετα αλλαγές υπάρχουν στα νέα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία διαμορφώνονται:

Άγαμος : 16.000ευρώ
Έγγαμος: 24.000ευρώ
Οικογένεια με ένα τέκνο: 27.000 ευρώ
Οικογένεια με δυο τέκνα: 30.000 ευρώ
Οικογένεια με τρία τέκνα: 33.000 ευρώ

Αντίστοιχα, για όσους αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο ή τους άλλους τρόπους θέρμανσης και επιλέξουν το πετρέλαιο θέρμανσης ως πηγή θέρμανσης, τότε αυτοί θα έχουν διπλό επίδομα. Για αυτούς το επίδομα θα είναι από 200 έως και 1.600 ευρώ εφόσον τηρούν όλα τα κριτήρια. Ωστόσο, τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμείνουν όπως και πέρυσι. Συγκεκριμένα, οι νέοι δικαιούχοι θα ενταχθούν εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμους, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Διπλό επίδομα θα πάρουν και οι νέοι δικαιούχοι, οι οποίοι θα υποβάλλουν φέτος για πρώτη φορά αίτηση για το επίδομα θέρμανσης. Αυτοί θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα. Το ελάχιστο ποσό θα είναι 200 ευρώ και το μέγιστο 1.600 ευρώ.

Το επίδομα θα λάβουν φέτος και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.

Πώς να υπολογίσετε το επίδομα

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Με βάση αυτό τον υπολογισμό ένας άγαμος θα πρέπει να περιμένει επίδομα από 100 ευρώ έως και 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί. Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.ο.κ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact