ΚΟΣΜΟΣ

Φλέγεται το Μιζούρι: Κι άλλος νεκρός λίγα μέτρα από εκεί που δολοφονήθηκε ο Μάικλ Μπράουν [εικόνες]

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν οι αρχές στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή την αθώωση του αστυνομικού για τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν το περασμένο καλοκαίρι, σήμανε συναγερμός μετά την ανακάλυψη ενός πτώματος σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρου από το σημείο που δολοφονήθηκε ο νεαρός.

Το πτώμα ανήκει σε έναν άνδρα και βρέθηκε καμένο και πυροβολημένο μέσα στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκίνητου.Οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο, με τους αστυνομικούς να μην μπορούν ακόμη να επιβεβαιώσουν αν η νέα δολοφονία σχετίζεται με τα επεισόδια που ακολούθησαν μετά τον εξ επαφής πυροβολισμό του 18χρονου.

Ντάρελ Ουίλσον: Δεν εκτέλεσα τον 18χρονο-Φοβήθηκα για τη ζωή μου

Ο Ντάρεν Ουίλσον, ο λευκός αστυνομικός που σκότωσε τον άοπλο νεαρό μαύρο Μάικλ Μπράουν τον Αύγουστο στο Φέργκιουσον, δήλωσε ότι δεν θα έκανε τίποτα διαφορετικό, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC σήμερα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον φόνο του Μπράουν, ο Ουίλσον είπε στον Τζορτζ Στεφανόπουλος ότι δεν εκτέλεσε τον νεαρό μαύρο στις 9 Αυγούστου, αλλά ότι φοβήθηκε για τη ζωή του στη διάρκεια της αντιπαράθεσής του με τον πιο μεγαλόσωμο Μπράουν και ότι απλώς έκανε τη δουλειά του.

Ο αστυνομικός υπογράμμισε ότι λυπάται για την απώλεια της ζωής του νεαρού, όμως επεσήμανε ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του σχετικά με τις ενέργειές του.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο Μπράουν έβαλε το χέρι του μέσα στο περιπολικό και προσπάθησε να του αρπάξει το όπλο. Ο Ουίλσον περιέγραψε εξάλλου πως ο Μπράουν έτρεξε εναντίον του και ότι αισθάνθηκε ότι έπρεπε να τον πυροβολήσει.

Βίαιες διαδηλώσεις και δύο συλλήψεις στα επεισόδια

Τουλάχιστον 2 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης που ακολούθησε την απόφαση του σώματος ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού που είχε σκοτώσει τον περασμένο Αύγουστο ένα μαύρο έφηβο στο Φέργκιουσον, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο την αστυνομία.

Ο πρώτος διαδηλωτής συνελήφθη στην Τάιμς Σκουέρ αφού πέταξε κόκκινη μπογιά εναντίον του αρχηγού της αστυνομίας Μπιλ Μπράτον και της φρουράς ασφαλείας του γύρω στις 22:30 χθες το βράδυ (05:30 το πρωί ώρα Ελλάδας). Από τη μπογιά λερώθηκε στο πρόσωπο ο διοικητής Μπράτον.

Ο ύποπτος, ο Ντιέγκο Ιμπανιές, 26 ετών, κατηγορείται κυρίως για επίθεση εναντίον αξιωματικού της αστυνομίας, για εγκληματική ενέργεια, για διατάραξη της δημόσιας τάξης, παρενόχληση και έκθεση σε κίνδυνο άλλων.

Η δεύτερη σύλληψη συνέβη σε μία ράμπα πρόσβασης στη γέφυρα Ρόμπερτ Κένεντι όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί διαδηλωτές μετά τα μεσάνυκτα, όταν ένα 30χρονος άνδρας, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, πέταξε ένα άδειο κουτάκι εναντίον ενός αστυνομικού, τραυματίζοντάς τον ελαφρά στο κεφάλι.

Ακολούθησε μία διαμάχη όταν ο αστυνομικός επιχείρησε να τον συλλάβει και ο αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά στο γόνατο. Ο άνδρας που συνελήφθη επίσης τραυματίστηκε ελαφρά. Έως σήμερα το πρωί δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία εναντίον του, σύμφωνα με την αστυνομία.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων στο Φέργκιουσον εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέρ στη Νέα Υόρκη χθες το βράδυ κρατώντας πανό που έγραφαν «ο ρατσισμός σκοτώνει», «δεν θα μείνουμε σιωπηλοί» ενώ φώναζαν το σύνθημα «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη».

Άλλη μία ομάδα συγκεντρώθηκε στη Γιούνιον Σκουέρ νότια του Μανχάταν, μία τρίτη επιχείρησε να πραγματοποιήσει πορεία στο Χάρλεμ. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια μετέβησαν στη γέφυρα Ρόμπερτ Κένεντι.

Δικηγόροι της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν:Άδικη η απόφαση

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν, του νεαρού μαύρου που σκοτώθηκε από τα πυρά ενός λευκού αστυνομικού τον Αύγουστο στο Φέργκιουσον, κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων, το οποίο αποφάσισε να μην προσαγάγει στη δικαιοσύνη τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον.

«Μπορέσαμε να δούμε μέχρι ποιο σημείο αυτή η απόφαση είναι άδικη. Διαμαρτυρόμαστε δημοσίως και όσο πιο δυνατά μπορούμε για λογαριασμό του Μάικλ Μπράουν», δήλωσαν οι Μπέντζαμιν Κραμπ και Άντονι Γκρέι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι δικηγόροι επεσήμαναν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων δεν ήταν δίκαιη εξαιτίας της σύγκρουσης συμφερόντων του εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση και επειδή η κατηγορούσα αρχή δεν μπόρεσε να υποβάλει ερωτήματα στον Ουίλσον.

«Θα στραφούμε κατά της απόφασης αυτής γιατί σε όλη την Αμερική, είτε είναι στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, την Καλιφόρνια, το Κλίβελαντ, νεαροί μαύροι σκοτώνονται από τους αστυνομικούς», υπογράμμισε ο Κραμπ.

Πάντως οι δικηγόροι της οικογένειας δήλωσαν ότι καταδικάζουν τις βίαιες διαδηλώσεις.

Από την πλευρά του ο πατέρας του θύματος, ο Μάικλ Μπράουν ο γηραιότερος, αν και σκόπευε να μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου, τελικά δεν το έκανε.

Έπειτα από τρεις μήνες διαβουλεύσεων το σώμα των ενόρκων της κομητείας του Σεντ Λούις ανακοίνωσε χθες Δευτέρα βράδυ ότι αποφάσισε να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Ουίλσον, ο οποίος σκότωσε τον Αύγουστο τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτή η οικογένεια του νεαρού μαύρου δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση.

Παράλληλα στο Φέργκιουσον ξέσπασαν ταραχές, με την αστυνομία να ανακοινώνει ότι οι άνδρες της δέχθηκαν πολλά πυρά, πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ τουλάχιστον 12 κτίρια πυρπολήθηκαν.

Δυνάμεις της Εθνοφρουράς ενίσχυσαν τους αστυνομικούς στο προάστιο αυτό του Σεντ Λούις, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα επεισόδια θα συνεχιστούν και σήμερα.

Από την πλευρά του ο ιερέας Αλ Σάρπτον, υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, δήλωσε η απόφαση να μην προσαχθεί στη δικαιοσύνη ο Ουίλσον δεν αποτελεί έκπληξη και ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα για το τραγικό συμβάν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε σήμερα από τους διαδηλωτές στο Φέργκιουσον και αλλού στις ΗΠΑ να μην καταφύγουν στη βία, αλλά και από τις δυνάμεις ασφαλείας να προστατεύουν το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν ειρηνικά.

«(Ο γ.γ. του ΟΗΕ) καλεί όλους στο Φέργκιουσον και σε ολόκληρες τις ΗΠΑ που αισθάνονται απογοητευμένοι από την απόφαση του σώματος των ενόρκων να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν ειρηνικά και να αποφύγουν τη βία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στέφαν Ντιζαρίτς.

Μόσχα: Ας ασχοληθούν με τα δικά τους οι ΗΠΑ αντί να μας κάνουν ηθικά κηρύγματα

Οι ταραχές στο Φέργκιουσον δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν «τεράστια εσωτερικά προβλήματα στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με τη Ρωσία.

«Τα τελευταία γεγονότα στο Φέργκιουσον είναι μια νέα, πολύ ανησυχητική ένδειξη προς τις αμερικανικές αρχές ότι έχει έρθει επιτέλους η ώρα να επιλύσουν τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα που έχουν στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ασχοληθούν με την επίλυση των δικών τους προβλημάτων, αντί «να κάνουν ηθικά κηρύγματα» σε άλλες χώρες.

Τα σχόλια αυτά είναι τα πρώτα που κάνει η Μόσχα μετά τις νέες ταραχές που ξέσπασαν χθες Δευτέρα βράδυ στο Φέργκιουσον έπειτα από την απόφαση του σώματος των ενόρκων να μην προσαγάγουν σε δίκη τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος σκότωσε τον Αύγουστο τον άοπλο μαύρο νεαρό, τον Μάικλ Μπράουν.

 

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact