ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται κι άλλα lockdown…

Μετά τη Μύκονο, χιλιάδες κρούσματα σε Πάρο, Ίο, Σαντορίνη, Κρήτη

«Οδηγός» για τα μέτρα του καλοκαιριού σε δημοφιλείς προορισμούς με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο. Η υψηλή ταχύτητα την οποία συνεχίζει να καταγράφει το επιδημικό κύμα φέρνει περιορισμούς τοπικού χαρακτήρα εν μέσω καλοκαιριού.

Τα νησιά βρίσκονται στο επίκεντρο των εξάρσεων, καθώς η έντονη κινητικότητα αλλά και η χαλάρωση προκαλούν αύξηση των μολύνσεων. Τα κρούσματα κινούνται με ανοδικό ρυθμό σε όλη τη χώρα -χθες ανακοινώθηκαν περισσότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας-, ενώ αυξητική είναι η τάση και για τις νοσηλείες στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, από το Σάββατο και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, αποφασίστηκε η υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικότερων μέτρων για τη Μύκονο:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Επαναξιολόγηση

Τα μέτρα ισχύουν τουλάχιστον έως την ερχόμενη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί, με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι τόσο στη Μύκονο όπως και σε όλη την επικράτεια απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για το μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Η κατάσταση στη Μύκονο ανησυχούσε ιδιαίτερα επιστήμονες και κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. Ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται στο 3,31%, σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα (2,8% χθες στο σύνολο των κρουσμάτων), και ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι 272 κρούσματα. Στο νησί η εμβολιαστική κάλυψη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των εμβολιαστικών κέντρων που αφορούν και μη διαμένοντες, είναι πολύ υψηλά (97,15% ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί). Αξίζει να σημειωθεί, όμως, πως το ποσοστό αυτό αφορά και σε εργαζόμενους και μη μόνιμους κατοίκους, δηλαδή ενδεχομένως περιλαμβάνει και άτομα που διάλεξαν για διάφορους λόγους να εμβολιαστούν στο νησί αλλά δεν βρίσκονται εκεί ούτε ως εργαζόμενοι. Η αντίστοιχη κάλυψη, όπως προκύπτει από τη διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας, ανέρχεται σε 62,58% για τουλάχιστον μία δόση και 53,87% για ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.

Ποιες περιοχές ακολουθούν

Ενα βήμα πριν από το… σιωπητήριο στη διασκέδαση και την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, όπως έγινε στη Μύκονο, είναι επίσης το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Ιος, η Θήρα και η Πάρος, που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης με ενισχυμένο testing από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και διπλό τεστ εβδομαδιαίως για μη εμβολιασμένους εργαζομένους στην εστίαση και μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Τα ενεργά κρούσματα στο Ρέθυμνο σε διάστημα μιας εβδομάδας (7-15 Ιουλίου) διπλασιάστηκαν (782 από 384), ενώ στο Ηράκλειο σχεδόν τριπλασιάστηκαν (878 κρούσματα στις 15/7 σε σχέση με 310 περιστατικά στις 7 Ιουλίου). Αντίστοιχα, τα ενεργά κρούσματα στην Ιο υπερπενταπλασιάστηκαν, στην Πάρο επταπλασιάστηκαν στην Πάρο και στη Σαντορίνη υπερδιπλασιάστηκαν.

Self test στην επιστροφή

Εκτός από τα παραπάνω νησιά, και στο πλαίσιο θωράκισης της ενδοχώρας μετά την επιστροφή από διακοπές, κατέστη υποχρεωτικό το self test για όσους επιστρέφουν από οποιοδήποτε νησί και δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας, η επιβίβαση από τα νησιά προς την ενδοχώρα επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες: Εχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό τους και επιδεικνύουν πιστοποιητικό, έχουν διαγνωστεί αρνητικοί με μοριακό τεστ 72 ώρες πριν το ταξίδι ή με ράπιντ τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν, ή, εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού self test που έχει διενεργηθεί έως και 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.558 νέα κρούσματα, αυξημένα κατά 6,3% σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή, όταν καταγράφηκαν 1.465 περιστατικά. Σημαντικό μέρος του επιδημιολογικού χάρτη καταλαμβάνει η Κρήτη, με 206 νέα κρούσματα. Η Αττική, βέβαια, εξακολουθεί να έχει… περίοπτη θέση στη διασπορά (610 περιστατικά χθες), ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 112 νέα περιστατικά. Οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να μην έχουν επηρεαστεί από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων (123 ασθενείς χθες), ωστόσο η επίδραση της έξαρσης στα νοσοκομεία άρχισε να γίνεται αισθητή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος νέων εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα είναι 109 ασθενείς.

Εμβολιασμοί

Ενώ τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται ανά την επικράτεια, η «μάχη» για τον εμβολιασμό συνεχίζεται, με τη χώρα να πλησιάζει στο να σπάσει το όριο των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών συνολικά. Εως και το βράδυ του Σαββάτου είχαν διενεργηθεί συνολικά 9.717.834 εμβολιασμοί. Τουλάχιστον με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 5.430.157 άτομα και 4.586.714 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χθες η εκστρατεία ενημέρωσης υπέρ του εμβολιασμού από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής. Με το σύνθημα «Μη μασάς, πες Ναι στη ζωή, πες Ναι στο εμβόλιο», τα συνεργεία του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής επισκέφθηκαν χθες παραλιακό beach bar της Βάρκιζας, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης που πραγματοποιούν σε νεαρά άτομα ηλικίας 18 έως 25 ετών, για τα οφέλη του εμβολιασμού για τον SARS-CoV-2. Στο σημείο μετέβη και ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, συνοδευόμενος από τον α’ αντιπρόεδρο του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκο. Ο Γ. Πατούλης διένειμε φυλλάδια και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με νέους σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού, αλλά και να τους ενημερώσει για ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία.

Οι αριθμοί

  • 1.558 κρούσματα χθες
  • 15 εισαγόμενα
  • 610 στην Αττική
  • 112 στη Θεσσαλονίκη
  • 457.312 το σύνολο των κρουσμάτων
  • 10 θάνατοι χθες
  • 12.850 το σύνολο των θανάτων
  • 123 διασωληνωμένοι
  • 2.757 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact