ΕΛΛΑΔΑ

«Φρούριο» ο Εβρος: Φράχτης, ηχοβολιστικά, τεθωρακισμένα, παρατηρητήρια

Ένα νέο αυτοματοποιημένο κέντρο διαχείρισης καμερών στο Δίλοφο Έβρου, καλύπτει πλέον 47χιλιόμετρα των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ το υπόλοιπο μήκος θα καλυφθεί με την δημιουργία τριών ακόμη αντίστοιχων κέντρων.

Πρόκειται για ένα ακόμη “υπερ-όπλο” της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τα ηχοβολιστικά συστήματα, που κάνουν πιο αισθητή την ελληνική παρουσία αποτροπής στα σύνορα, δημιουργώντας ένα σύνθετο πλέγμα ασφαλείας, ανθρώπινου δυναμικού και σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Μετά το τοίχος ήχου, οι ελληνικές Αρχές έχουν στην κατοχή τους και τοίχος από… μάτια, που βοηθά στην συντομότερη κίνηση των περιπολιών και περισσότερες αποτροπές μεταναστευτικών ροών. Από την αποτίμηση του περιστατικού της κρίσης που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και έληξε στις 27 Μαρτίου κρίθηκε αναγκαίο από την φυσική και πολιτική ηγεσία της αστυνομίας η δρομολόγηση δράσεων για την περαιτέρω ενίσχυση των συνόρων από την παράνομη μετανάστευση. Οι κύριες δράσεις είχαν σχέση με τους ανθρώπινους πόρους, είχαν να κάνουν με την χρήση της τεχνολογίας και με την κατασκευή περαιτέρω τεχνικών εμποδίων.

Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα. Μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού.

Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.

Hλεκτρονικά “μάτια” νύχτα-μέρα

Το σύγχρονο αυτοματοποιημένο τηλεπικοινωνιακό κέντρο εγκαταστάθηκε τις τελευταίες ημέρες στο βορειότερο άκρο του Έβρου εκεί όπου ενώνονται τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας (τριεθνές), στην περιοχή του οικισμού Δίλοφου. Εκεί η Βουλγαρία τα προηγούμενα χρόνια είχε υψώσει φράχτη μπροστά από το Βουλγαροτουρκικό τελωνείο, αποτρέποντας τις ροές από την Τουρκία προς Βουλγαρία. Η Ελλάδα, επειδή τα τελευταία χρόνια δεν είχε ροές από το συγκεκριμένο σημείο, δεν είχε θέσει σε προτεραιότητα την αυτοματοποιημένη επιτήρηση. Μετά τον περασμένο Μάρτιο, και την εντατικοποίηση των ελέγχων και των περιπολιών, τα κυκλώματα είχαν επιλέξει να προωθούν τους τελευταίους μήνες μετανάστες από το βορειότερο άκρο του Έβρου.

Με την εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος πλέον που δίνει εικόνα και επικοινωνία στα πληρώματα που επιχειρούν στις δύσβατες αυτές περιοχές έχει σχεδόν μηδενιστεί η ροή από εκεί. Το αυτοματοποιημένο σύστημα προέκυψε μετά από ενέργειες του ΚΕ.ΜΕ.Α (Κέντρο Μελετών Ασφάλειας) και την προσφορά της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. προς το συγκεκριμένο ίδρυμα. Εγκαταστάθηκε με γρήγορες ενέργειες και αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα επιτήρησης πολλών χιλιομέτρων στο βορειότερο άκρο του Έβρου.

Μάτια… γάτας έως 4 χιλιόμετρα

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει την δυνατότητα θερμικής απεικόνισης τη νύχτα με εμβέλεια 3-4 χιλιόμετρα αλλά και κάμερα ημέρας πολλαπλάσιων χιλιομέτρων σε μια περιοχή δύσβατη που η ορατότητα των πληρωμάτων τόσο τη μέρα και πολύ περισσότερο τη νύχτα περιορίζεται σε λίγα μέτρα. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί ενώ έχουν αποκαλυφθεί “σταθμοί βάσης” και “κρυψώνες” των δουλεμπόρων, όπου κρύβουν τις διακινούμενες ομάδες προσφύγων και μεταναστών.

Την θωράκιση του Έβρου θα έρθουν να ενισχύσουν τους επόμενους μήνες και νέα οχήματα 4Χ4 ειδικά διαμορφωμένα προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο μορφολογικό περιβάλλον της παραποτάμιας περιοχής του Έβρου, συμπληρώνοντας ένα μεγάλο μέρος του αναγκαίου εξοπλισμού της θωράκισης των συνόρων. Ήδη τα τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων MRAP Typhoon GSS-300 της Συνοριοφυλακής που παρελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο, περιπολούν σε Καστανιές και παραποτάμια περιοχή σε όλο το μήκος του ποταμού.

Τα υπερόπλα που απέκτησε η ΕΛΑΣ για την τουρκική προκλητικότητα (ΣΚΑΪ 10/10/20)

Βλέπουμε και αποτρέπουμε

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Πασχάλης Συριτούδης αναφέρει πως η ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων θα αυξηθεί με τη δημιουργία άλλων τριών κέντρων ελέγχου συνόρων. “Θα έχουμε δηλαδή έγκαιρη προσυνοριακή εικόνα 24 ώρες το 24ωρο και μάλιστα πάρα πολύ ευκρινής και πολύ έγκυρη εικόνα. Η απόσταση που μας ενδιαφέρει εμάς σε ότι αφορά την τουρκική επικράτεια είναι η απόσταση η οποία γειτνιάζει με τον ποταμό Έβρο από την πλευρά της Τουρκίας. Αυτή είναι η εικόνα την οποία θέλουμε να έχουμε έτσι ώστε να βλέπουμε όταν πλησιάζουν ομάδες παράνομων μεταναστών με σαφή πρόθεση να παραβιάσουν τα σύνορά μας να έχουμε την δυνατότητα έγκαιρα να ενημερώσουμε τις δυνάμεις μας να πραγματοποιήσουν αποτροπή” προσθέτει ο κ. Συριτούδης.

Αναφορικά με τα ηχοβολιστικά συστήματα επεσήμανε πως γίνεται χρήση τους όταν παράνομοι μετανάστες βρίσκονται στην τουρκική όχθη, και τους αναγκάζει να επιστρέψουν στην τουρκική ενδοχώρα. Ο κ. Συριτούδης τόνισε επίσης πως “ο Έβρος ποταμός αυτή τη στιγμή, η στάθμη του είναι πολύ χαμηλή άρα όλα τα σημεία είναι εν δυνάμει σημεία τα οποία μπορούν να παραβιαστούν άρα και οι δράσεις μας είναι σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων”.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact