ΚΟΣΜΟΣ

Financial Times: ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία θα αναπτύξουν υπερηχητικά όπλα – Η προειδοποίηση της Κινας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, θα ανακοινώσει σύντομα κάποια σχέδια για αμυντική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας (AUKUS) για τη δημιουργία υπερηχητικών όπλων, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times (FT).

Ο αμερικανικός ιστότοπος επικαλείται τρεις πηγές και σημειώνει ότι το νέο πρόγραμμα ενδέχεται να στρέφεται κατά της Κίνας, η οποία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, προηγείται σημαντικά της Δύσης στην ανάπτυξη υπερηχητικών οπλικών συστημάτων.

Η δημιουργία μιας εταιρικής σχέσης των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Ως μέρος της συμφωνίας που υπεγράφη τότε, η Αυστραλία σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνικά υποβρύχια με τη βοήθεια αμερικανικής και βρετανικής τεχνολογίας, το πρώτο από τα οποία θα τεθεί σε υπηρεσία το 2036, καθώς και να εξοπλίσει εκ νέου τις ένοπλες δυνάμεις της με αμερικανικούς πυραύλους κρουζ.

Η προειδοποίηση της Κινας

Τότε η Κίνα είχε προειδοποιήσει ότι η δημιουργία της AUKUS θα επιδείνωνε την κούρσα για τους εξοπλισμούς και κάλεσε τα μέλη της συμμαχίας να εγκαταλείψουν τη «νοοτροπία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου» και τις «στενόμυαλες γεωπολιτικές έννοιες». Την ίδια αντιμετώπιση είχε, βέβαια, και η Ρωσία, καταγγέλλοντας «την αρνητική επιρροή για την ειρήνη και τη σταθερότητα της στρατηγικής που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στην Ινδο-Ειρηνική περιοχή».

Πεκίνο και Μόσχα εξέφραζαν «ανησυχία» για την ίδρυση της στρατιωτικής συμμαχίας των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία (AUKUS), θεωρώντας ότι αυτή η ένωση «αγγίζει θέματα στρατηγικής σταθερότητας», ενώ η Μόσχα εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της απέναντι στην στάση του Πεκίνου ως προς την Ταϊβάν και αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ανεξαρτησία της υπό οποιαδήποτε μορφή.

Η δημιουργία της AUKUS επικρίθηκε σφοδρά από την Κίνα, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την συμμαχία προτεραιότητα στον ανταγωνισμό του με το Πεκίνο στην ζώνη Ασίας-Ειρηνικού. Στον οικονομικό τομέα, οι δύο χώρες υπέγραψαν στρατηγικές συμφωνίες χωρίς να αποκαλύψουν την αξία τους.

Τι είναι ι υπερηχητικοί πύραυλοι – Ποια τα χαρακτηριστικά τους

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς στον αέρα και «πιάνουν» ταχύτητες πολλαπλάσιες εκείνης του ήχου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταρριφθούν από τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας, σύμφωνα με τη Μόσχα. Μάλιστα ο Πούτιν το έχει χαρακτηρίσει ως «ιδανικό όπλο», ενώ παρουσιάστηκε επισήμως από το 2018. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται, ωστόσο, να έχουν χρησιμοποιήσει υπερηχητικούς πυραύλους και στη Συρία από το 2016 και μετά.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετάξουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα με 10 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν του ήχου, περίπου 12.500 χλμ. την ώρα. Πράγμα που σημαίνει ότι κανένα υπάρχουν αντιπυραυλικό σύστημα δεν μπορεί να τον εντοπίσει. Θεωρούνται πιο ευέλικτοι από τους συμβατικούς και πιο ικανοί να αποφύγουν αναχαίτιση από την αεράμυνα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει την αποθήκη όπλων στην Ουκρανία είχε τη δυνατότητα να φτάσει στόχους σε βεληνεκές μεγαλύτερο των 2 χιλιομέτρων. Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, το συγκεκριμένο όπλο θα χρησιμοποιούνταν για τον εξοπλισμό καταδρομικών και υποβρυχίων.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact