ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημα ιαματικές οι πηγές της Καλλιθέας Ρόδου -Αναγνωρίστηκαν μετά από χρόνια

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε στη Ρόδο η απόφαση της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, με την οποία χαρακτηρίζονται ως ιαματικές, οι πηγές της Καλλιθέας που βρίσκονται στο νησί.

Η προσπάθεια για την αναγνώριση των πηγών ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια από την τοπική αυτοδιοίκηση και τελικά είχε αποτέλεσμα, με την έκδοση της σχετικής απόφασης πριν από μερικές μέρες. Οι πηγές της Καλλιθέας λειτουργούσαν ως ιαματικές το 1930 (επί ιταλικής κατοχής της Δωδεκανήσου) και είχαν αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης για το νησί. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, το συγκρότημα των πηγών Καλλιθέας είχε παραμεληθεί, με αποτέλεσμα να χαθεί το νερό των ιαματικών πηγών.

Εδώ και λίγα χρόνια, με προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης (του πρώην δήμου Καλλιθέας και του δήμου Ρόδου) τα κτίρια του συγκροτήματος συντηρήθηκαν και αναδείχτηκαν, ενώ εντοπίστηκαν και οι ιαματικές πηγές που υπήρχαν. Από το 2010 ο δήμος Ρόδου προσπαθούσε για την αναγνώριση των πηγών ως ιαματικών, κάτι που κατέστη δυνατόν με την απόφαση της υπουργού Τουρισμού, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του δήμου, που φιλοδοξεί να αναπτύξει ακόμα περισσότερο την περιοχή, αναβαθμίζοντας το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν του νησιού.

Στην απόφαση της υπουργού Τουρισμού, αναφέρονται τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες του ιαματικού φυσικού πόρου και επισημαίνεται ότι ο φυσικός πόρος «νερό ιαματικής πηγής Καλλιθέας Ρόδου», έχει θερμοκρασία 19,1ο C, ηλεκτρική αγωγιμότητα (μο) στους 25o C:6070μS/cm, ενεργό οξύτητα (pH) (μο) 7,45, ραδιενεργά στοιχεία: ραδόνιο (Rn) (μο) 6,0+0,3 Bq/l , ράδιο (Ra) (μο) < 0,1 Bq/l , ουράνιο (U) (μο) < 1Bq/l , χημικά στοιχεία: Κάλιο (K+), Νάτριο (Na+), Ασβέστιο (Ca++), Μαγνήσιο (Mg++), Χλώριο (Cl-), θειικά (SO4-), οξυανθρακικά (HCO3-). Η παροχή σε κυβικά μέτρα είναι 10 m3/h. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: Ιαματικός, χλώριο-νατριούχος (NaCl), ψυχρός, υποτονικός με συγκεντρώσεις θειικών και μαγνησίου.

Το νερό των πηγών είναι κατάλληλο για λουτροθεραπεία και έχει ιαματικές ιδιότητες, όπως αναφέρει η απόφαση και ενδείκνυται για παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και μετατραυματικές κακώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact