ΕΛΛΑΔΑ

Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης: Mε ανοιχτή διαδικασία η επιλογή πολιτικού προσωπικού


Η συγκεκριμένη διαδικασία περιελάμβανε την εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια – Νέος πρόεδρος ΕΚΔΔΑ ο Ιωάννης Χρυσουλάκης – Νέος διευθύνων σύμβουλος ΚτΠ ο Γιώργος Τσακογιάννης

Ολοκληρώθηκε η πλήρωση των θέσεων του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και του διευθύνοντος συμβούλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), δυο φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανώ αξίζει να σημειωθεί πως εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η ανοιχτή διαδικασία για την επιλογή των δύο παραπάνω θέσεων.

Όπως σχολιάζει το υπουργείο, η πλήρωση των θέσεων «πραγματοποιήθηκε με αντικειμενικό τρόπο σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα διαδικασία πολιτικών διορισμών από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες».

Εππλέο, σχετικά με τη διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «περάσαμε πλέον από τη συχνά υποκειμενική και αυθαίρετη στην αντικειμενική και αξιοκρατική επιλογή πολιτικού προσωπικού σε καίριες, για τη δημόσια διοίκηση, θέσεις. Η ανοιχτή αυτή διαδικασία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για την επιλογή άλλων στελεχών που μέχρι σήμερα διορίζονταν με πολιτικές αποφάσεις».

Η συγκεκριμένη διαδικασία περιελάμβανε την εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια, τη σύσταση επιτροπής αξιολόγησης από εγνωσμένης αξίας και κύρους προσωπικότητες και τη διενέργεια δομημένης συνέντευξης με πιστοποιημένες διαδικασίες του ΕΚΔΔΑ, οι οποίες θα εφαρμοστούν και στη νέα διαδικασία επιλογής προϊσταμένων (Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και Τμηματαρχών) στο Δημόσιο.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος ΕΚΔΔΑ

Ειδικότερα, για τη θέση του προέδρου του ΕΚΔΔΑ επελέγη ο ομότιμος καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης. Την επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων αποτελούσαν οι: Καλλιόπη Σπανού (Συνήγορος του Πολίτη), Γιώργος Κοσμετάτος (ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, σύμβουλος του ΑΣΕΠ, ως πρόεδρος), Χαράλαμπος Χρυσανθάκης (καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ), Χαρίτων Κυριαζής (εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ), και Ιωάννης Σπηλιωτόπουλος (προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κατάστασης Προσωπικού του ΥΔΜΗΔ). 

Ο κ. Χρυσουλάκης είναι πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΑΣΠΑΙΤΕ και του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος από τις ΗΠΑ και Διδακτορικού από το ΑΠΘ. Έχει διοικήσει επί μακρόν Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα και έχει σημαντικό επιστημονικό έργο. Διετέλεσε για δυο θητείες αντιπρόεδρος στον Παγκόσμιο Οργανισμό των Εθνικών Κέντρων Δημόσιας Διοίκησης, μέλος του οποίου είναι και το ΕΚΔΔΑ.

Νέος διευθύνων σύμβουλος ΚτΠ ο Γιώργος Τσακογιάννης

Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΚτΠ επελέγη ο Γιώργος Τσακογιάννης. Την επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων αποτελούσαν οι: Ανδρέας Δρυμιώτης (σύμβουλος επιχειρήσεων), Βασίλης Τραπεζάνογλου (σύμβουλος ψηφιακής καινοτομίας) και Γιώργος Δουκίδης (καθηγητής Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Ο κ. Τσακογιάννης διαθέτει πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και μεταπτυχιακά σε Computer Science και Business Administration από τα Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει θητεύσει στη θέση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Πληροφορικής του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ έχει εργαστεί επί σειρά ετών και στον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου σχολίασε ότι «οι θέσεις υψηλής ευθύνης στη δημόσια διοίκηση πρέπει να στελεχώνονται με τους αξιότερους. Οι επιλογές του προέδρου του ΕΚΔΔΑ και του διευθύνοντος συμβούλου της ΚτΠ έγιναν για πρώτη φορά με δομημένη διαδικασία και αντικειμενικότητα. Πρόκειται για σύστημα Opengov με συγκεκριμένα θεσμοθετημένα κριτήρια και διαδικασίες. Χωρίς καθυστερήσεις και πολιτικές ζυμώσεις».
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact