ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eπίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Λιγότερα πληρώνουμε φέτος για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης – Τι αλλάζει με τους ορεινούς δήμους και μέχρι πότε θα καταβληθεί το ποσό στους δικαιούχους.

Πληρώνοντας για αγορά πετρελαίου θέρμανσης πολύ λιγότερα χρήματα από όσα πλήρωναν τις προηγούμενες χειμερινές περιόδους -και άρα έχοντας προμηθευτεί πολύ λιγότερες ποσότητες του καυσίμου- θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης για το χρονικό διάστημα από 15 Οκτωβρίου 2019 έως τις 30 Απριλίου 2020 εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία.

Για να εισπράξει το επίδομα που δικαιούται ένα νοικοκυριό θα αρκεί να ξοδέψει για αγορά πετρελαίου θέρμανσης ποσό μικρότερο κατά 65%-70% σε σύγκριση με αυτό που ξόδεψε πέρυσι. Το ποσό του επιδόματος που θα εισπράξει θα αντιστοιχεί στο 50% της αξίας του πετρελαίου θέρμανσης που θα έχει προμηθευτεί, ενώ πέρυσι το επίδομα αντιστοιχούσε σε ποσοστό της τάξεως του 15%-16% της αξίας του αγορασθέντος πετρελαίου.

Επιπλέον, την τρέχουσα περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης οι δικαιούχοι που βαρύνονται με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα σπουδάζοντα ή στρατευμένα ή άνεργα) θα λάβουν το επίδομα προσαυξημένο κατά 10% για κάθε τέκνο.

Επίσης, όσοι δικαιούχοι κατοικούν σε ορεινούς δήμους που ανήκουν στους Νομούς Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας θα λάβουν πρόσθετο επίδομα, ενώ όσοι κατοικούν σε ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε δήμους μη ορεινούς θα λάβουν επίδομα υψηλότερο κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς δήμους.

Ολόκληρα τα ποσά του επιδόματος που αντιστοιχούν στην περίοδο από 15-10-2019 έως 30-4-2020 θα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους το αργότερο έως τις 31-12-2019, εφόσον αυτοί έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις μέχρι τις 20-12-2019 και έχουν προμηθευτεί τις προαπαιτούμενες ποσότητες μέχρι τις 31-12-2019.
Τις παραπάνω σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης προβλέπει η κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και των υφυπουργών, Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θεόδωρου Σκυλακάκη, με την οποία εγκρίθηκε η χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος για τη χειμερινή περίοδο 2019-2020.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με την υπουργική απόφαση:
1) Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι. Δηλαδή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης εξακολουθούν να είναι:

α) Αγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

β) Eγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη. Επίσης, αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

2) Το βασικό ποσό του επιδόματος εξακολουθεί να ανέρχεται σε 0,16 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.

3) Επιπλέον, ορισμένα άλλα κριτήρια χορήγησης, καθώς και τα ανώτατα όρια επιδότησης που καθορίστηκαν τα προηγούμενα έτη παραμένουν ως έχουν. Δηλαδή εξακολουθούν να ισχύουν οι τέσσερις διαφορετικές γεωγραφικές κλιματικές ζώνες στις οποίες αντιστοιχούν διαφορετικά ανώτατα όρια επιδοτούμενης ποσότητας ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας, καθώς και τα ανώτατα όρια επιφάνειας κύριας κατοικίας για τα οποία ισχύει το επίδομα.

Ειδικότερα:

• Στην Α’ γεωγραφική κλιματική ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα θα εξακολουθεί να χορηγείται για ποσότητα μέχρι 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) κύριας κατοικίας.

• Στη Β’ γεωγραφική κλιματική ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, θα εξακολουθούν να επιδοτούνται μέχρι 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

• Στη Γ’ γεωγραφική κλιματική ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, θα εξακολουθήσει η χορήγηση επιδόματος για μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

• Στη Δ’ γεωγραφική κλιματική ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι Νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού, θα εξακολουθούν να επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Επιπλέον, οι ορεινοί καλλικρατικοί δήμοι που βρίσκονται στους νομούς των ζωνών Β’, Γ’ και Δ’ θα εξακολουθούν να εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν, δηλαδή στις Ζώνες Α’, Β’ και Γ’ αντίστοιχα.

Πέραν των ανωτέρω ορίων, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και τα γενικά ανώτατα όρια επιφάνειας κύριας κατοικίας, ανεξαρτήτως γεωγραφικής κλιματικής ζώνης. Δηλαδή το επίδομα θα χορηγείται και φέτος σε κάθε άγαμο δικαιούχο για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα της κύριας κατοικίας του και σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης ή μονογονεϊκή οικογένεια για τα πρώτα 100 τ.μ. της κύριας κατοικίας. Αν π.χ. η κύρια κατοικία ενός άγαμου δικαιούχου έχει επιφάνεια 100 τ.μ., το επίδομα που θα λάβει θα υπολογιστεί με βάση το ανώτατο όριο επιφανείας των 80 τ.μ.

5) Το ποσό του επιδόματος όπως θα υπολογίζεται με βάση τα παραπάνω κριτήρια και όρια θα προσαυξάνεται πλέον κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που βαρύνει τον δικαιούχο.
Ουσιαστικά, τα βασικά ποσά του επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται όσοι πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα εξακολουθούν να προκύπτουν, σε κάθε περίπτωση, με βάση τον παρακάτω μαθηματικό τύπο:

Επίδομα θέρμανσης = επιφάνεια κύριας κατοικίας του δικαιούχου σε τ.μ. (με ανώτατα όρια τα 80 τ.μ. για κάθε άγαμο και τα 100 τ.μ. για κάθε έγγαμο, συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης και μονογονεϊκή οικογένεια) Χ ποσότητα επιδοτούμενων λίτρων ανά τ.μ. που ισχύει στη γεωγραφική κλιματική ζώνη όπου διαμένει ο δικαιούχος Χ 0,16 ευρώ.

Αν τον δικαιούχο βαραίνουν και εξαρτώμενα τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα σπουδάζοντα ή στρατευμένα ή άνεργα έως 25 ετών), τότε το βασικό ποσό του επιδόματος όπως θα έχει προκύψει με τον παραπάνω μαθηματικό τύπο θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε ένα τέκνο.

Π.χ. έγγαμος δικαιούχος που διαμένει σε διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων στον Νομό Βοιωτίας (Γ’ γεωγραφική κλιματική ζώνη) δικαιούται επίδομα θέρμανσης 89,60 ευρώ (70 τ.μ. Χ 8 επιδοτούμενα λίτρα ανά τ.μ. Χ 0,16 ευρώ). Αν ο συγκεκριμένος δικαιούχος βαρύνεται και με 2 εξαρτώμενα τέκνα, τότε το ποσό του επιδόματος των 89,60 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20% (10% για κάθε τέκνο) και τελικά θα διαμορφώνεται σε 107,52 ευρώ.

6) Ο κάθε δικαιούχος για να εισπράξει ολόκληρο το επίδομα που του αναλογεί με βάση τη γεωγραφική κλιματική ζώνη στην οποία διαμένει και τα τ.μ. της κύριας κατοικίας του δεν θα απαιτείται πλέον να προμηθευτεί ολόκληρη την ποσότητα λίτρων που αντιστοιχεί στο επίδομά του. Θα απαιτείται απλώς να έχει προμηθευτεί ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης αξίας ίσης τουλάχιστον με το διπλάσιο του επιδόματος που δικαιούται, δηλαδή θα αρκεί να έχει αγοράσει πολύ λιγότερη ποσότητα πετρελαίου και συνεπώς να έχει ξοδέψει πολύ λιγότερα χρήματα για να καταστεί αυτόματα δικαιούχος ολόκληρου του επιδόματος που του αναλογεί.

Π.χ., έγγαμος χωρίς παιδιά που διαμένει σε διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων στον Νομό Βοιωτίας (Γ’ γεωγραφική κλιματική ζώνη) για να λάβει ολόκληρο το επίδομα θέρμανσης των 89,60 ευρώ που δικαιούται (70 τ.μ. Χ 8 επιδοτούμενα λίτρα ανά τ.μ. Χ 0,16 ευρώ) δεν θα πρέπει προηγουμένως να έχει προμηθευτεί τα 560 λίτρα επιδοτούμενης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης τα οποία αντιστοιχούν στα 70 τ.μ. της κύριας κατοικίας του (70 τ.μ. Χ 8 επιδοτούμενα λίτρα ανά τ.μ.). Θα αρκεί να έχει αγοράσει ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης αξίας ίσης τουλάχιστον με 179,20 ευρώ (89,60 ευρώ Χ 2). Αν υποτεθεί ότι η τιμή στην οποία επωλείτο το πετρέλαιο θέρμανσης στην περιοχή διαμονής του συγκεκριμένου δικαιούχου ήταν πέρυσι και φέτος τον Οκτώβριο 1 ευρώ ανά λίτρο, τότε, ενώ πέρυσι για να εισπράξει τα 89,60 ευρώ θα έπρεπε να είχε πληρώσει για πετρέλαιο θέρμανσης 560 ευρώ (560 λίτρα Χ 1 ευρώ ανά λίτρο), φέτος θα αρκεί να έχει ξοδέψει μόλις 179,20 ευρώ, δηλαδή να έχει αγοράσει μόνο 179,20 λίτρα! Προκύπτει, συνεπώς, στο συγκεκριμένο παράδειγμα το συμπέρασμα ότι φέτος το ποσό του επιδόματος θα αντιστοιχεί στο 50% της αξίας του αγορασθέντος πετρελαίου θέρμανσης, ενώ πέρυσι το ποσό του επιδόματος αντιστοιχούσε στο 16% της αξίας του αγορασθέντος πετρελαίου.

Ουσιαστικά, την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης (την περίοδο από 15-10-2018 έως 30-4-2019) που δινόταν επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης με βάση τα όρια κατανάλωσης, τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας και τη γεωγραφική κλιματική ζώνη επιδοτείτο ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλλε ο δικαιούχος (περί το 15%), ενώ νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα ελάμβαναν πολύ μικρότερο επίδομα από αυτό που δικαιούνταν.
Κατά την τρέχουσα περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, για να λάβει ο δικαιούχος το επίδομα αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. Ετσι, στην πραγματικότητα το επίδομα θα ανέλθει στο 50% επί του σχετικού κόστους που θα καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους. Με αυτόν τον τρόπο νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα.

7) Κατά την τρέχουσα περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, θα λάβουν για πρώτη φορά πρόσθετο επίδομα και οι ορεινοί δήμοι της Α’ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα.

8) Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς δήμους.

9) Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν υποβολής αίτησης του δικαιούχου στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός των προσεχών εβδομάδων. Η αίτηση θα πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί το αργότερο έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019, ο δε αιτών θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

10) Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019.

Πηγή: https://www.eleftherostypos.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact