ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξηγήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δίνει ο Μπαλτάς

«Μια διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί η δίκη»

Τη σωστή συγκυρία, που θα εξασφαλίζει διεθνείς συμμαχίες αν και εφόσον τελικώς προκριθεί προσφυγή στην Δικαιοσύνη για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, πρέπει να αναζητήσει η χώρα, τονίζει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, καταλογίζοντας «μικροπολιτική» στη ΝΔ.

Ο κ. Μπαλτάς, απάντησε ουσιαστικά σήμερα στα όσα του καταλογίστηκαν από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της ΝΔ, Κώστα Τασούλα, με αιχμή τις χθεσινές αναφορές του στον χαρακτήρα της διεκδίκησης επαναπατρισμού των Γλυπτών. Με βάση την οδηγία (που ψηφίστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους), ο υπουργός Πολιτισμού είχε αναφέρει χθες ότι μας επιτρέπει να ξαναθέσουμε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με εντελώς σύγχρονους και πραγματικούς όρους, αναδεικνύοντας τον βιασμό που έγινε τότε», επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι και με την Διεθνή Επιτροπή η τάση είναι «να μην προχωρήσουμε νομικά γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο δικαστήριο».

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υπουργός Πολιτισμού, τόνισε ότι το θέμα της δικαστικής διεκδίκησης, είναι ένας ειδικός τρόπος διεκδίκησης και ενδεχομένως να χρειαστεί να φτάσουμε εκεί, αλλά – όπως επισήμανε – η στιγμή αυτή, πρέπει να είναι τέτοια ώστε το σύνολο της κοινής γνώμης να είναι με το μέρος μας και ή δυνατόν η προσφυγή, στο όποιο δικαστήριο γίνει, να γίνει από την Διεθνή Κοινότητα στο σύνολό της.

«Σκεφτείτε το, ως προοπτική διεκδίκησης της αποκατάστασης του Παρθενώνα και μην κάνουμε μικροπολιτική στη βάση μιας φράσης που λέχθηκε εδώ», κάλεσε τα κόμματα ο κ. Μπαλτάς επανερχόμενος στο θέμα, καθώς ο κ. Τασούλας του καταλόγισε χθες «άστοχη προεξόφληση» και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την άποψή του διότι και ενισχύει την επιχειρηματολογία της αγγλικής πλευράς και στερεί πολύτιμη δημοσιότητα από τη χώρα.

«Βγήκε ο κ. Τασούλας στα κανάλια και περίπου με έβγαλε εθνικό μειοδότη. Δημιουργήθηκε ένα θέμα εκ του μη όντος. Εγώ εκείνο που προσπάθησα να πω είναι ότι μια διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης, όσο ισχυρά επιχειρήματα κι αν έχει κάποιος, όσο κι αν αυτά στηρίζονται σε τεκμήρια, ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί η δίκη. Δεν είναι δυνατόν να πας σε μια άκαιρη στιγμή σε δικαστική λύση ενός προβλήματος, με τον κίνδυνο να χάσεις, όπου, αν χάσεις, θάβεται η υπόθεση» ανέφερε ο κ. Μπαλτάς προσθέτοντας πως εκείνο το οποίο θέλησε να προβάλλει είναι ότι «πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε σωστότερα τη συζήτηση που γίνεται παγκοσμίως με πρωτοβουλία στον ΟΗΕ».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact