ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρένο στην παρακμή από τον Κώστα Καραμανλή

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Πολλαπλά μηνύματα και πολλούς αποδέκτες έχει η χθεσινή δήλωση του Κώστα Καραμανλή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή την περίφημη Συμφωνία του Ελσίνκι. Μπορεί μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός να απευθύνει την απάντησή του στον προκάτοχό του, αλλά άπαντες αντιλαμβάνονται για ποιους, πραγματικά, χτυπά η καμπάνα.

Η παρέμβαση Καραμανλή δεν εξαντλείται στο πλαίσιο ενός «διαλόγου» μεταξύ δύο πρώην πρωθυπουργών. Ούτε περιορίζεται στο παρελθόν, αλλά ούτε και μόνο στο παρόν. Εκδηλώνεται σε μια συγκυρία απολύτως καθοριστική και κομβική για το μέλλον του έθνους και της πατρίδας μας. Αποτυπώνεται σε μια χρονική στιγμή όπου η κρίση και η παρακμή στην κοινωνία και στον δημόσιο βίο λειτουργούν διαβρωτικά ακόμη και για την ακεραιότητα της Ελλάδας μας.

Από την άποψη αυτή -και όχι μόνο-, η δήλωση Καραμανλή προσλαμβάνει ιστορικό χαρακτήρα, διότι, μέσω των απαντήσεων στον Κ. Σημίτη και σε «όσους συμμερίζονται τις απόψεις του», περιγράφει και ορίζει τις συντεταγμένες της πατριωτικής πολιτικής που οφείλει να ακολουθήσει η χώρα μας απέναντι στην Τουρκία.

Η χθεσινή δήλωση Καραμανλή είναι απάντηση στον κ. Σημίτη, αλλά το «μήνυμα» πηγαίνει κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι καν κοινό μυστικό, αλλά μια πανθομολογούμενη πραγματικότητα ότι η παρούσα κυβέρνηση κινείται στα χνάρια της πολιτικής των υποχωρήσεων και του «εφ’ όλης της ύλης» διαλόγου που ακολουθήθηκε έως το 2004. Γι’ αυτό και άνθρωποι εκείνης της περιόδου έχουν επανέλθει σε κρίσιμα πόστα των συζητήσεων. Γι’ αυτό και το -γνωστό για τον ρόλο του- ΕΛΙΑΜΕΠ βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Η ρητορική που χρησιμοποιείται, βεβαίως, καλύπτει -και όχι πάντα- τα προσχήματα. Οι πράξεις και οι κινήσεις όμως δείχνουν, δυστυχώς, διολίσθηση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οσοι λοιπόν ήλπιζαν ότι οι βήμα βήμα μεθοδεύσεις θα συναντούσαν, αν μη τι άλλο, τη σιωπή και την ανοχή χθες ένιωσαν μια τεράστια έκπληξη. Οπως εμφανής αμηχανία κατέλαβε και το μιντιακό κατεστημένο, το οποίο -αφού έσπασε τα μούτρα του το προηγούμενο διάστημα με κάποιες αστείες επιθέσεις ή χαζές προβοκάτσιες- χθες επιχείρησε είτε να υποβαθμίσει είτε να εξαφανίσει ακόμη και ως είδηση τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι από χθες το σκηνικό αλλάζει άρδην. Η προειδοποίηση Καραμανλή ότι «δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία» και ότι «διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο» σηματοδοτεί μια νέα φάση εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact