ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Σοκάρουν οι αριθμοί της αιματοχυσίας

Οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας αγγίζουν τους 1.967, οι τραυματίες τους 9.569, ενώ έχουν καταστραφεί ολοσχερώς πάνω από 60.000 κατοικίες – Προειδοποιήσεις Ισραήλ στη Χαμάς: «Πολύ σοβαρό λάθος αν σπάσετε την εκεχειρία»

Ο ήχος από τους βομβαρδισμούς δεν σπάει τη σιωπή πια, οι κραυγές αγωνίας και πόνου των αμάχων έχουν σταματήσει και τα σύννεφα καπνού από τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας έχουν διαλυθεί, έπειτα από την εκεχειρία που κηρύχθηκε ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Η 72ωρη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε δείχνει να τηρείται και από τις δύο πλευρές, δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων να περιθάλψουν τους τραυματίες και στους κατοίκους να ψάξουν στα συντρίμμια των σπιτιών τους για προσωπικά αντικείμενα.

Αυτό, όμως, που απασχολεί τους περισσότερους είναι η διάρκεια αυτής της ηρεμίας, ενώ ισραηλινή αποστολή αναμένεται να πραγματοποιήσει συνομιλίες στο Κάιρο για πιθανές λύσεις για ειρήνευση στην περιοχή.

Όσο επικρατεί ησυχία, οι δύο πλευρές και κυρίως η Παλαιστίνη, μετρούν τις πληγές τους.

Από το ανηλεές σφυροκόπημα των ισραηλινών Δυνάμεων Ασφαλείας οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας αγγίζουν τους 1.967, οι τραυματίες τους 9.569, ενώ έχουν καταστραφεί ολοσχερώς πάνω από 60.000 κατοικίες.

Στο μεταξύ, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς συνέχεια εντοπίζονται σοροί κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών.

Όσο για τα παιδιά, που με τα αθώα μάτια τους βλέπουν το θρήνο, τον σπαραγμό, τον πόνο και το θάνατο, ο φόρος αίματος είναι ακόμα πιο μεγάλος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας, 429 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα που ολοκληρώνεται η 28η ημέρα εχθροπραξιών, ενώ 243 είναι οι γυναίκες που έχουν πέσει νεκρές και 79 οι άμαχοι ηλικίας άνω των 60 ετών.

Από την άλλη, το Ισραήλ θρηνεί 65 στρατιώτες και δύο πολίτες από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, οι ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας απέσυραν τα στρατεύματά τους από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υποστηρίζουν πως κατέστρεψαν υπόγειες σήραγγες, τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι μαχητές της Χαμάς για να προσεγγίσουν τα σύνορα με το Ισραήλ και να εξαπολύσουν επιθέσεις.

Παράλληλα, ισραηλινή αποστολή αναμένεται να αναχωρήσει για το Κάιρο τις ερχόμενες ημέρες ώστε να εμπλακεί σε συνομιλίες για πιθανή συμφωνία μόνιμης εκεχειρίας, με την Αίγυπτο ως διαμεσολαβητή, ενώ ήδη μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ βρίσκονται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και το το υπουργείο Ασφαλείας του Ισραήλ πραγματοποιεί συμβούλιο στο Τελ Αβίβ.

«Θα χρειαστεί χρόνος, πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να αποτρέψουμε τη Χαμάς να κατασκευάσει άλλα τούνελ για επιθέσεις, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι ο στρατός θα συνεχίσει τη χερσαία επιχείρηση», δήλωσε ο στρατηγός Σάμι Τούργκεμαν, σύμφωνα με την Haaretz.

«Χρειάστηκαν χρόνια για να κατασκευαστούν οι σήραγγες. Ολοκληρώσαμε την αποστολή μας, εντοπίζοντας και καταστρέφοντας όλα τα τούνελ», πρόσθεσε, αλλά επισήμανε πως η επιχείρηση Προστατευτική Παρυφή δεν έχει τερματιστεί, συμπληρώνοντας ότι οι δυνάμεις θα παραμείνουν στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Παρόλα αυτά, δήλωσε πως όλοι οι κάτοικοι στα σύνορα με την περιοχή μπορούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους με ασφάλεια.

Μάλιστα, έστειλε ένα μήνυμα στα στελέχη της ισλαμιστικής οργάνωσης προειδοποιώντας πως αν «σπάσει» αυτή την εκεχειρία θα πρόκειται για «πολύ σοβαρό λάθος».

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, είναι αντίθετος στη συμμετοχή του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στις διαπραγματεύσεις για την περίοδο μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο Αμπάς δεν είναι εταίρος και χαρακτήρισε σοβαρό λάθος αν κανείς πιστεύει το αντίθετο.

 

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact