ΚΟΣΜΟΣ

Επικρίνει ο ΟΗΕ τη χρήση υπερβολικής βίας από τους Αμερικανούς αστυνομικούς

Τη χρήση υπερβολικής βίας και τους πυροβολισμούς εναντίον άοπλων μαύρων από την αμερικανική αστυνομία, κατήγγειλε σε σημερινή της έκθεση η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων

Η πρώτη έκθεση της Επιτροπής για τις ΗΠΑ μετά το 2006 δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στο Φέργκιουσον, και εξαπλώθηκαν και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, έπειτα από την απόφαση του σώματος των ενόρκων να μην προσαχθεί στη δικαιοσύνη ο λευκός αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο, νεαρό μαύρο Μάικλ Μπράουν.

Οι γονείς του Μπράουν είχε μεταβεί στη Γενεύη κατά τη διάρκεια της ακρόασης της αμερικανικής αντιπροσωπείας από την Επιτροπή για να ζητήσουν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η Επιτροπή επέκρινε «τον βασανιστικό πόνο και την παρατεταμένη οδύνη» που υπέστησαν κρατούμενοι κατά τη διάρκεια εκτελέσεων που δεν προχώρησαν όπως προβλέπεται, καθώς και τους συχνούς βιασμούς κρατούμενους, τον περιορισμό με δεσμά εγκύων γυναικών σε κάποιες φυλακές και την εκτεταμένη χρήση της απομόνωσης.

Παράλληλα εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τις «πολλές αναφορές» για την ωμότητα και τη χρήση υπερβολικής βίας από τους αστυνομικούς εναντίον ανθρώπων που «ανήκουν σε κάποιες συγκεκριμένες εθνοτικές και φυλετικές ομάδες», τους ομοφυλόφιλους και τους μετανάστες.

Εξάλλου η Επιτροπή του ΟΗΕ καταγγέλλει το γεγονός ότι η αμερικανική αστυνομία και οι υπηρεσίες που ασχολούνται με μετανάστες δρουν με γνώμονα φυλετικά χαρακτηριστικά, αλλά και «την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της αστυνομικής δράσης».

Επιπλέον εξέφρασε «τη βαθιά της ανησυχία για τους συχνούς πυροβολισμούς ή τις μοιραίες καταδιώξεις άοπλων μαύρων από την αστυνομία».

Η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε αναφέρει στους δέκα ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής ότι από το 2009 έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 20 έρευνες για τη συστηματική χρήση αστυνομικής βίας και περισσότεροι από 330 αστυνομικοί έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της χρήσης υπερβολικής βίας.

Πάντως η Επιτροπή επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για το αποτέλεσμα των ερευνών αυτών.

Οι δέκα εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι τα όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης (taser) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις για να αποφευχθεί η απώλεια ζωής ή σοβαροί τραυματισμοί.

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική φυλακή Γκουαντάναμο, η Επιτροπή ζήτησε οι κρατούμενοι στους οποίους δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες είτε να προσαχθούν σε πολιτικά δικαστήρια ή να αφεθούν ελεύθεροι.

Περίπου 148 πρόσωπα κρατούνται στο Γκουαντάναμο εν μέσω αναφορών, επεσήμανε η έκθεση, για «ένα δρακόντειο σύστημα μυστικότητας (…) το οποίο δεν επιτρέπει στις καταγγελίες (των κρατούμενων) περί κακοποίησής τους να περάσουν στη δημόσια σφαίρα».

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι εννέα κρατούμενοι στη φυλακή αυτή έχουν πεθάνει από το 2006, εκ των οποίων επτά αυτοκτόνησαν.

Η Επιτροπή κατήγγειλε επίσης την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης έρευνας για τις κατηγορίες για βασανιστήρια ή κακοποιήσεις ανθρώπων που κρατούνταν από τους Αμερικανούς στο εξωτερικό.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact