ΚΟΣΜΟΣ

Έρχεται η ώρα της εκταφής του Σαλβαδόρ Νταλί

Δικαστής διέταξε να γίνει το πρωί της 20ης Ιουλίου – Αντιδρά το ίδρυμα στη μνήμη του σουρεαλιστή ζωγράφου

Δικαστής στη Μαδρίτη η οποία έχει αναλάβει τον φάκελο με το αίτημα αναγνώρισης πατρότητας που αφορά τον ισπανό σουρεαλιστή ζωγράφο Σαλβαδόρ Νταλί διέταξε την εκταφή του στις 20 Ιουλίου ώστε να ληφθούν δείγματα DNA, όπως έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Η εφαρμογή της απόφασης θα εξαρτηθεί ωστόσο από μια προσφυγή, η οποία αν γίνει δεκτή, θα εμποδίσει την εκταφή.

Εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σαλβαδόρ Νταλί στο Φιγκέρας (βορειοανατολική Ισπανία), γενέτειρα του ζωγράφου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με δημοσίευμα που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, πως έλαβε ένα δικαστικό έγγραφο που το ενημερώνει ότι η εκταφή θα γίνει την Πέμπτη, 20 Ιουλίου.

Εκπρόσωπος της δικαιοσύνης στη Μαδρίτη διευκρίνισε πως η εκταφή θα γίνει στις 09:30 (10:30 ώρα Ελλάδας) εκείνη την ημέρα. Τα δείγματα DNA θα ληφθούν απευθείας και θα σταλούν σε ένα ινστιτούτο στη Μαδρίτη για ανάλυση.

Το ίδρυμα, που στεγάζεται στο θέατρο-μουσείο Νταλί όπου αναπαύεται η σορός του, κατέθεσε ωστόσο προσφυγή κατά της απόφασης της δικαστή που διέταξε στα τέλη Ιουνίου τη λήψη δειγμάτων DNA από τον ζωγράφο, ο οποίος πέθανε το 1989.

Την περασμένη Τρίτη, η δικαιοσύνη έλαβε δείγμα σάλιου από την ενάγουσα Πιλάρ Αμπέρ Μαρτίνες. Η γυναίκα αυτή, 61 ετών σήμερα, προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποδείξει πως είναι η μοναδική κόρη του εκκεντρικού καλλιτέχνη.

Σύμφωνα με τη δική της εκδοχή των γεγονότων, που φέρει ορισμένες σκιές, η μητέρα της είχε συναντήσει τον Νταλί ενώ εργαζόταν ως οικιακή βοηθός στο σπίτι φίλων του ζωγράφου στο παραλιακό θέρετρο Πορτ-Γιγάτ.

Παντρεύτηκε έναν άλλον άνδρα ενώ ήταν ήδη έγκυος, και γέννησε την Πιλάρ. Η τελευταία δηλώνει πως σε ηλικία οκτώ ετών η γιαγιά της τής αποκάλυψε την ταυτότητα του πατέρα της.

Η μητέρα της στη συνέχεια επιβεβαίωσε την ιστορία αυτή το 2007 και, σύμφωνα με την ίδια, υπήρχαν και άλλοι μάρτυρες.

Η δικαστής έκρινε πως είναι αναγκαίο να ληφθεί δείγμα DNA από το λείψανο επειδή δεν υπάρχει άλλο διαθέσιμο βιολογικό υλικό του ζωγράφου για να γίνει η σύγκριση.

Η δίκη προβλέπεται να ξεκινήσει στις 18 Σεπτεμβρίου στη Μαδρίτη. Κατηγορούμενοι είναι το Ίδρυμα Σαλβαδόρ Νταλί και το υπουργείο Προϋπολογισμού, κληρονόμοι της μεγάλης κληρονομιάς που άφησε ο καλλιτέχνης.

Αν η πατρότητα αποδειχθεί, η Πιλάρ Αμπέρ μπορεί να ξεκινήσει δικαστική διαδικασία για να διεκδικήσει το δικό της μέρος της κληρονομιάς.

Παντρεμένος με την Γκαλά Ελιάρ Νταλί, πρώην σύζυγο του γάλλου ποιητή Πολ Ελιάρ, ο Νταλί έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του απομονωμένος σε ένα κάστρο στο Πουμπόλ, περίπου 40 χλμ. από το Φιγκέρες, όπου είχε ταφεί το 1982 η σύζυγός του, με την οποία δεν είχαν παιδιά.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact