ΚΟΣΜΟΣ

Φουντώνει η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας

Η διένεξη της Ρωσίας με την Ουκρανία αναζωπυρώνει τις εντάσεις στην περιοχή. Φόβοι για κλιμάκωση.

Σε επικίνδυνο «παιχνίδι» προκλήσεων και εντυπώσεων στην ανατολική Ουκρανία επιδίδονται, το Κίεβο και η Μόσχα τις τελευταίες ημέρες.

Το Κρεμλίνο διατείνεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί στη μεθόριο, δίπλα στις αυτόνομες ρωσόφωνες επαρχίες του Ντονμπάς, «δεν συνιστούν απειλή για κανέναν», παρά αποτελούν απαραίτητο «μέτρο» σε περίπτωση δυτικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα ουκρανικά εδάφη ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατήγγειλε ένοπλα επεισόδια με φιλορώσους αυτονομιστές.

Κινήσεις στην σκακιέρα

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια με τη «φωτιά» δεν έχουν αφήσει αμέτοχους Αμερικανούς και Ευρωπαίους που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας ενδέχεται να έχουν μία συνάντηση για να συζητήσουν τις κλιμακούμενες εντάσεις σχετικά με το Ντονμπάς, την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα, ο Ολέκσι Αρεστόβιτς, σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας της ουκρανικής ομάδας επικοινωνίας για το Ντονμπάς.

«Θα είναι συνάντηση της Τρόικας της Νορμανδίας, που αποτελείται από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ουκρανία…, Νομίζω ότι η (συνάντηση) είναι ζήτημα μιας εβδομάδας, λιγότερο ή περισσότερο» δήλωσε ο ίδιος στον τηλεοπτικό σταθμό Ukraina 24.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του σε Γερμανία και Γαλλία την Παρασκευή, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στις συζητήσεις τέθηκε το θέμα της ανάγκης «να τερματίσει η Ρωσία την επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική της και τη στρατιωτική συσσώρευση δυνάμεων στην Κριμαία και κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας» αλλά και τη σημασία «υποστήριξης της Ουκρανίας έναντι ρωσικών μονομερών προκλήσεων».

Οι φόβοι των ρώσων

Και ενώ η Δύση ανησυχεί για τις ρωσικές κινήσεις, εκπρόσωποι του Κρεμλίνου και του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν φόβους για εμφύλιο πόλεμο ή ακόμα και την πιθανότητα γενοκτονίας των ρωσόφωνων μειονοτήτων στην Ουκρανία.

«Το Κρεμλίνο φοβάται ότι θα μπορούσε να ξαναρχίσει εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ την Παρασκευή, αντιδρώντας σε δηλώσεις της γερμανικής καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη. «Εάν ένας εμφύλιος πόλεμος επαναληφθεί κοντά στα σύνορά μας θα απειληθεί η ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα μπορούσε να εκλάβει ως πρόκληση από τη Ρωσία την επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή του Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Αντριι Ταράν δήλωσε ότι οι καταγγελίες της Ρωσίας σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων των Ρωσόφωνων, θα μπορούσαν να είναι η αιτία, για την επανέναρξη της ένοπλης επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας.

Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στην περιοχή

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν πρόσφατα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ότι στέλνουν δύο πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα την επόμενη εβδομάδα για να παρακολουθήσουν την κατάσταση. Τα αμερικανικά σκάφη θα εισέλθουν στην περιοχή στις 14-15 Απριλίου και θα φύγουν στις 4-5 Μαΐου σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ η οποία ρυθμίζει τη διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact