ΚΟΣΜΟΣ

Επιτροπή των ΗΠΑ: Η Τουρκία διαπράττει εθνοκάθαρση στη Συρία

Δεν είμαι σίγουρος, αλλά μάλλον δεν έχουμε αντιληφθεί στην Ελλάδα την κρισιμότητα της κατάστασης και ότι ο πόλεμος έχει αρχίσει ήδη με άλλα μέσα.

Από τον Σάββα Καλεντερίδη
«κυριακάτικη δημοκρατία»

Καθημερινά, δεκάδες Τούρκοι κάνουν την προπαγάνδα του τουρκικού κράτους σε λογαριασμούς που διατηρώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και μιλώ με βεβαιότητα, γιατί παρακολουθώ τα μηνύματά τους, τα οποία είναι προφανές ότι προέρχονται από κρατικές υπηρεσίες και ότι έχουν υποστεί επεξεργασία, για να περνούν μηνύματα που είναι υποστηρικτικά της πολιτικής που ασκεί η Τουρκία σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο και αύριο στο Αιγαίο.

Και καλό είναι, όσον αφορά τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, να έχει οριστεί σαφώς κάποια που να είναι υπεύθυνη αφενός μεν να διεξάγει παρόμοιες επιχειρήσεις επηρεασμού της διεθνούς αλλά και της τουρκικής κοινής γνώμης και αφετέρου να παρακολουθεί τη δράση των χρηστών του διαδικτύου που καθοδηγούνται από το τουρκικό κράτος και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την εξουδετέρωσή τους.

Για παράδειγμα, αν υπήρχε μια τέτοια αρμόδια υπηρεσία, θα έπρεπε να διακινήσει παγκοσμίως αλλά και στους λαούς που υφίστανται την εθνοκάθαρση από το τουρκικό κράτος το παρακάτω άρθρο του Ιλχάν Τανίρ, που δημοσιεύτηκε στο ahvalnews:

Τίτλος: Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των ΗΠΑ: Η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαπράττει εθνοκάθαρση στη Συρία.

Η Nadine Maenza, η οποία διορίστηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2018 ως εκπρόσωπος στη Διεθνή Επιτροπή για τη Θρησκευτική Ελευθερία των ΗΠΑ, της οποίας εξελέγη αντιπρόεδρος το 2019, δήλωσε ότι διαπίστωσε πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές που ελέγχονται από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, οι οποίες παραβιάσεις γίνονται με κατευθύνσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Διεθνής Επιτροπή για τη Θρησκευτική Ελευθερία των ΗΠΑ, η οποία είναι υπερκομματική και ανεξάρτητη, το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουνίου έκανε ειδική σύσκεψη με τέσσερις ειδικούς για τις εξελίξεις στη Συρία, στην οποία εξετάστηκαν η θρησκευτική ελευθερία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Η Τουρκία, με τρεις ξεχωριστές επιχειρήσεις που πραγματοποίησε μαζί με τα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στις περιοχές του Αφρίν, της Αλ Μπαμπ και του Τελ Αμπιάτ, κατέλαβε και ελέγχει περιοχές που εκτείνονται σε μια τεράστια έκταση. Η Maenza, μετά τη συνάντηση, σε ειδική τηλεοπτική συνέντευξη στο Ahval English, είπε ότι «η κατάσταση στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας σε περιοχές που ελέγχει η Τουρκία αλλά και στην ίδια την Τουρκία έχει επιδεινωθεί και συνεχίζει να επιδεινώνεται». Σύμφωνα με τα ευρήματα και τα συμπεράσματα της Επιτροπής, όταν η Τουρκία κατέλαβε έδαφος στη Συρία, κατάργησε τη θρησκευτική ελευθερία και στη θέση της επέβαλε σκληρές συνθήκες.

Η Maenza είπε ότι η Τουρκία και οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από αυτήν, μόλις καταλάβουν μια περιοχή, αρχίζουν με τη δολοφονία αμάχων ή την αναγκαστική φυγή των κατοίκων των περιοχών που καταλαμβάνει. Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτές οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον σε περιοχές που παρουσιάζουν θρησκευτική ποικιλομορφία, οι κάτοικοι των οποίων είναι χριστιανοί, Γεζιντί, Κούρδοι, Αραβες και άλλα έθνη.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες συνθήκες, ότι «οι γυναίκες υποχρεώνονται να καλύπτουν τα κεφάλια τους, οι Γεζιντί υποχρεώνονται να ασπαστούν το Ισλάμ, στρέφονται προς το Ισλάμ, ενώ γίνονται και άλλες δραστηριότητες που μπορούν να θεωρηθούν εθνοκάθαρση». Η Maenza είπε επίσης ότι οι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής τεκμηρίωσαν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ο Maenza ανέφερε ότι γίνονται ενέργειες να μεταφερθούν Σύριοι που κατοικούν στην Τουρκία σε συγκεκριμένες περιοχές που είναι υπό τουρκική κατοχή και ότι αυτό αποτελεί δημογραφική αλλοίωση. Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι το Παρατηρητήριο Γενοκτονίας κήρυξε τα γεγονότα αυτά ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ότι υπάρχει στενή παρακολούθησή τους από την Επιτροπή. Το Παρατηρητήριο Παρακολούθησης Γενοκτονίας σε έκθεσή του, η οποία δημοσιεύθηκε τις 9 Ιουνίου, απευθύνει πολύ βαριές κατηγορίες στην Τουρκία.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η μαζική μετακίνηση πληθυσμών από τις δυνάμεις κατοχής στις περιοχές που ελέγχει η Τουρκία στη Συρία αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ενώ σημειώνεται ότι διαπράχθηκαν εκατοντάδες εκτελέσεις πολιτών και απαγωγές γυναικών Γεζιντί που έγιναν σκλάβες. Επίσης, εκατοντάδες Κούρδοι σε μυστικές φυλακές βασανίστηκαν συστηματικά.

Σε απάντηση στο ερώτημα αν οι παραβιάσεις σε αυτές τις περιοχές θα μπορούσαν να είναι πέρα ​από τον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης, η Maenza είπε ότι αυτές οι παραβιάσεις διευθύνονταν από την τουρκική κυβέρνηση και από εκείνους που φορούσαν τουρκικές στολές.

Επίσης, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος είπε ότι Τούρκοι στρατηγοί δήλωσαν επίσης πρόσφατα ότι επισκέφτηκαν τα μέρη όπου σημειώθηκαν αυτές οι παραβιάσεις, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς. Στα τέλη Μαΐου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην αρχηγός γενικού επιτελείου Χουλουσί Ακάρ πήγε στα σύνορα της Συρίας και έκανε επιθεωρήσεις.

Επίσης, η Maenza ανέφερε ότι στα εδάφη της Συρίας που κατέχονται από τουρκικές δυνάμεις επιβάλλεται η αναγκαστική διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας, πράγμα που αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία επιχειρεί ανοιχτά τη δημογραφική αλλοίωση των περιοχών αυτών.

Όσο για τις ειδήσεις που μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu και τα ΜΜΕ που ελέγχονται από το ΑΚΡ, ότι οι δυνάμεις κατοχής επισκευάζουν εκκλησίες και ότι υπάρχει θρησκευτική ελευθερία, δεν επιβεβαιώνονται από τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Κλείνοντας, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος είπε ότι τις βελτιώσεις που λέει ότι έφερε ο τουρκικός στρατός κατοχής στη ζωή και στα θρησκευτικά δικαιώματα των κατοίκων των περιοχών αυτών δεν τις είδαν οι άνθρωποι που ζουν εκεί και ότι η τουρκική κατοχή δεν χαιρετίστηκε με ευγνωμοσύνη από τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Τι μας λέει, λοιπόν, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ότι η Τουρκία το έτος 2020 διαπράττει εθνοκάθαρση σε περιοχές μιας γειτονικής χώρας που έχει καταλάβει με τη βία, ότι άνθρωποι βιάζονται να αλλάξουν την πίστη τους, ότι βιάζονται να μάθουν την τουρκική γλώσσα και ότι γυναίκες πωλούνται σε σκλαβοπάζαρα.

Και αυτό δεν αποτελεί πρώτη είδηση στην Ελλάδα, ούτε διακινείται σε ΜΜΕ της Ευρώπης. Το ξαναλέω, ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει, απλώς δεν το έχουμε καταλάβει εδώ στην Ελλάδα. Ας ελπίσουμε όταν ξυπνήσουμε να μην είναι ήδη αργά.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact