ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται έκτακτο δώρο Πάσχα – Πότε αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Σκέψεις για χορήγηση μιας νέας επιταγής ακρίβειας στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού το Πάσχα, εν είδει έκτακτου δώρου Πάσχα για το 2024, γίνονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κάτι που θα συναρτηθεί με την πρόοδο της οικονομίας.

«Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις που προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον στην κοινωνία», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Όπως είπε, «στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, πέρα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για τις εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210-212 εκατ. ευρώ», για να προσθέσει ότι «νοιαζόμαστε να μη φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπει» καθώς «στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, σχεδόν 5 δισ. ευρώ, για να μειωθεί το χρέος», υπογράμμισε ο υπουργός.

Η πορεία των φορολογικών εσόδων αλλά και η πορεία του ΑΕΠ του 2023 που θα ανακοινωθεί στις 7 Μαρτίου αναμένεται να καθορίσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη χορήγηση μιας νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά το Πάσχα. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ύψος του επιδόματος και τον αριθμό των δικαιούχων.

Τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι τον Ιανουάριο οι εισπράξεις κινούνται πάνω από τον στόχο, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις του προηγούμενου έτους με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2024 και της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ για το 2023.

Εάν αποφασιστεί η χορήγηση έκτακτης παροχής, θα είναι ανάλογη με αυτή που δόθηκε τα Χριστούγεννα ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκατ. πολίτες, οικογένειες με παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες – δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχους.

Τι ισχύει για τον κατώτατο μισθό

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας στο υπουργικό Συμβούλιο της 22 Μαρτίου θα ανακοινωθεί το ύψος της αύξησης στον κατώτατο μισθό θα γίνει την 1 Απριλίου με τα επικρατέστερα σενάρια να λένε ότι η αύξηση θα είναι κοντά στο 5%-6% έτσι ώστε να φτάσει ο μικτός μισθός 820-830 ευρώ και το καθαρό ευρώ να ξεπεράσει τα 700 ευρώ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact