ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων


Αδιέξοδο στις συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός – Εντείνει το Ισραήλ τις πολεμικές επιχειρήσεις – Αρνείται η Χαμάς πως κρατά τον Ισραηλινό στρατιώτη που αγνοείται – Θρήνος για 300 παιδιά-θύματα των βομβαρδισμών – Πάνω από 1.650 οι νεκροί Παλαιστίνοι

Αποχωρεί και επισήμως ο ισραηλινός στρατός από την περιοχή Μπέιτ Χανίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι ολοκλήρωσε την εκεί αποστολή του και πως οι κάτοικοι μπορούν με ασφάλεια να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Την ίδια ώρα η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz μεταδίδει ότι εντός των επομένων ωρών ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρώσει την καταστροφή όλων των τούνελ της Χαμάς.

Το ίδιο μεταδίδουν και δύο ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια.

Παράλληλα περίπου στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αναμένεται διάγγελμα από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είχε θέσει ως βασικό στόχο του Ισραήλ την καταστροφή όλων των τούνελ για τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σε άλλες περιοχές, πάντως, στη Λωρίδα της Γάζας, οι ανηλεείς βομβαρδισμοί καλά κρατούν…

Μάλιστα, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ βομβάρδιζε στη διάρκεια της νύχτας τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, ενώ ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν τις ευρείες επιχειρήσεις τους στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, αναζητώντας έναν αγνοούμενο στρατιώτη. 

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο στρατιώτης αυτός ενδέχεται να είναι αιχμάλωτος της Χαμάς, αν και η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης υπογράμμισε ότι δεν τον κρατά και ότι είναι πιθανό να είναι νεκρός. 

Οι κάτοικοι της Ράφας στη νότια Γάζα, όπου σημειώθηκε χθες το συμβάν κατά το οποίο φέρεται να αιχμαλωτίστηκε ο Ισραηλινός στρατιώτης, λένε ότι η περιοχή τους έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο παλαιστινιακό θύλακα, ενώ κάποιοι επισήμαναν ότι ο ισραηλινός στρατός τους προειδοποίησε να μην φύγουν από την περιοχή. 

Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει περισσότερα από 200 πλήγματα εναντίον της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες. Ένα από αυτά είχε στόχο το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο, στο οποίο το Ισραήλ καταγγέλλει ότι στεγάζεται ένα «κέντρο ανάπτυξης όπλων». Δεν έχει γίνει γνωστό αν την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν στο κτήριο καθηγητές ή φοιτητές.

Το Πανεπιστήμιο είχε χτυπηθεί και το 2008, όταν και πάλι ο ισραηλινός στρατός δήλωνε πως τα εργαστήριά του χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για την κατασκευή και την αποθήκευση όπλων. 

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι έχουν καταστρέψει «τις περισσότερες» από τις σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα, κάποιες από τις οποίες φτάνουν ως το Ισραήλ. 

Συμμετέχουν στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός οι Παλαιστίνιοι – Δεν πηγαίνει το Ισραήλ

Στη σκιά της κατάρρευσης της 72ωρης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, η Παλαιστινιακή Αρχή σκοπεύει να αποστείλει μία αντιπροσωπεία της στο Κάιρο για συνομιλίες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Σαέμπ Ερεκάτ.

«Ελπίζουμε πως ο υπουργός Κέρι θα πείσει το Ισραήλ να αποστείλει αντιπροσωπεία» δήλωσε ο Ερεκάτ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Θα πρέπει να μεταβούν στο Κάιρο και να θέσουν το ζήτημα» δήλωσε, αναφερόμενος στις κατηγορίες του Ισραήλ σχετικά με την εξαφάνιση του στρατιώτη. «Είναι ο μόνος τρόπος, ώστε να δοθεί μία ευκαιρία στην εκεχειρία».

Καθώς φαίνεται, ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το Ισραήλ δεν θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο, για να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, τους οποίους κατηγορεί ότι παραπλανούν τους διεθνείς μεσολαβητές. «Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια διευθέτηση» της κατάστασης, δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχει και η Χαμάς, αναμένεται να φτάσει αργότερα σήμερα στο Κάιρο.

Στους 1.654 ο απολογισμός των νεκρών – 296 τα νεκρά παιδιά

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου φτάνει τους 1.654 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 8.000. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επεσήμανε ότι η πλειονότητα των νεκρών είναι άμαχοι, ενώ εκατοντάδες είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

Οι νεκροί αυξήθηκαν κατά σχεδόν 200 τις τελευταίες 24 ώρες, περιλαμβανομένων των σορών που εντοπίστηκαν στα συντρίμμια των σπιτιών. 

Σύμφωνα με τη Unicef, τουλάχιστον 296 ανήλικοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στις 8 Ιουλίου.

«Τα παιδιά είναι το 30% των άμαχων θυμάτων», εκτιμά η Unicef, ο απολογισμός της οποίας βασίζεται στον αριθμό των νεκρών που η οργάνωση του ΟΗΕ έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει.

«Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες ενδέχεται να αυξηθεί αφού γίνουν κάποιες επιβεβαιώσεις», επεσήμανε η Unicef, η οποία διευκρίνισε ότι τα στοιχεία της είναι προσωρινά και επιβεβαιώνονται «στο μέτρο που είναι δυνατό στην τρέχουσα κατάσταση».

Όμως ήδη «από τις 8 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου έχουν καταγραφεί οι θάνατοι 296 παλαιστίνιων παιδιών» εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Από αυτά τα 187 είναι αγόρια και τα 109 κορίτσια, ενώ τουλάχιστον 203 παιδιά ήταν μικρότερα των 12 ετών.

Από την πλευρά του Ισραήλ 63 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, καθώς και δύο Ισραηλινοί πολίτες και ένας Ταϊλανδός εργάτης.

Από την πλευρά του Ισραήλ 63 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, καθώς και δύο ισραηλινοί πολίτες και ένας ταϊλανδός εργάτης. 

Οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν για την έλλειψη πόσιμου νερού και προειδοποιούν ότι ο πληθυσμός της Γάζας είναι στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης. 

Περισσότεροι από 250.000 Παλαιστίνιοι, δηλαδή σχεδόν το 15% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Σχεδόν η μισή Λωρίδα της Γάζας κρίνεται μη ασφαλής για τους πολίτες εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα στους Παλαιστίνιους που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια στη βόρεια Γάζα ότι μπορούν να επιστρέψουν σε αυτά, ένα σημάδι ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή μειώνονται. 

«Συνιστάται στους κατοίκους να προσέχουν για εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχει διασπείρει η Χαμάς στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού προς τους 70.000 κατοίκους της Μπέιτ Λαχίγια.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact