ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβος και τρόμος στο ΥΠΟΙΚ για νέο ντόμινο λαθών στον ΕΝΦΙΑ

«Θα πέσουν κεφάλια εάν έχουμε νέα προβλήματα». Είναι η φράση που ακούγεται όλο και πιο έντονα στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών, όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τον εντοπισμό και τη διόρθωση των σφαλμάτων, που έγιναν όχι κατά την εφαρμογή αλλά κατά τον σχεδιασμό του νέου Φόρου Ακινήτων.

Κι αυτό ακριβώς είναι που τρέμουν στη κυβέρνηση, ότι δηλαδή οι δομικές στρεβλώσεις του ΕΝΦΙΑ θα αποκαλύψουν κι άλλα προβλήματα στην επανεκκαθάριση του φόρου, αφού εάν επρόκειτο για τεχνικά λάθη του TAXIS, όπως επέμεναν κάποιοι στην αρχή, τότε οι διορθώσεις θα ήταν μάλλον απλές.

Η εντολή που πήραν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στην πολύωρη σύσκεψη της Παρασκευής ήταν να επεξεργαστούν τα δεδομένα σε μια προς μια τις περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος , όπου βρίσκονται οι 4.000 οικισμοί και να συγκρίνουν τις αξίες γης και τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν τόσο με το σύστημα του 2013 όσο και με το σύστημα του 2014.

Όπως ξεκαθαρίστηκε στους υπηρεσιακούς που θα «τρέξουν» τις διορθώσεις, η επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να γίνει με το ευνοϊκότερο σύστημα για τους φορολογούμενους, προκειμένου να μην ανακύψουν κι άλλα τραγελαφικά από αστοχίες στον υπολογισμό των αξιών γης, ενώ τα νέα εκκαθαριστικά θα πρέπει οπωσδήποτε να αναρτηθούν στο ΤAXIS μέσα στο α΄ 15νθήμερο Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών.

Αυτό που σημειώνουν, άλλωστε, στελέχη του υπουργείου είναι ότι ήδη γίνεται υπέρβαση με τη μετάθεση για έναν ακόμα μήνα της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ταμειακές ανάγκες του Προϋπολογισμού δεν μπορούν να συμπιέζονται επ’ άπειρον. Παρά ταύτα, μόνο εκτός δραματικού απροόπτου δεν θα παραταθεί η εξόφληση έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ εξετάζεται ακόμα η δυνατότητα των έξι δόσεων, δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ανοικτό το ενδεχόμενο έκπτωσης για όσους πληρώσουν εφάπαξ

Υπό εξέταση είναι, επίσης, το ενδεχόμενο να προβλεφθεί στη σχεδιαζόμενη νομοθετική ρύθμιση και έκπτωση για όσους καταβάλουν το φόρο εφάπαξ, κάτι που ισχύει για το φόρο εισοδήματος αλλά οι σχεδιαστές του ΕΝΦΙΑ είτε… λησμόνησαν είτε παρέλειψαν σκοπίμως, προκειμένου να ξεπεράσουν τις ενστάσεις της Τρόικας για την αποτελεσματικότητα του νέου φόρου.

Ο επόμενος Γολγοθάς των φορολογουμένων

Ο… Γολγοθάς για τους ιδιοκτήτες δεν σταματά, όμως, εδώ, καθώς αμέσως μετά από τις διορθώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, θα ανοίξει το σύστημα προκειμένου να κάνουν τροποποιήσεις έως τις 30 Νοεμβρίου όσοι έκαναν λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 ή τους “κρέμασαν” οι κακοτεχνίες του ηλεκτρονικού εντύπου. Η πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ημιτελών κτισμάτων, καθώς το σύστημα σε χιλιάδες περιπτώσεις χαρακτήρισε ελλιπή τα στοιχεία και βεβαίωσε το σύνολο του φόρου, χωρίς την προβλεπόμενη έκπτωση του 60%. Διορθώσεις στο Ε9 θα πρέπει να κάνουν, επίσης, όσοι δήλωσαν περισσότερες προσόψεις, λανθασμένο όροφο ή ποσοστό συνιδιοκτησίας, όπως κι εκείνοι που δεν προσδιόρισαν επαρκώς την τοποθεσία των αγροτεμαχίων τους.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact