ΚΟΣΜΟΣ

Γενίκ Σαφάκ: Ο Ερντογάν κηρύσσει πολιτισμικό πόλεμο στη Δύση

Μία «πολιτιστική – εκπαιδευτική επανάσταση» η οποία «θα παράγει γενιές Τούρκων με αυτοπεποίθηση που θα βοηθήσουν τον τουρκικό πολιτισμό να συνεχίσει να δεσπόζει» ονειρεύεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιστός στις αρχές του κινήματος των Νεότουρκών που ξεκίνησε το διάστημα 1912-1913 και σε ένα προφανώς αντι-δυτικό πνεύμα.

Σύμφων με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, η Τουρκία πρέπει να αφήσει πίσω της δεκαετίες εισαγωγής δυτικών συστημάτων εκπαίδευσης και δυτικού πολιτισμού που προκάλεσε μια «τυφλή μίμηση της Δύσης» σε βάρος των τουρκικών παραδόσεων – δήλωσε ο Ερντογάν προαναγγέλλοντας σαρωτικές, αλλαγές στην τουρκική εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τα… media – ώστε να αντανακλούν τις «τουρκικές αξίες» και να οδηγήσουν σε «πολιτιστική επικράτηση».

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι τα τελευταία 18 χρόνια που είναι στην εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν τα έχει καταφέρει επαρκώς στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

«Την επόμενη περίοδο, είναι επιτακτική ανάγκη να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας σωστά ξεκινώντας από την οικογένεια και καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους ζωής.

Αυτό απαιτεί μια εκ θεμελίων εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και όχι μια αλλαγή ρουτίνας του προγράμματος σπουδών», δήλωσε ο Ερντογάν στα εγκαίνια του πανεπιστημιακού συγκροτήματος Ibn Haldun στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό πρέπει να είναι ο βασικός στρατηγικός στόχος του οράματος της Τουρκίας για το 2053 (600 χρόνια από την Aλωση), είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας βασίστηκε δεν διαθέτει την απαραίτητη ηθική εκπαίδευση.

«Ιδιαίτερα λόγω των μέσων ενημέρωσης, η επιρροή της διδασκαλίας των παραδόσεων μας αλλά και της τουρκικής εκπαίδευσης γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας, έχει εξασθενήσει.

Το χάσμα που δημιουργήθηκε στα μυαλά και τις καρδιές των παιδιών μας έχει καλυφθεί με αντικείμενα δυτικής κουλτούρας με δυτική ρίζα», είπε.

Η Τουρκία πρέπει να μεταρρυθμίσει την εκπαίδευσή της ξεκινώντας από το προσχολικό έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει τα προβλήματα που απορρέουν από μια δεκαετία εισαγωγής του δυτικού συστήματος και του δυτικού πολιτισμού, είπε ο Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «τυφλή μίμηση της Δύσης»

O Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης «πνευματικής ηγεμονίας», καθώς στην 18χρονη πολιτική ηγεμονία του δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει την αναμενόμενη πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

«Τα παιδιά μας λαμβάνουν εκπαίδευση, αλλά δεν έχουμε επαρκείς ανθρώπινους πόρους να γεμίσουμε τους πάντες με αυτοπεποίθηση.

Μεγαλώνουμε έναν νεαρό πληθυσμό, αλλά δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σωστά το όραμα του πολιτισμού μας. Τα media μας διαθέτουν σύγχρονες υποδομές, αλλά δεν αντανακλούν τη φωνή και το μυαλό μας», πρότεινε ο ίδιος.

Η μίμηση άλλων δεν θα βοηθήσει κανένα έθνος να βγει μπροστά στον πολιτισμό, αυτό που πρέπει να υιοθετήσει η Τουρκία είναι μια προοδευτική νοοτροπία που παίρνει στοιχεία από τις τουρκικές παραδόσεις, κατέληξε

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελπίδες απο Ελληνοαμερικανό για φάρμακο – κοκτέιλ αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος είναι πρόεδρος, συνιδρυτής και διευθυντής…

Aρμένισα τηλεπαρουσιάστρια ξεσπά σε λυγμούς όταν λέει ένα ένα τα ονόματα των νεκρών

Είναι πραγματικά από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές που…

Δείτε: Αρμενικά πυρά «θερίζουν» Αζέρους Τούρκους στρατιώτες

Οι σφοδρές μάχες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων Τούρκων…

Το Ιράν κατέρριψε αζέρικο αεροσκάφος

Πριν από λίγα λεπτά η ιρανική αεράμυνα κατέρριψε…

Η Αρμενία απειλεί να απαντήσει με πυραύλους Iskander σε Τουρκικό έδαφος

Σύμφωνα με Αρμένιους αξιωματούχους το Γερεβάν, αν εμπλακεί…

Μόνο ντροπή: Αισχρή ενέργεια κατά του Σωτήρη Τσιόδρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν από τα πρόσωπα που…

Αντέχει η ελληνική οικονομία δεύτερο lockdown;

Όλο και πιο έντονες είναι οι συζητήσεις για…

Μήνυμα στρατιωτικής πυγμής από Ελλάδα – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς Τουρκία

Του Κώστα Σαρικά Ακριβώς ένα μήνα βρίσκονται στην…
contact