ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: Η Ελλάδα βιώνει τα αποτελέσματα ενός πολέμου σε καιρό ειρήνης

Προτροπή προς τη Βουλή, «να κάνει με γενναιοδωρία το πρώτο βήμα και να υπερψηφίσει ομόφωνα» το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και την πάταξη της διαφθοράς, απηύθυνε η αρμόδια υπουργός για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, παρουσιάζοντάς το στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Αναφερόμενη στο πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου που εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, η κα Φωτίου ανέφερε πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι ένα πρώτο βήμα, ώστε τα άτομα και τα νοικοκυριά που έχουν τεθεί στο περιθώριο εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής «να καταλάβουν πως δεν είναι μόνα τους στην κρίση» – αλλά κυρίως «για να ακολουθήσει στη συνέχεια, και το μείγμα εκείνο της πολιτικής, που θα απομακρύνει τον εφιάλτη που ζει η χώρα μας».

Η αναπληρωτής υπουργός για την Κοινωνική Αλληλεγγύη υποστήριξε πως για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα, υπεύθυνα είναι τα Μνημόνια. «Η Ελλάδα βιώνει τα αποτελέσματα ενός πολέμου σε καιρό ειρήνης» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως «στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, λες και δεν υπήρξε τίποτε πιο πριν».

«Οι εταίροι δανειστές μας, ομολογούν πως οι περιοριστικές πολιτικές δεν έλυσαν τα προβλήματα αλλά τα επιβάρυναν περαιτέρω» τόνισε η κα Φωτίου. «Από το 2009, ο πραγματικός κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 25,9%, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 22,2%, τα συνολικά εισοδήματα μειώθηκαν κατά 53 δισ. ευρώ, το χρέος ανήλθε από το 124% στο 176% του ΑΕΠ, οι άνεργοι αυξήθηκαν από 500.000 σε 1.245.340. Η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat, βρίσκεται στη χειρότερη θέση ανάμεσα στους “28” σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ η παιδική φτώχεια ανέβηκε στο 28,8% και η φτώχεια γενικότερα στο 23,1%. Γι’ αυτό κάνουμε το πρώτο βήμα: Η φτώχεια δεν είναι μοιραία μη αναστρέψιμη κατάσταση, ούτε αποδεκτή πραγματικότητα της κοινωνίας μας, ούτε πεδίο εφαρμογής φιλανθρωπικών πρακτικών. Δεν αντιπαλεύεται με οριζόντιες επιδοματικές πολιτικές, αλλά αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης, με είσοδο των ανέργων στην αγορά εργασίας, νέες θέσεις εργασίας, εξασφάλιση εισοδήματος στα νοικοκυριά, κοινωνική ένταξη και ενεργό συμμετοχή τους, απρόσκοπτη πρόσβαση στα βασικά αγαθά διαβίωσης, υγεία, παιδεία, πολιτισμό. Ο λαός μας δεν θέλει ελεημοσύνη, αλλά δουλειά και ποιότητα ζωής».

Πέραν από το νομοσχέδιο που εξασφαλίζει δωρεάν ρεύμα, επιδότηση σίτισης και στέγασης στα νοικοκυριά που τελούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και την αναθεώρηση της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη (που διαμορφώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2014 ως προαπαιτούμενο για το ΕΣΠΑ), «προκειμένου να προσαρμοστεί στις προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης». Επίσης εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για τη διαμόρφωση μόνιμου μηχανισμού κοινωνικής ένταξης, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Απριλίου και με σκοπό να έχει διαμορφωθεί μόνιμος μηχανισμός κοινωνικής ένταξης μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει υπογραφεί και η υπουργική απόφαση που θα αφορά τη βοήθεια που θα διανέμεται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), ενώ το υπουργείο προχωρά και στην καταγραφή όλων των ωφελούμενων από δράσεις του υπουργείου και άλλων φορέων, ώστε «να εκμεταλλευτούμε τα υπάρχοντα εργαλεία με νέο, διαφορετικό τρόπο από εκείνον που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα: Όχι με αποσπασματική εφαρμογή τους, αλλά με συνέργεια, συντονισμό και αλληλοσυμπλήρωση των δράσεων και με απόλυτη διαφάνεια στη διάθεση πόρων» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Φωτίου.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact