ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρένο στην παρακμή από τον Κώστα Καραμανλή

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Πολλαπλά μηνύματα και πολλούς αποδέκτες έχει η χθεσινή δήλωση του Κώστα Καραμανλή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή την περίφημη Συμφωνία του Ελσίνκι. Μπορεί μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός να απευθύνει την απάντησή του στον προκάτοχό του, αλλά άπαντες αντιλαμβάνονται για ποιους, πραγματικά, χτυπά η καμπάνα.

Η παρέμβαση Καραμανλή δεν εξαντλείται στο πλαίσιο ενός «διαλόγου» μεταξύ δύο πρώην πρωθυπουργών. Ούτε περιορίζεται στο παρελθόν, αλλά ούτε και μόνο στο παρόν. Εκδηλώνεται σε μια συγκυρία απολύτως καθοριστική και κομβική για το μέλλον του έθνους και της πατρίδας μας. Αποτυπώνεται σε μια χρονική στιγμή όπου η κρίση και η παρακμή στην κοινωνία και στον δημόσιο βίο λειτουργούν διαβρωτικά ακόμη και για την ακεραιότητα της Ελλάδας μας.

Από την άποψη αυτή -και όχι μόνο-, η δήλωση Καραμανλή προσλαμβάνει ιστορικό χαρακτήρα, διότι, μέσω των απαντήσεων στον Κ. Σημίτη και σε «όσους συμμερίζονται τις απόψεις του», περιγράφει και ορίζει τις συντεταγμένες της πατριωτικής πολιτικής που οφείλει να ακολουθήσει η χώρα μας απέναντι στην Τουρκία.

Η χθεσινή δήλωση Καραμανλή είναι απάντηση στον κ. Σημίτη, αλλά το «μήνυμα» πηγαίνει κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι καν κοινό μυστικό, αλλά μια πανθομολογούμενη πραγματικότητα ότι η παρούσα κυβέρνηση κινείται στα χνάρια της πολιτικής των υποχωρήσεων και του «εφ’ όλης της ύλης» διαλόγου που ακολουθήθηκε έως το 2004. Γι’ αυτό και άνθρωποι εκείνης της περιόδου έχουν επανέλθει σε κρίσιμα πόστα των συζητήσεων. Γι’ αυτό και το -γνωστό για τον ρόλο του- ΕΛΙΑΜΕΠ βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Η ρητορική που χρησιμοποιείται, βεβαίως, καλύπτει -και όχι πάντα- τα προσχήματα. Οι πράξεις και οι κινήσεις όμως δείχνουν, δυστυχώς, διολίσθηση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οσοι λοιπόν ήλπιζαν ότι οι βήμα βήμα μεθοδεύσεις θα συναντούσαν, αν μη τι άλλο, τη σιωπή και την ανοχή χθες ένιωσαν μια τεράστια έκπληξη. Οπως εμφανής αμηχανία κατέλαβε και το μιντιακό κατεστημένο, το οποίο -αφού έσπασε τα μούτρα του το προηγούμενο διάστημα με κάποιες αστείες επιθέσεις ή χαζές προβοκάτσιες- χθες επιχείρησε είτε να υποβαθμίσει είτε να εξαφανίσει ακόμη και ως είδηση τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι από χθες το σκηνικό αλλάζει άρδην. Η προειδοποίηση Καραμανλή ότι «δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία» και ότι «διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο» σηματοδοτεί μια νέα φάση εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact