ΚΟΣΜΟΣ

FT: Αμφίβολο αν η Ελλάδα θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Μάιο

Η Ελλάδα αναζήτησε κάθε δυνατό τρόπο εξεύρεσης χρημάτων για να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ. Μπορεί, τελικά, να τα βρήκε, αλλά αυτό δεν μπορεί να καλύψει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Το άμεσο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίζει είναι η καταβολή των μισθών και των συντάξεων στο τέλος του μήνα και όπως αποκαλύπτει στους Financial Times Έλληνας αξιωματούχος που έχει γνώση της ταμειακής θέσης της Ελλάδας, ««Είναι οριακό αυτήν την στιγμή αν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να καλύψει την μισθοδοσία του δημοσίου στο τέλος Μαίου, ακόμα και αν καθυστερήσει τις περισσότερες από τις υπόλοιπες πληρωμές».

Κατά τα λοιπά, το άρθρο των Financial Times αναφέρει λεπτομερώς το κρίσιμο ζήτημα ρευστότητας της Ελλάδας και εξηγεί πώς βρέθηκαν την τελευταία στιγμή τα χρήματα για να πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ.

Γράφει συγκεκριμένα:

«Η Ελλάδα αναγκάστηκε να αδειάσει τον εγγυητικό της λογαριασμό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποπληρώσει δόση 750 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο την Τρίτη, σε ένα ακόμα σημάδι της αυξανόμενης κρίσης ρευστότητας στη χώρα.

Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 650 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό, μετά από άδεια που έλαβε από το ΔΝΤ για την ανάληψη του ποσού λόγω «έκτακτης κατάστασης», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος.

Χωρίς τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει την δόση και να εκταμιεύσει περίπου 1 δισ. ευρώ την Τετάρτη για την πληρωμή μισθών του δημοσίου, είπε άλλος αξιωματούχος.

«Η κυβέρνηση έχει απόλυτο δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα χρήματα στο λεγόμενο λογαριασμό ασφαλείας που προϋπήρχε του δανείου διάσωσης» πρόσθεσε.

Με βάση τους κανονισμούς του ΔΝΤ, όλα τα μέλη πρέπει να έχουν ένα λογαριασμό ασφαλείας στο Ταμείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως μιας ξαφνικής πτώσης στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αλλά πολύ σπάνια τον χρησιμοποιούν.

Σπάνια κίνηση

Αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι η απόσυρση της Τρίτης ήταν μια σπάνια κίνηση, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο. Πρόσθεσε ακόμα πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη διορία για την επιστροφή του ποσού στον λογαριασμό, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει σταδιακά να επιστρέψει τα χρήματα μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε ερώτηση για το αν η απόφαση της Ελλάδας να βάλει χέρι στα αποθέματα της στο ΔΝΤ πρέπει να σημάνει «συναγερμό», ο Βλάντις Ντομπρόφσκις, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι υπεύθυνος για την πολιτική της ευρωζώνης, είπε: «Το ζήτημα πρέπει να το εξετάσουν οι ειδικοί, προτού κάνω κάποιο σχόλιο».

Η κρίση ρευστότητας της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες υπό την νέα αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πάγωσε έναν αντιδημοφιλή φόρο ακίνητης περιουσίας και εφάρμοσε φορολογική αμνηστία χωρίς να έχει προηγουμένως συνεννοηθεί με τους διεθνείς δανειστές.

Επιδρομές στα αποθεματικά

Οι βαθιές περικοπές στις δαπάνες και οι επιδρομές στα αποθεματικά δημοσίων φορέων επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, συνεχίζοντας την ίδια ώρα τις μηνιαίες αποπληρωμές προς το ΔΝΤ.

Αλλά αυτόν τον μήνα η κυβέρνηση μπορεί τελικά να ξεμείνει από ρευστό παρά τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής να πειστούν οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης να παραδώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά τους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών, είπε μετά την συνάντηση των υπουργών οικονικών στις Βρυξέλλες την Τρίτη, πως «το θέμα της ρευστότητας είναι εξαιρετικά επείγον. «Με όρους χρονοδιαγράμματος, μιλάμε για τις δύο επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές της να απελευθερώσει 7,2 δισ. ευρώ από παγωμένους πόρους διάσωσης με αντάλλαγμα την δέσμευση για την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Οι συνομιλίες σημειώνουν πρόοδο, αλλά παραμένουν οι διαφορές σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και στις συντάξεις, για τις οποίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως δεν έχει εντολή να τις διαπραγματευτεί».

Πηγή: Euro2day

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact