ΚΟΣΜΟΣ

Forbes: Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να επιστρέψει άμεσα τα γλυπτά στην Ελλάδα

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα μπαίνουν ξανά στην ημερήσια διάταξη του ξένου Τύπου. «Βοηθούντος» του Βρετανικού Μουσείου που με την απόφαση του να δανείσει το άγαλμα του «Ιλισσού» στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, σήκωσε πάλι «σκόνη» γύρω από το θέμα.

Το περιοδικό Forbes και η νομικός Λέιλα Αμινεντόλεχ ανακινούν εκ νέου το θέμα και τάσσονται υπέρ της ελληνικής γραμμής που ζητάει την άμεση επιστροφή των Μαρμάρων στο «σπίτι» τους. Όπως σημειώνει στο άρθρο της δεν ισχύει πλέον το βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι διατηρώντας τα Μάρμαρα τα διασώζει από την επέλαση του χρόνου. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον. Ας μην ξεχνάμε πως τα Μάρμαρα έχουν υποστεί κάποιες ζημιές όσο βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς κάποιοι συντηρητές τους χρησιμοποίησαν ισχυρά καθαριστικά. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης που απέχει μόλις 300 μέτρα από την Ακρόπολη και μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των γλυπτών. Επιπλέον για να κατανοήσουμε την καλλιτεχνική και ιστορική σημασία των ζωφόρωνμ θα πρέπει να τα δούμε ως όλον. Να πρέπει να τα εξετάσουμε στο λόφο πάνω από την Αθήνα, εκεί που λατρεύτηκαν οι Θεοί, να τα λούζει το φως του ήλιου».

Στα πίο πρακτικά ζητήματα του θέματος, η κ. Αμινεντόλεχ παραδέχεται πως τα νομικά ερείσματα της ελληνικής πλευράς δεν είναι πολλά, αλλά τα ηθικά είναι τα πλέον σημαντικά. «Ως δικηγόρος οφείλω να πω ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα ισχυρό νομικό επιχείρημα για την επιστροφή των Μαρμάρων. Υπάρχει περιορισμένος χρόνος για να αποδειχθεί πως ο λόρδος Έλγιν δεν είχε την κατάλληλη άδεια να αφαιρέσει τα Μάρμαρα, αλλά και η κατοχή τους από το Βρετανικό Μουσείο είναι παράνομη. Η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά πως δεν έκανε καμία αγωγή εναντίον του Έλγιν η του Βρετανικού Μουσείου. Επίσης η υπόθεση μπορεί να οδηγηθεί σε σε παραγραφή, κάτι που θα σταματούσε οποιαδήποτε κίνηση γινόταν από εδώ και πέρα. Ακόμη και έτσι, η ηθική είναι με το μέρος των Ελλήνων. Τα γλυπτά είναι ένα σύμβολο του ελληνικού λαού, καθώς απομακρύνθηκαν βίαια από το σπίτι τους».

Η κίνηση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει κομμάτια της συλλογής στο Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης δικαίως εξοργίζει τους Έλληνες, σημειώνει η νομικός και εξηγεί: «Για πάρα πολλά χρόνια το Βρετανικό Μουσείο έλεγε πως δεν πρέπει να φύγουν τα γλυπτά γιατί είναι ασφαλή στο σημείο που βρίσκονται και τώρα τα δανείζει στη Ρωσία. Σε μια χώρα που δεν έχει δεχθεί μέχρι τώρα να επιστρέψει στους νόμιμους κατόχους τους έργα τέχνης, κλεμμένα από τους ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας πως είναι μέρος των πολεμικών αποζημιώσεων. Είναι ειρωνεία που το πρώτο Μουσείο που υποδέχεται τα επίμαχα γλυπτά είναι αυτό της Αγίας Πετρούπολης».

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Η κ. Αμινεντόλεχ επισημαίνει: «Να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας που ζήτησε μια σημαντική σειρά αρχαιολογικών ευρημάτων από τα αμερικανικά μουσεία. Τις προηγούμενες δεκαετίες πολλά αμερικανικά μουσεία συμμορφώθηκαν. Καθώς όλος ο κόσμος αρχίζει να ασχολείται με τα ευρήματα της Αμφίπολης, η Ελλάδα θα μπορούσε να πιέσει αρκετά απαγορεύοντας στους Βρετανούς αρχαιολόγους να έχον πρόσβαση στο χώρο. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο να γίνει. Ο Παρθενώνας δεν είναι μόνο η κληρονομιά των Ελλήνων, αλλά ένα σύμβολο της χώρας και της δόξας της Αθήνας».

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact