ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο: Στο Κίεβο η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς


Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία, καθώς σε προηγούμενή του επαφή με τον πρόεδρο της πολυτάραχης Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, αποφασίστηκαν τρία σημεία για την καλύτερη συνεργασία της ΕΕ με την Ουκρανία

Μετά την επανεκλογή του στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής Μάρτιν Σουλτς επιδίδεται σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο εν όψει της δυναμιτισμένης και έκρυθμης κατάστασης σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επέλεξε το Κίεβο ως τον πρώτο του προορισμό μετά την επανεκλογή του για τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία, καθώς σε προηγούμενή του επαφή με τον πρόεδρο της πολυτάραχης Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, αποφασίστηκαν τρία σημεία για την καλύτερη συνεργασία της ΕΕ με την Ουκρανία.

Αρχικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ουκρανική Βουλή θα επικυρώσουν τη Συμφωνία Σύνδεσης, την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Συμφωνία Σύνδεσης, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας αποτέλεσε τη «πέτρα του σκανδάλου» και αρχή των αναταραχών στην Ουκρανία, που οδήγησαν στην κατάσταση εμφύλιου πολέμου που βιώνει σήμερα το ουκρανικό κράτος.

Το δεύτερο σημείο της συμφωνίας Σουλτς και Ποροσένκο είναι η επίσημη επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Κίεβο.

Στον απόηχο των ενισχυμένων μέτρων κατά της ρωσικής οικονομίας (ιδιαίτερα στο χρηματοπιστωτικό και αμυντικό τομέα), ο Μάρτιν Σουλτς βρίσκεται από χθες στο Κίεβο σε επίσημη επίσκεψη, δίνοντας το «παρών» στην κεντρική πλατεία ανεξαρτησίας, όπου έλαβε τόπο η ουκρανική επανάσταση το 2004.

Τρίτων, για να εξασφαλιστεί η ομαλή έκβαση των εκλογών στις 26 Οκτωβρίου στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει ειδική αποστολή παρακολούθησης της διαδικασίας.

Σημειώνεται πως η διάσπαρτη διαφθορά στην εκλογική ζωή της Ουκρανίας είχε οδηγήσει σε μαζικές κινητοποιήσεις το 2004, δημιουργώντας την «Πορτοκαλί Επανάσταση», που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης και εκλογή του Βικτόρ Γιουστσένκο.

Μπαράζ ευρώ-κεντρικών συναντήσεων

Συναντήσεις αναμένεται να έχει τόσο με τον πρόεδρο Ποροσένκο όσο και με το δήμαρχο του Κιέβου και γνωστό πυγμάχο, Βιτάλι Κλίτσκο, αλλά και με τον πρωθυπουργό Γιατσενιούκ.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Εσθονίας, μια χώρα που βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη για παράνομη είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων εντός των συνόρων της.

Οι επαφές αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο συνεδρίου στη Γιάλτα για τις στρατηγικές σχέσεις της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια ο Μάρτιν Σουλτς θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό, υπεύθυνο για τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ένωση σχετικά με την «παγωμένη» διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, αλλά και με τον καθολικό αρχιεπίσκοπο της Συρίας.

Στο «χαμηλότερο σημείο» οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας

Την τωρινή κατάσταση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας, πάντως, υπογράφει η σημερινή δήλωση της εκπροσώπου Τύπου των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ούτα Τουτλιές, που χαρακτήρισε τις σχέσεις τους «… στο χαμηλότερο σημείο» και δήλωσε πως υποστηρίζουν την επέκταση των κυρώσεων στη Ρωσία, αν και οι σοσιαλιστές διατηρούν «προσεκτική στάση» ως προς το ζήτημα.  

Παρόλα αυτά, οι Σοσιαλιστές και οι υπόλοιπες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλωσόρισαν την πρόσφατη απόφαση για εκεχειρία και εξέφρασαν την ελπίδα τους για επίλυση της κρίσης.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact