ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Food Pass και επιταγή ακρίβειας: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, τα ποσά

Δύο μέτρα ανακούφισης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αναμένεται να ανακοινωθούν στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το Food Pass, που πρακτικά θα καλύψει τα ψώνια από το Super Market για περίπου 1 εκατομμύρια καταναλωτές και θα φτάνει τα 300 ευρώ. Η έκτακτη ενίσχυση της περασμένης χρονιάς, που δόθηκε τα Χριστούγεννα, επιστρέφει -όπως φαίνεται- και φέτος υπό τον τίτλο «Επιταγή Ακρίβειας», η οποία αναμένεται να είναι στα 200 ευρώ, με σκέψεις όμως για να ανοίξει η «βεντάλια» των δικαιούχων.

Food Pass: Θα αφορά την κάλυψη αναγκών σε τρόφιμα

Την κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα θα αφορά το Food Pass, για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι κατηγορίες που θα πάρουν το Food Pass είναι όπως φαίνεται χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό.

Το επίδομα θα ανέρχεται στα 300 ευρώ και ουσιαστικά θα καλύπτει τα ψώνια -σε τρόφιμα- ενός μήνα από το σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο αυξήθηκε κατά 12,1% τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021. Εξέλιξη αναμενόμενη, δεδομένου ότι πέρυσι τα καταστήματα λειτουργούσαν υπό περιορισμούς και η τουριστική περίοδος δεν είχε ξεκινήσει λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τον όγκο πωλήσεων δείχνουν τη συγκράτηση των νοικοκυριών να προβούν σε μεγάλες δαπάνες, παρά τα δύο χρόνια «εγκλεισμού» λόγω πανδημίας. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε συνολικά στον κλάδο μόλις κατά 1,2%, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφεται ακόμη και σημαντική μείωση των πωλήσεων.

Συγκεκριμένα, στα καταστήματα ειδών ένδυσης υπόδησης καταγράφηκε μείωση τόσο της αξίας όσο και του όγκου πωλήσεων κατά 7,9% και 11,6% αντιστοίχως. Ανάλογη είναι η εικόνα στα πολυκαταστήματα, όπου ο τζίρος υποχώρησε κατά 4,6% και ο όγκος πωλήσεων κατά 8,9%.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Τα λειτουργικά κόστη σφίγγουν τον κλοιό στους παραγωγούς με τις υψηλές τιμές πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος, λιπάσματα και οι ζωοτροφές που καταγράφουν συνεχείς ανοδικές τιμές.

Σύμφωνα με τη βιομηχανία, τα ποσοστά με τις εκτιμώμενες αυξήσεις που θα έρθουν από Σεπτέμβριο διαμορφώνονται ως εξής: κονσέρβες +15%, καλλυντικά +25%, γαλακτοκομικά +12%, μαργαρίνες +20%, αλλαντικά +10%, γλυκίσματα μπισκότα +20%, παγωτά +5%, απορρυπαντικά +15%, προϊόντα περιποίησης και φροντίδας +18%.

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο καθώς είναι δύσκολο να περιοριστούν οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά, επιλέχθηκε η επιδοματική πολιτική και όχι η μείωση φόρων.
Έτσι, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης των 300 ευρώ που θα αφορά στην κάλυψη των αναγκών για τρόφιμα (Food Pass).

Δεν απουσιάζει πάντως και η κριτική πως το συγκεκριμένο μέτρο θα τροφοδοτήσει πρόσθετα τον πληθωρισμό και δεν θα ανασχέσει την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

Οι έρευνες για τις καταναλωτικές συνήθειες που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το λιανεμπόριο δείχνουν μείωση της κατανάλωσης.

Επιταγή ακρίβειας: Ποιους και πόσους θα αφορά

Από τα βασικά μέτρα στήριξης που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ είναι και η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 200 ευρώ. Η νέα επιταγή ακρίβειας, θεωρείται δεδομένο πως θα περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, άγνωστες όμως παραμένουν οι λεπτομέρειες.

Η καταβολή της αναμένεται να «κλειδώσει» μαζί με όλα τα υπόλοιπα, όταν τελειώσει η κοστολόγηση όλων των παροχών που προσανατολίζεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Αυτή τη φορά πάντως υπάρχει η σκέψη να ανοίξει η «βεντάλια» των δικαιούχων της επιταγής ακρίβειας εντάσσοντας μεγαλύτερο αριθμό ατόμων προερχόμενα από ευπαθείς ομάδες.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact