ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξαγώγιμο προϊόν η εσωκομματική κρίση και οι κόντρες της ΝΔ

Επιδείνωσε τα βαθιά ρήγματα το Συνέδριο της Μαδρίτης που φάνταζε ευκαιρία αποκλιμάκωσης

Μία κίνηση που αποφασίστηκε για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τη μετωπική σύγκρουση για τα διαδικαστικά της γαλάζιας κάλπης, κατάφερε να καταστήσει την κούρσα για τη διαδοχή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και τις εσωκομματικές κόντρες… εξαγώγιμο προϊόν.

Το κοινό ταξίδι των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων της ΝΔ στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, επιβεβαιώνοντας ότι τα ρήγματα στη γαλάζια παράταξη είναι τόσο βαθιά που οι αμφιβολίες για τη συνοχή του κόμματος την επομένη των εκλογών είναι αν μη τι άλλο βάσιμες. Η απόσταση που χωρίζει πλέον τους υποψήσιους προέδρος, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του ΕΛΚ που υποτίθεται ότι θα αποτελούσε συγκολλητική ουσία, είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή πριν την κοινή πρόσκληση ενότητας επί ισπανικού εδάφους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε ταξίδεψε στην ισπανική πρωτεύουσα, επικαλούμενος μία ίωση που τον ταλαιπωρεί ξαφνικά. Από την άλλη, η Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρέθηκε στην Μαδρίτη, πήρε το δρόμο της επιστροφής νωρίτερα – πριν την ομιλία Σαμαρά στο Συνέδριο του ΕΛΚ – διαμαρτυρόμενος γιατί ουσιαστικά βρέθηκε μόνος του σε ένα άγνωστο περιβάλλον. «Επιστρέφω από Μαδρίτη, όπου έκανα τη δουλειά που έπρεπε. Δυστυχώς, η πρόσκληση να είμαστε όλοι κλπ ήταν προσχηματική» σημείωσε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά την κόντρα που άνοιξε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με αιχμή του δόρατος το μεταναστευτικό/προσφυγικό και την ανάγκη εγκατάλειψης του σεναρίου για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες, επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη της μέσα από μία σειρά επαφών με στελέχη του ΕΛΚ. Μεταξύ των επαφών που έκανε ο κ. Μεϊμαράκης ήταν η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας επιχείρησε να εκμεταλλευθεί την ιδιότητά του ως περιφερειάρχης και προχώρησε σε σειρά επαφών από την Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συναντήθηκε και με την πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σαμαράς: Η αρρώστια του λαϊκισμού

Πέραν των τεσσάρων, ο Αντώνης Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός έκανε τις δικές του επαφές, ενώ στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στον… κίνδυνο του λαϊκισμού που έριξε τη ΝΔ, όπως υπογράμμισε, από την εξουσία. Την ομιλία του κ. Σαμαρά παρακολούθησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος αποχώρησε πριν την ολοκλήρωσή της και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς και όλα τα στελέχη της ΝΔ που βρίσκονταν στο Συνέδριο του ΕΛΚ.

Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του τόνισε ότι ο λαϊκισμός δεν αποτελεί ιδεολογία αλλά «αρρώστια», ότι συνδέεται με ακραία κόμματα απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, αλλά ξεπερνά τον εξτρεμισμό, πως συνδέεται με τη δημαγωγία, αλλά δεν είναι μόνο δημαγωγία.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ο λαϊκισμός καταγγέλλει όλους τους αντιπάλους του ως «εχθρούς του λαού» και υπόσχεται τα πάντα στους πάντες.

«Αυτό είναι που μπορεί να αποδειχθεί και η αχίλλειος πτέρνα του, όταν οι προσδοκίες που δημιούργησε διαψεύδονται, τα ψέματα που είπε αποκαλύπτονται και η εξαπάτηση του λαού προκαλέσει τη λαϊκή απογοήτευση και την κατακραυγή», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στους επτά μήνες που κυβέρνησε υπονόμευσε πολλά επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης και προκάλεσε πολύ χειρότερα προβλήματα από εκείνα που κατήγγειλλε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, και πως όλα αυτά μόλις τώρα τα συνειδητοποιεί ο ελληνικός λαός.

«Αν αντιμετωπίσουμε τα ψέματα του λαϊκισμού με την αλήθεια, και την εξαπάτηση του λαού με τόλμη και ευθύτητα απέναντι στο λαό, αυτό θα οδηγήσει και στην τελική ήττα του λαϊκισμού» συνέχισε και παρουσίασε πολλά παραδείγματα που ο λαϊκισμός όχι μόνο αθέτησε τις υποσχέσεις του, αλλά οδήγησε στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που υποσχέθηκε.

Είπε, επίσης, ότι το προηγούμενο του λαϊκισμού στην Ελλάδα δίνει πολύ χρήσιμο μάθημα και οδηγεί στην ύφεση αντίστοιχων φαινομένων και κομμάτων σε άλλες δημοκρατικές χώρες, ενώ για τα θετικά αποτελέσματα της δικής του διακυβέρνησης εξήγησε ότι δεν πρόλαβε να τα συνειδητοποιήσει πλήρως ο ελληνικός λαός, αφού διακόπηκε πρόωρα ο κυβερνητικός βίος στα 2,5 χρόνια, αντί για την τετραετία που έχουν στη διάθεσή τους και κάνουν το σχεδιασμό τους όλες οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις.

«Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο άνθρωπος που θέλεις να έχεις μαζί σου όταν βρίσκεσαι σε κρίση. Για το θάρρος, την ηρεμία, τη διορατικότητα, τον ρεαλισμό και την πρακτικότητά του», είπε προσφωνώντας τον πρώην πρωθυπουργό ο γγ του ΕΛΚ, ευρωβουλευτής Λόπεθ Ιστούριθ.

Στην ίδια εκδήλωση πήραν μέρος ως εισηγητές, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισπανικού κυβερνητικού κόμματος Πάμπλο Κασσάδο, και ο Ατζελίνο Αλφάνο, υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας σήμερα και πρώην αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν έντονο και τα μέλη του πάνελ απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact