ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση του ΚΚΕ στη κυβέρνηση για την αύξηση στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων

«Η απόφαση αποτελεί βαρύ πλήγμα για την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στον πολιτισμό»

«Η πολιτιστική κληρονομιά ως συλλογικό, μεσ’ στους αιώνες, επίτευγμα ανήκει στο λαό, που πρέπει ανεμπόδιστα να έχει πρόσβαση στα δημιουργήματά του. Η απόφαση της κυβέρνησης να διπλασιάσει την τιμή των εισιτηρίων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους αποτελεί βαρύ πλήγμα για την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Όπως επισημαίνει, «είναι χαρακτηριστικό ότι η Ακρόπολη και οι γύρω χώροι της (Αρχαία Αγορά, Κεραμεικός κλπ.) γίνεται πια απλησίαστη για τη λαϊκή οικογένεια, αφού το κόστος του εισιτηρίου μόνο για το χώρο της Ακρόπολης εκτινάσσεται από τα 12 στα 20 ευρώ» και υπογραμμίζει ότι «το μέτρο έρχεται μάλιστα να προστεθεί σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που περιόρισαν δραστικά τις ημέρες ελεύθερης επίσκεψης στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και μάλιστα μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες».

«Το απαράδεκτο αυτό μέτρο δεν αποτελεί απλά μια τυχαία κίνηση της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να βρει “ισοδύναμα μέτρα” για την αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή για το εισιτήριο στα νοσοκομεία, όπως διαδοχικά υποστήριξαν οι εκπρόσωποί της. Εντάσσεται σε μια γενικότερη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανάγει τον Πολιτισμό σε προνομιακό και ανεκμετάλλευτο πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο και το κράτος του, ένα ελπιδοφόρο εργαλείο για την ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση», υπογραμμίζει το ΚΚΕ, αποσαφηνίζοντας οτι «στόχος είναι η επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, η “αυτοχρηματοδότησή” τους, όχι μόνο με το χαράτσωμα των επισκεπτών, αλλά και με τη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στην προστασία, την ανάδειξη και την παντοειδή εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς, που εδώ και κάποια χρόνια έχει ξεκινήσει και διευρύνεται ολοταχώς».

«Οι βαριές συνέπειες αυτής της πολιτικής – ήδη φανερές στους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές υπηρεσίες – θα εκδηλωθούν ακόμη πιο έντονα τα επόμενα χρόνια με τη μονόπλευρη ανάδειξη μόνο των επικερδών – “εμπορικών” στοιχείων του τεράστιου αρχαιολογικού μας πλούτου, την επιλεκτική διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης, τη γενικότερη πολιτιστική υποβάθμιση του λαού μας», αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ ζητά την άμεση απόσυρση του μέτρου, την καθιέρωση ελεύθερης πρόσβασης στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη διάρκεια του έτους, ειδικά στις περιόδους των διακοπών όπως οι καλοκαιρινοί μήνες και την άμεση απομάκρυνση των επιχειρηματικών ομίλων, των κάθε είδους εργολάβων και Μ.Κ.Ο. από δραστηριότητες που ανήκουν αποκλειστικά στην αρχαιολογική υπηρεσία με τελικό στόχο την κοινωνικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και περιουσίας μας, την απόδοσή της στον πραγματικό ιδιοκτήτη της, στο λαό.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact