ΚΟΣΜΟΣ

Forbes: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει την Ελλάδα Ζιμπάμπουε και Βενεζουέλα

Όσοι ελπίζουν σε μια συμφωνία εδώ και τώρα που θα λύσει το θέμα της Ελλάδα, μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσουν το επίπεδο της αισιοδοξίας τους.

Ο αρθρογράφος του Forbes, Tim Worstall που πολλές φορές έχει καταφερθεί εναντίον των πολιτικών της κυβέρνησης και κυρίως κατά της επικοινωνιακής τακτικής της, αυτή τη φορά πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και σημειώνει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να μετεξελιχθεί σε Ζιμπάουμπουε και Βενεζουέλα της Ευρώπης. Όπως γράφει: «Πολλοί σημειώνουν πως η Ελλάδα θα γίνει ένας καταδικασμένος, οικονομικός ερημότοπος σαν την Ζιμπάμπουε. Όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν είναι Μουγκάμπε και Ζανού. Ακόμη και αν φύγουν από το ευρώ, δεν πρόκειται να παραφουσκώσουν τη νέα δραχμή. Μπορεί να μην συμφωνώ με τις περισσότερες ιδέες των αριστερών της Ελλάδας, αλλά, όχι, δεν είναι χαζοί».

Η υπόθεση εργασίας

Ο Worstall προχωράει κι άλλο την υπόθεση εργασίας, σημειώνοντας: «Ας υποθέσουμε πως η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ. Θα υπάρχει πληθωρισμός; Ναι, είναι το πιο πιθανό. Η δραχμή θα υποτιμηθεί αρκετά σε σχέση με το ευρώ. Ένα τέτοιο νόμισμα οδηγεί στον πληθωρισμό από τη στιγμή που οι εισαγωγές γίνονται πιο ακριβές. Αλλά, αυτό δεν είναι πρόβλημα – είναι αποτέλεσμα του να έχεις δικό του νόμισμα. Έτσι, αν η οικονομία και το εργασιακό κόστος ξεφύγουν από αυτά που υπόλοιπου κόσμου, τότε θα αναγκαστείς να μειώσεις τις τιμές των πάντων. Αν υποτιμήσει το νόμισμα κατά 20%, αυτομάτως οι εξαγωγές σου γίνονται 20% φθηνότερες. Και κάνεις τις εισαγωγές πιο ακριβές, μόνο αν η υπόθεσή σου ήταν ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν και οι εισαγωγές θα μειωθούν. Στην Ελλάδα αυτό θα συμβεί με την επέκταση του τουρισμού».

Δεν είναι κλεπτομανείς

Επιστρέφοντας στο θέμα της Ζιμπάμπουε και της Βενεζουέλας, ο δημοσιογράφος γράφει χαρακτηριστικά ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αριστερό κόμμα, αλλά δεν είναι τίποτα χαζοί κλεπτομανείς για να γίνουν Ζιμπάμπουε. Επίσης, δεν πρόκειται να γίνουν ούτε Βενεζουέλα, αν και η Αριστερή Πλατφόρμα και το Podemos στην Ισπανία έχουν άλλη άποψη. Μπορεί να θέλουν να αυξήσουν τις συντάξεις ή να αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ξέρουν πως αυτά τα πράγματα δεν θα βοηθήσουν την οικονομία της χώρας. Αυτό ήταν άλλωστε και το λάθος του Τσάβες και του Μαντούρο στη συγκεκριμένη χώρα και δεην νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει αυτό το δρόμο». 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact