ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Πέρασε ένα 24ωρο χωρίς συγκρούσεις


Ελπίδες ότι θα βρεθεί λύση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός – Είναι η πρώτη φορά από τις 8 Ιουλίου που τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν σεβαστεί μέχρι τώρα την εκεχειρία – Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Κάιρο

Σε πλήρη ισχύ βρίσκεται η 72ωρη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας που τέθηκε σε εφαρμογή στις οκτώ το πρωί της Τρίτης. Την ίδια ώρα το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματά του μετά από τέσσερις εβδομάδες σκληρών και φονικών μαχών και έτσι οι Παλαιστίνιοι αποτόλμησαν να βγουν έξω από τα καταφύγιά τους για να αντικρίσουν σκηνές απόλυτης καταστροφής. 

Τα όπλα σίγησαν μετά από 29 ημέρες από όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις φέρνοντας ένα τέλος στην αιματοχυσία που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον χιλιάδες ανθρώπους. Με βάση τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί Παλαιστίνιοι αγγίζουν τους 1.967 και οι τραυματίες τους 9.569. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας, ανάμεσα στα θύματα 429 ήταν παιδιά, 243 γυναίκες και 79 οι άμαχοι ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά καθώς συνέχεια εντοπίζονται σοροί κάτω από τα συντρίμμια. Σημειώνεται ότι στη Γάζα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς πάνω από 60.000 οικίες. Από την άλλη, το Ισραήλ θρηνεί 65 στρατιώτες και δύο πολίτες από τις 8 Ιουλίου, όπου σήμανε την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι έχουν στείλει αντιπροσωπείες σε Κάιρο για συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός μετά το πέρας των 72 ωρών. 

Την Τρίτη, λίγα λεπτά πριν από την εκεχειρία ήχησαν σειρήνες πολέμου στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, όταν η Χαμάς εκτόξευσε 16 πυραύλους πάνω από τα σύνορα, ενώ ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα έκαναν τουλάχιστον πέντε επιθέσεις στη Γάζα. 

Ανταποκριτής του Al Jazeera από την Μπέιτ Χανούν στο βόρειο τμήμα της Γάζας, είπε ότι άκουγε τις  ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές λίγο πριν το ρολόι δείξει οκτώ τοπική ώρα την Τρίτη. 

«Δεν έχουμε ακούσει τίποτα εξερχόμενο ή εισερχόμενο από τις οκτώ», τονίζει, γεγονός που σημαίνει ότι επί 24 ώρες η Γάζα βρίσκεται εκτός ισραηλινών πυρών. Είναι η πρώτη φορά από τις 8 Ιουλίου που μία εκεχειρία δεν σπάει και κρατάει τόσες ώρες, ενώ εκφράζονται ελπίδες ότι η συγκεκριμένη -που είναι η ένατη κατά σειρά- ίσως πριν την λήξη της οδηγήσει σε μόνιμη 
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact