ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2019: Το πορτραίτο της ΕΕ σε 5 αριθμούς

Η πιο σημαντική διεύρυνση πραγματοποιήθηκε το 2004 με την είσοδο 10 χωρών

Το πορτραίτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκλέγει τους βουλευτές της στις 23-26 Μαΐου, σε 5 αριθμούς.

28 χώρες

Κληρονόμος μιας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) έξι κρατών που ιδρύθηκε το 1958, η Ευρωπαϊκή Ένωση της συνθήκης του Μάαστριχτ (1993) περιλαμβάνει πλέον 28 κράτη-μέλη. Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να αποχωρήσει στο πλαίσιο του Brexit, του οποίου η ημερομηνία έχει παραταθεί για τις 31 Οκτωβρίου του 2019.

Η πιο σημαντική διεύρυνση πραγματοποιήθηκε το 2004 με την είσοδο 10 χωρών: 8 πρώην κομμουνιστικών χωρών, μεταξύ των οποίων η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, καθώς και των μεσογειακών νήσων της Μάλτας και της Κύπρου.

Τα 19 από τα κράτη-μέλη της συναλλάσσονται σε ευρώ, το οποίο θεσπίστηκε το 1999. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Σουηδία έχουν επιλέξει να διατηρήσουν το εθνικό τους νόμισμα, ενώ άλλες χώρες μέλη ετοιμάζονται να υιοθετήσουν το ενιαίο νόμισμα.

1 ενιαία αγορά

Μαζί, τα μέλη της ΕΕ διαμορφώνουν μια ενιαία αγορά στην οποία υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, ανθρώπων, κεφαλαίων και υπηρεσιών χωρίς τις τυπικές διαδικασίες των εσωτερικών συνόρων.

Η ενιαία αυτή αγορά, που ιδρύθηκε το 1993, καθιστά την Ένωση «τη μεγαλύτερη εμπορική περιοχή του κόσμου» για τα προϊόντα μεταποίησης και τις υπηρεσίες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των 17.200 δισεκ. δολαρίων (15.200 δισεκ. ευρώ) το 2017 είναι χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ (19.300 δισεκ. δολάρια) αλλά υψηλότερο πάνω από αυτό της Κίνας (12.200 δισεκ. δολάρια), σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

513 εκατ. κάτοικοι

Με 513 εκατ. κατοίκους, η ΕΕ είναι η περιοχή με τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό του κόσμου, μπροστά από τις ΗΠΑ και πίσω από την Κίνα και την Ινδία, που η καθεμία έχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους. Η Γερμανία είναι το πολυπληθέστερο κράτος-μέλος της ΕΕ (82 εκατ.). Τον μικρότερο πληθυσμό έχει η Μάλτα (468.000 κατοίκους).

Εκτεινόμενη από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως τη Μαύρη Θάλασσα, από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο, η ΕΕ καλύπτει έκταση 4,3 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι πιο μικρή από τη Ρωσία (17 εκατ. τετρ.χλμ) ή τις ΗΠΑ (9,8 εκατ. τετρ.χλμ) αλλά πιο μεγάλη από την Ινδία (3,2 εκατ. τετρ.χλμ).

Οι συστηματικοί έλεγχοι στα σύνορα έχουν καταργηθεί μεταξύ 22 χωρών της ΕΕ, ως μελών του χώρου Σένγκεν.

24 γλώσσες

Οι 24 επίσημες γλώσσες της περιλαμβάνουν αυτές που ομιλούνται περισσότερο στον κόσμο όπως τα αγγλικά και τα γαλλικά, αλλά και αυτές που χρησιμοποιούνται λιγότερο όπως τα γαελικά ιρλανδικά, τα φινλανδικά και τα βουλγαρικά.

Αυτό το μίγμα δημιουργεί 552 πιθανούς γλωσσικούς συνδυασμούς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, κάτι που απαιτεί έναν στρατό μεταφραστών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι 60 τοπικές γλώσσες όπως τα ουαλικά και τα καταλανικά.

1%

Τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της Ένωσης το 1% του ΑΕΠ τους και επωφελούνται από οικονομικές ενισχύσεις για τη γεωργία, την δημιουργία θέσεων απασχόλησης, για μη προνομιούχες περιοχές, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία.

Ο προϋπολογισμός της, που φθάνει σχεδόν τα 1.000 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, θα επανεξεταστεί μετά την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact