ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης – Με ποια κριτήρια θα το λάβουν οι δικαιούχοι

Αυξημένο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και σε περισσότερους καταναλωτές, αναμένεται το επίδομα θέρμανσης που σχεδιάζει να καταβάλει η κυβέρνηση, ως μέτρο ανακούφισης στα ελληνικά νοικοκυριά που πλήττονται από την ενεργειακή ακρίβεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αυξηθεί το ανώτατο και κατώτατο όριο του βοηθήματος που σήμερα κυμαίνεται από 100 έως και 750 ευρώ ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη, δηλαδή, ενώ ο προϋπολογισμός του θα αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ από 168 εκατ. ευρώ που ήταν πέρσι.

Παράλληλα, εξετάζεται η αύξηση των εισοδηματικών ορίων στα επίπεδα των 40.000 – 45.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας κάτι που σημαίνει ότι το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί σε περισσότερους δικαιούχους.

Αναμένεται επίσης, η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει νωρίτερα ώστε το επίδομα να έχει καταβληθεί προκαταβολικά στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι 50%-55% υψηλότερη

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα «κλειδώσουν» τα επόμενα 24ωρα και αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Να σημειωθεί ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης που κυμαίνονταν από 100-750 ευρώ έλαβαν 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ με το μέσο ποσό της επιδότησης στα 200 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 50%-55% υψηλότερη από πέρυσι, καθώς προβλέπεται να κυμανθεί στο 1,6-1,7 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από 1,10 ευρώ πέρυσι. Με βάση το ισχύον καθεστώς, το επίδομα λαμβάνουν όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο, ενώ επιδοτούνται και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς μέχρι 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Στήριξη και στις καταναλώσεις φυσικού αερίου

Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι βρίσκεται και η επιδότηση στους λογαριασμούς του φυσικού αέριου, οι τιμές του οποίου βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (παρά την ελαφρά αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών). Υπολογίζεται ότι από την επιδότηση θα καλυφθούν περίπου 700.000 νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Προσφάτως ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υπενθύμισε ότι πέρυσι τα νοικοκυριά είχαν στηριχθεί με αυξημένο επίδομα θέρμανσης και με επιδοτήσεις μέσα από τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

1.Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ). Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

2. Τα φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact