ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται άλλα έξι: Τα 4 υπερσύγχρονα «όπλα» του Rafale που το καθιστούν «αήττητη μηχανή»

Η συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας για την αγορά τριών φρεγατών Belh@rra με την επιλογή η Αθήνα να αποκτήσει ακόμη μία και έξι Rafale αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο.

Και αν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα των φρεγατών έχουν αναλυθεί, δεν έχει γίνει το ίδιο με τα Rafale και τα 4 υπερσύγχρονα όπλα που διαθέτουν.

Το γαλλικό μαχητικό θεωρείται ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο. Ανάλογα με την υπάρχουσα τακτική κατάσταση και τις συνθήκες που διαμορφώνονται, το Rafale μπορεί από το ρόλο επιτηρητή αέρος να κληθεί να εκτελέσει αερομαχία, με τους MICA NG (μικρές αποστάσεις), ή τους Meteor (μεγάλες αποστάσεις) και αφού έχει επιτύχει αεροπορική υπεροχή να προσβάλει στρατηγικούς ή μη στόχους στο έδαφος ή τη θάλασσα, με τα βλήματα SCALP-EG, Exocet ή τις βόμβες AASM.

Είναι ένα αεροσκάφος που παράγει ολοκληρωμένη εικόνα της τακτικής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο και υποβοηθά τον πιλότο στην λήψη των αποφάσεων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, αντικαθιστά ούτε λίγο, ούτε πολύ επτά διαφορετικές εκδόσεις αεροσκαφών, έκαστη εξειδικευμένη για συγκεκριμένες αποστολές. Οι Γάλλοι το αποκαλούν «Omnirole» από το λατινικό «Omni», που σημαίνει «Όλα».

Σε επίπεδο εξοπλισμού, το Rafale υπερέχει λόγω της δυνατότητας του να φέρει τα πιο εξελιγμένα βλήματα αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους στον κόσμο, τα Meteor και SCALP. O Meteor έχει εμβέλεια 100 χιλιομέτρων και σύμφωνα με την κατασκευαστική εταιρία (MBDA), αποτρέπει οποιαδήποτε πιθανότητα διαφυγής στο στόχο λόγω του συστήματος datalink, που συνεχίζει να ενημερώνει τις συντεταγμένες των στόχων ενώ το βλήμα κινείται προς το στόχο του.

Ο Scalp είναι ένας πύραυλος τύπου cruise και φιλοσοφίας «fire and forget», με δραστικό βεληνεκές περίπου 560 χιλιομέτρων. Φέρει μία τεράστια πολεμική κεφαλή, 450 κιλών, στοιχείο που μαζί με την εμβέλεια του επιτρέπουν να πλήττει με μεγάλη ακρίβεια χερσαίους στόχους υψηλής αξίας από πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Επίσης η έκδοση F4 θα είναι εφοδιασμένη με νέο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, υπεύθυνο για τον έλεγχο και τη διαχείριση των ατρακτιδίων αναγνώρισης και στόχευσης. Το νέο λογισμικό θα επιτρέπει την ταχύτερη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών και δεδομένων, τα οποία θα παρουσιάζονται στον πιλότο ως μια ολοκληρωμένη εικόνα της τακτικής κατάστασης. Έτσι ο πιλότος θα έχει στη διάθεση του ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το στόχο, άρα θα μπορεί να τον προσβάλει γρήγορα και με ακρίβεια.

Στα μεγάλα ατού του Rafale εντάσσεται και το ολοκαίνουριο ραντάρ AESA. Εκτιμάται ότι το μέγιστο εύρος του προσεγγίζει τα 200 χλμ., ενώ η εξαιρετική ακτίνα σάρωσης του προσφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης αεροσκαφών από μεγάλες αποστάσεις. Ο μέγιστος αριθμός εναέριων στόχων που μπορεί να παρακολουθήσει ταυτόχρονα είναι 40, ενώ ο μέγιστος αριθμός που μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα είναι 8. Στις προδιαγραφές του εντάσσονται ο εντοπισμός στόχων χαμηλής παρατηρησιμότητας, η αυξημένη αντοχή σε απόπειρες jamming και το χαμηλότερο κόστος υποστήριξης κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής του ζωής.

Μεγάλο πλεονέκτημα επίσης έναντι του ανταγωνισμού είναι και το γεγονός ότι μπορεί να απογειωθεί από από μικρού μήκους αεροδιαδρόμους, έως και τετρακοσίων μέτρων (400 μ.).

Κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάνουν ήδη λόγο για απόπειρα αλλαγής υπέρ της Ελλάδας των ισορροπιών στο Αιγαίο, με την προμήθεια των Rafale. Είναι αμφίβολο αν αρκούν τόσα για να ανατραπούν οι συσχετισμοί δυνάμεων. Είναι δεδομένο όμως ότι οι Τούρκοι έχουν ήδη θορυβηθεί με την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact